Act sexual cu un minor. Lege penală mai favorabilă. Achitare.

Sentinţă penală 1854 din 27.06.2014


„În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptelor cu privire la care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.C. prin rechizitoriul emis în dosarul de urmărire penală având nr. 575/P/2013, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, din infracţiunea de „act sexual cu un minor”, prev. de art. 198 al. 1 Cod penal din 1968, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal şi art. 99 al. 3 Cod penal din 1968, în infracţiunea de „act sexual cu un minor” prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 şi art. 113 Cod penal, cu reţinerea dispoziţiilor art. 5 Cod penal.

În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică a faptelor cu privire la care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor F.M. ţi F.I. prin rechizitoriul emis în dosarul de urmărire penală având nr. 575/P/2013, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, din infracţiunea de „complicitate la act sexual cu un minor”, prev. de art. 26 Cod penal din 1968 raportat la art. 198 al. 1 Cod penal din 1968, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal în infracţiunea de „complicitate la act sexual cu un minor” prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 220 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 şi art. 113 Cod penal, cu reţinerea dispoziţiilor art. 5 Cod penal.

În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală, cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod penal, art. 4 Cod penal şi art. 220 alin. 5 Cod penal achită pe inculpatul F.C., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „act sexual cu un minor” prev. de art. 220 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 şi art. 113 Cod penal, cu reţinerea dispoziţiilor art. 5 Cod penal.

În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală, cu referire la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod penal, art. 4 Cod penal şi art. 220 alin. 5 Cod penal achită pe inculpaţii F.M. şi F.I., sub aspectul săvârşiri infracţiunii de „complicitate la act sexual cu un minor” prev. de art. 48 Cod penal raportat la art. 220 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 şi art. 113 Cod penal, cu reţinerea dispoziţiilor art. 5 Cod penal.”.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut următoarele:

S-a reţinut prin actul de sesizare, în fapt, că inculpatul F.C., în perioada 07 ianuarie 2012-s fârşitul lunii februarie 2012, a întreţinut de mai multe ori relaţii sexuale normale cu minora B.A., cunoscând faptul că aceasta nu are împlinită vârsta de 15 ani şi că inculpaţii F.M. şi F.I., părinţii inculpatului F.C., în perioada 07 ianuarie 2012- sfârşitul lunii februarie 2012, au facilitat celui din urmă întreţinerea de relaţii sexuale normale cu minora B.A., prin aceea că au acceptat la minora să se mute la domiciliul lor şi i-au facilitat fiului lor comiterea faptei, mutându-se în altă încăpere (dependinţă) a casei, pentru ca minora de 14 ani şi învinuitul să poată întreţine relaţii sexuale, cunoscând faptul că partea vătămată nu are împlinită vârsta de 15 ani.

În sarcina inculpatului Fandarac Marcel s-a reţinut că în perioada 14 octombrie 2011- 15 aprilie 2012 (dată la care minora Pătraşcu Mădălina Elena a împlinit vârsta de 15 ani) a întreţinut de mai multe ori relaţii sexuale normale cu minora Pătraşcu Mădălina Elena, cunoscând faptul că aceasta nu are împlinită vârsta de 15 ani.

Infracţiunea  de „ act sexual cu un minor”  prev de art. 198 al. 1 Cod penal din 1968, cu aplicarea art 41 al. 2 C.penal şi art 99 al. 3 C.penal din 1968 este  reglementată de dispoziţiile art. 220 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art.  35 şi art. 113 Cod penal fiind sancţionată în ambele reglementări cu pedeapsa închisorii, în actualul Cod penal limitele de pedeapsă fiind  de la 1 la 5 ani închisoare pentru inculpaţii majori , pentru inculpaţii minori existând posibilitatea aplicării unor măsuri educative neprivative de libertate.

Raportat la dispoziţiile Codului penal instanţa a reţinut că acestea sunt aplicabile inculpaţilor , fiind mai favorabile atât sub  aspectul limitelor de pedeapsă cât şi asupra naturii sancţiunilor ce pot fi aplicate( doar măsuri educative în cazul inculpatului minor) sau reducerii formelor agravate precum şi existenţei unei cauze de nepedepsire care nu exista în Codul penal din 1968.

Potrivit dispoziţiilor Codului penal , pentru existenţa infracţiunii  reglementate de alin. 1 şi 2 , este necesar  , potrivit alin. 5 al art. 220 Cod penal , ca  diferenţa de vârstă să fie mai mare de 3 ani. Astfel , potrivit textului indicat „faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) nu se sancţionează dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani”.

Prin instituirea acestei condiţii suplimentare  , legiuitorul a apreciat că pentru existenţa infracţiunii în forma reglementată de alin. 1 şi 2 este necesar să existe între inculpat şi persoana vătămată o vârstă mai mare de 3 ani , instituind o cauză de nepedepsire a faptelor dacă diferenţa de vârstă nu depăşeşte 3 ani , în acord cu prevederile Convenţiei de la Lanzarote –art. 18 --care abordează o politică penală  asemănătoare celei  din expunerea de motive  a actualului Cod penal , în sensul că lasă în afara incriminării activităţile sexuale ale persoanelor  de vârste apropiat.

Având în vedere că partea vătămată de 12.12.1994, existând o diferenţă de vârstă mai mică de 3 ani în ceea ce priveşte aceste părţi , instanţa apreciază că faţă de inculpat este incident alin. 5 al art. 220 Cod penal.

În ceea ce priveşte inculpaţii F.M. şi F.I. , instanţa a reţinut că, potrivit art. 48 Cod penal complicele este persoana care ,cu intenţie , înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Pentru existenţa infracţiunii este necesar , astfel , îndeplinirea a trei condiţii , prima dintre acestea fiind aceea privind săvârşirea de către autor  a unei fapte prevăzute de legea penală. Complicitatea ia naştere , astfel în momentul în care fapta prevăzută de legea penală la care complicele a înţeles să contribuie se concretizează în acte de executare pedepsibile.

Actele de complicitate nu constituie infracţiuni autonome ci sunt strâns legate de cele de autorat , fiind subordonate acestora. Raportat la temeiul achitării autorului faptei de act sexual cu un minor – fapta nu este prevăzută de legea penală –instanţa i-a achitat pe aceşti inculpaţi sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de „complicitate la act sexual cu un minor” prev. de art.48 Cod penal raportat la art. 220 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.35 şi art.113 Cod penal ,cu reţinerea dispoziţiilor art. 5 Cod penal.