Organizarea unităţilor de învăţământ potrivit Legii nr. 1/2011. Aspecte legate de atribuţiile conferite administraţiei publice locale

Decizie 2/R din 08.01.2013


Legea nr. 2/2011 rep. - art. 1 şi 4

- art. 19 alin. 1 lit. c)

- art. 361

Dispoziţiile art.1 şi 4 din Legea nr.1/2011 lasă la dispoziţia autorităţii publice locale atribuţia de a organiza unităţile de învăţământ cu cel puţin 150 preşcolari şi anteşcolari (art.19 alin.1 lit.c) fie ca unităţi cu personalitate juridică fie  subordonarea acestora unui alt ordonator de credite.

Prin sentinţa civilă nr.1597/09 mai 2012 pronunţată de Tribunalul Harghita, s-a admis excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Prefectura Judeţului Harghita, invocată de Prefectul Judeţului Harghita, şi, în consecinţă, s-a respins acţiunea formulată împotriva acesteia.

S-a admis acţiunea formulată de reclamanta G. M., împotriva pârâţilor Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni, şi, în consecinţă:

S-a anulat Decizia nr. 464/2011, emisă de primul pârât, şi Hotărârea nr. 141/2011, adoptată de al doilea pârât.

Pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni au fost obligaţi să-i plătească, în solidar, reclamantei, suma de 1688,60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

În motivarea acestei hotărâri s-a arătat că reclamanta a îndeplinit funcţia de contabil în cadrul Grădiniţei „P.” din municipiul Gheorgheni (în continuare Grădiniţa), iar în urma actelor administrative contestate, prin care această instituţie a fost reorganizată, şi-a pierdut locul de muncă.

Prin Decizia nr. 464/2011 (în continuare Decizia), Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a stabilit, în principal, că Grădiniţa îşi pierde personalitatea juridică, devenind structură de învăţământ fără personalitate juridică în subordinea Şcolii Generale „K. K.” Gheorgheni (în continuare Şcoala).

Prin Hotărârea nr. 141/2011 (în continuare Hotărârea), Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni a hotărât acelaşi lucru.

Tribunalul a reţinut că în cauză au fost invocate prevederile art. 19, art. 28 şi art. 61 din Legea nr. 1/2011.

Conform art. 19, personalitatea juridică se dobândeşte şi se păstrează prin efectul legii. Această interpretare rezultă din formularea textului de lege coroborată de faptul că nu este reglementată o procedură de acordare/retragere a personalităţii juridice.

Tribunalul a constatat că toate părţile sunt de acord că Grădiniţa îndeplinea condiţiile pentru a beneficia de personalitate juridică, ceea ce înseamnă că aceasta nu îi putea fi retrasă prin Decizia care a stat la baza Hotărârii, Inspectoratul Şcolar Judeţean neavând nicio atribuţie în acest sens.

Este adevărat că art. 28 prevede, cu titlu general, că grădiniţele pot funcţiona ca unităţi cu personalitate juridică sau în cadrul unor unităţi şcolare cu personalitate juridică, dar aceasta nu reprezintă o excepţie de la art. 19, pentru că dobândirea personalităţii juridice este reglementată de acest din urmă text de lege.

Fără a analiza dacă între art. 61 şi art. 19 există vreun conflict şi eventual cum ar trebui acesta soluţionat, Tribunalul s-a mărginit să constate că reorganizarea Grădiniţei şi a Şcolii nu a avut loc în cadrul atribuţiei conferite Consiliului Local de art. 61, de organizare a reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar, pentru următoarele motive:

1. reţeaua se înfiinţează şi se dă publicităţii o dată pe an, la începutul anului calendaristic, pentru anul şcolar următor (alin. 5), ceea ce nu este cazul în situaţia analizată;

2. reţeaua se organizează în baza avizului conform al Inspectoratului Şcolar Judeţean, or, în cauză nu există un asemenea aviz, Decizia fiind un act de dispoziţie nu numai prin denumirea, ci şi prin conţinutul său;

3. în preambulul actelor administrative contestate nu s-a invocat ca temei al emiterii lor organizarea reţelei de învăţământ în baza art. 61.

Rezultă că art. 61 nu este incident în speţă, iar Decizia şi Hotărârea contravin legii, fiind nule pentru acest motiv.

Împotriva acestei hotărâri au declarat recurs în termen legal Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Consiliul Local Gheorgheni.

În motivarea recursului formulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita s-a arătat că, prin Decizia nr.464/20.07.2011 au fost respectate prevederile art.142 din Legea nr.84/1995 şi ale art.1 din OMECTS nr.3753/2011.

