Eliberare certificat de titlu executoriu european

Rezoluţie din 03.09.2010


Eliberare certificat de titlu executoriu european

Prin cererea inregistrata la Tribunalul Olt petenta ZVA a solicitat eliberarea unui certificat de Titlu Executoriu European in vederea punerii in executare a sentintei nr.1340 din data de 15.12.2009  pronuntata de Tribunalul Olt, ramasa definitiva prin neapelare, investita cu formula executorie prin incheierea pronuntata de Tribunalul Olt  la data de 30.08.2010  - potrivit Regulamentului (CE) nr.805 din 21 aprilie 2004 al Paramentului European si al Consiliului ( Anexa nr.1).

In motivarea cererii creditoarea a aratat ca ,  la data de 15.12.2009, a fost admisa actiunea formulata de reclamanta ZVA  in contradictoriu cu paratele :  JHT S.R.O.,  YS S.R.O. si GSP A.S., paratele, persoane juridice de nationalitatea slovaca fiind obligate in solidar la plata sumei de 108.934,25 CHF franci elvetieni, plus dobanda legala de 5% incepand cu data de 15.07.2009 – data formularii cererii de chemare in judecata si pana la data efectuarii platii, plata cheltuielilor de judecata catre reclamanta in suma de 2500 Euro reprezentand onorariu de avocat si 6830,10 lei taxa de timbru si traduceri.

S-a mai aratat ca  sentinta indeplineste conditiile de certificare ca titlu executoriu european intrucat sunt indeplinite conditiile prevazute la  art.6 alin.1 din Regulamentul nr.805/2004, hotararea judecatoreasca avand caracter de titlu executoriu, nefiind incompatibila cu dispozitiile in materie de competenta, iar procedura judiciara a fost indeplinita cu respectarea conditiilor de procedura mentionate de capitolul 3 din Regulament in cazul unei creante necontestate,  eliberarea Certificatului fiind necesara in vederea punerii in executare a sentintei Tribunalului Olt in U.E.

Fiind analizata  cererea reclamantei privind eliberarea unui Certificat de Titlu Executoriu European – Tribunalul a constatat ca  aceasta este intemeiata.

La 21.01.2005 a intrat in vigoare Regulamentul CE nr.805/2004 al Parlamentului European si al Consiliului, iar in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, acesta act normativ devine aplicabil in mod direct si in Romania.

Potrivit dispozitiilor art. 1 ind. 1 raportat la art. 1 si 2 din Legea nr. 191/2007 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in vederea aplicarii Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 805/2004 privind crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate, titlurile executorii privind drepturi de creanta avand ca obiect obligatia de plata a unei sume de bani necontestata, constituite potrivit legii romane, pot fi certificate, la cererea partii interesate, ca titluri executorii europene in conditiile prevederilor Regulamentului nr. 805/2004. 

Astfel, potrivit prevederilor articolului 1 din Regulamentului nr. 805/2004 in a carui aplicare s-a adoptat Legea nr. 191/2007, acesta are ca obiect crearea unui titlu executoriu european pentru creantele necontestate in vederea asigurarii, prin stabilirea unor standarde minime, a liberei circulatii a hotararilor judecatoresti, a tranzactiilor judiciare si actelor autentice in toate statele membre, fara a fi necesar sa se recurga la o procedura intermediara in statul membru de executare inainte de recunoastere si executare.

Prin notiunea de creanta art.4 alin.2 din Regulament defineste „ dreptul la o suma de bani determinata care a devenit exigibila sau a carei data scadenta a fost indicata in hotarare, in tranzactia judiciara sau in actul autentic” .

Potrivit art.3 din Regulamentul, o creanta se considera necontestata si in situatia prevazuta la pct.1 lit.b), respectiv” in cazul in care debitorul nu i s-a opus niciodata, potrivit normelor de procedura ale statului membru de origine, in cursul procedurii judiciare”.