S-a mai arătat că, reorganizarea reţelei nu i-a afectat în nici un fel pe elevi şi părinţi, copii frecventând şcoala în aceeaşi clădire şi în aceleaşi clase conduse de aceiaşi învăţători sau educatoare. Această reorganizare a afectat numai  personalul de conducere, înainte de reorganizare, în cele 2 unităţi de învăţământ au funcţionat 2 directori şi 3 contabili şefi reducând astfel cheltuielile cu salariile (peste 100.000 lei anual), fără a fi afectat în vreun fel actul educaţional, adică copiii şi/sau părinţi.

Consiliul local Gheorgheni a arătat în cuprinsul motivelor de recurs faptul că, exercitând  atribuţiile prevăzute de art.36 alin.3 lit.b din Legea nr.215/2001 rep., cu modificările şi completările ulterioare, a administraţiei publice locale, a adoptat  Hotărârea nr.141/2011 prin care s-a reorganizat Şcoala Generală „K. K.” din municipiul Gheorgheni prin arondarea în subordinea acesteia a Grădiniţei „P.” Gheorgheni.

Această reorganizare este conferită atât  prin Legea nr.215/2001 – art.36 alin.3 lit.b – precum şli a Legii nr.2/2001 – art.61 -, şi a fost oportună şi necesară pentru  respectarea art.19 din Lege.

Analizând recursurile  formulate din perspectiva motivelor invocate şi a prevederilor art.3041 C.pr.civ.,  Curtea a reţinut următoarele:

Reclamanta a înţeles să atace,  în faţa instanţei de  contencios administrativ, Decizia nr.464/2011 emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita (fila 7 dosar fond) şi Hotărârea nr.141/2011 a Consiliului local al Municipiului Gheorgheni (fila 11 dosar fond).

În primul rând Curtea a reţinut că nu este investită cu modul de soluţionare a excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Prefectura Judeţului Harghita, aceasta deoarece Prefectura Judeţului Harghita nu a înţeles să formuleze recurs, iar recurenţii nu aduc nicio critică cu privire la modul de soluţionare a acestei excepţii.

În privinţa excepţiei nulităţii recursului formulat de către recurentul  Consiliul local Gheorgheni, aceasta urmează a fi respinsă întrucât  recursul conţine motivele de fapt şi de drept, care în opinia acestui recurent, ar trebui să ducă la modificarea hotărârii, indicând textele de lege, iar încadrarea acestor argumente într-unul sau altul din  motivele de recurs este abilitarea instanţei de judecată.

Potrivit art.19 alin.1 lit.c din Legea nr.1/2011 „în sistemul naţional de învăţământ, unităţile de învăţământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează şi funcţionează, după caz, astfel…cu minim 150 de preşcolari şi antepreşcolari”.

Nu este înlăturată aplicarea Legii nr.1/2011, cu toate că Ordinul MECTS nr.3753/2011 tinde să scoată din vigoare pentru perioada anului şcolar 2011-2012, dispoziţiile Legii nr.1/2011.

Prin art.361 din Legea nr.1/2011 se prevede de către legiuitor că această lege este singura lege a învăţământului în vigoare începând cu 10.02.2011.

În consecinţă, sunt aplicabile dispoziţiile art.1 şi 4 din Legea nr.1/2011 care lasă la dispoziţia autorităţii publice locale atribuţia de a organiza unităţile de învăţământ cu cel puţin 150 preşcolari şi anteşcolari (art.19 alin.1 lit.c) fie ca unităţi cu personalitate juridică fie  subordonarea acestora unui alt ordonator de credite.

În cazul nostru sunt 232 de copii preşcolari şi anteşcolari, conform adresei aflate la fila 58 dosar fond.

Fiind atributul autorităţii publice locale, aceasta în mod legal a decis în sensul organizării Grădiniţei  „P.” Gheorgheni  ca structură fără personalitate juridică în subordinea Şcolii Generale „K. K.” Gheorgheni.

Referitor la îndeplinirea condiţiei existenţei avizului conform al Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, această condiţie este îndeplinită, întrucât Decizia nr.464/2011 din 20.07.2011 a fost emisă anterior Hotărârii  nr.141/31.08.2011, îndeplinind funcţia de aviz conform.

Faţă de considerentele expuse, Curtea a concluzionat că actele administrative atacate sunt temeinice şi legale, motiv pentru care a admis recursurile formulate, a modificat în parte hotărârea atacată în sensul că a respins cererea formulată de reclamanta G. M., în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Consiliul Local al Municipiului Gheorgheni, având ca obiect anularea Deciziei nr.464/2011, a Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş Harghita şi a Hotărârii nr. 141/2011, adoptată de Consiliul  local Gheorgheni.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate, vizând admiterea excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a Prefecturii Judeţului Harghita şi s-a respins acţiunii formulate împotriva acestei pârâte.