In cauza sunt incidente prevederile art. 3 alin. 1 lit. b raportat la situatia de speta paratele pe parcursul solutionarii litigiului, cu toate ca au fost legal citati nu au depus la dosar intampinare si nici nu au contestat in nici un fel creanta, hotararea judecatoreasca devenind irevocabila ca urmare a neexercitarii de catre debitor a caii legale de atac a apelului.

Pentru ca o hotarare judecatoreasca privind o creanta necontestata pronuntata intr-un stat membru sa fie certificata drept titlu executoriu european trebuie indeplinite urmatoarele conditii reglementate de art.6 din Regulament:

- a) hotararea sa fie executorie in statul membru de origine, conditie care este indeplinita intrucat sentinta nr.1340/15.12.2009 pronuntata de tribunalul Olt in dosar nr. 2728/104/2009 are caracter de titlu executoriu, dispozitiile privind  stabilirea obligatiei de plata a sumelor de bani mai sus mentionate in sarcina paratelor fiind susceptibile de aducere la indeplinire prin executare silita, sentinta fiind investita cu formula executorie potrivit legii romane – art. 374 alin. 1 cod procedura civila si nu si-a pierdut puterea executorie, termenul de prescriptie al dreptului de a cere executarea silita nefiind implinit.

Definitia hotararii judecatoresti ca obiect al titlului executoriu european cat si al creantei constatate prin titlu este data de articolul 4 pct. 1 si 2 raportat la articolul 7 din Regulament potrivit carora hotararea judecatoreasca inseamna orice hotarare pronuntata de o instanta judecatoreasca dintr-un stat membru (in materie civila si comerciala asa cum stipuleaza articolul 2), oricare ar fi denumirea care i se da, precum „decizie”, „sentinta”, „ordonanta” sau „hotarare de executare”, precum si stabilirea sumei reprezentand obligatii de plata, „creanta” inseamna dreptul la o suma de bani determinata care a devenit exigibila sau a carei data scadenta a fost indicata in hotarare, in tranzactia judiciara sau in actul autentic.

- b) hotararea sa nu fie incompatibila cu normele de competenta prevazute de Regulamentul CE 44/2001 cap.II sectiunile 3 si 6, in speta de fata hotararea nefiind incompatibila;

- c) procedura judiciara din statul membru de origine sa fie indeplinita in conditiile prevazute de cap.III privind o creanta necontestata in sensul art.3 alin.1 lit.b) si c).

In cauza de fata sau  constat indeplinite conditiile prevazute la art. 12-17 din Regulamentul nr.805/2004 privind standardele minime aplicabile procedurilor privind creantele necontestate, reclamanta fiind reprezentata in mod legal de avocat pe parcursul procedurii judiciare iar hotararea fiindu-i comunicata la sediul ales stabilit la cabinetul avocatului ce a reprezentat reclamanta in cauza, iar paratele fiind citate prin procedura prevazuta de dispozitiile art. 87 alin 1 pct. 8 c.p.c. coroborat cu art. 114 c.p.c. si dispozitiile  Regulamentului CE nr. 1393/2007  privind notificarea sau comunicare intre statele membre a actelor judiciare si extrajudiciare in materie civila sau comerciala, fiind respectate astfel garantiile procesuale consacrate in dreptul intern si in concordanta cu normele comunitare de procedura stabilite prin Regulamentul nr. 805/2004.

In consecinta constatand indeplinite cerintele privind conditiile creantei necontestate precum si conditiile de certificare a hotararii judecatoresti prevazute la art.6 din Regulament coroborat cu art.1 din Legea nr.191/2007, instanta a admis cererea si a dispus eliberarea certificatului prevazut in Anexa I a Regulamentului CE nr.805/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 aprilie 2004 privind crearea unui titlu executoriu European pentru creantele necontestate, in ce priveste sentinta nr. 1340/15.12.2009 pronuntata de Tribunalul Olt in dosarul nr.2728/104/2009.

Data publicarii pe portal : 23.09.2010