Autorizarea instanţei de tutelă. Admite cererea

Sentinţă civilă 1 din 09.10.2014


Prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ..........2014 sub nr........./259/2014 reclamanta I. S. a solicitat să se dispună autorizarea încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, prin care aceasta şi soţul său, în calitate de proprietari, urmează sa înstrăineze un teren intravilan, cu construcţiile aferente.  A relevat că pe terenul în suprafaţă de 1000 mp, există o casă cu suprafaţă construită de 53 mp si o anexă cu suprafaţa de 30 mp, dobândite prin cumpărare de la mama soţului său, I. F., decedată în anul 2009. A mai arătat că terenul este situat în comuna Gura Vadului, strada .............. nr........ jud. Prahova si este alipit celui pe care îl deţine din anul 1967, în suprafaţă de 600 mp şi pe care se află amplasată locuinţa acestora curentă, în suprafaţă de 104 mp.

 În motivarea cererii reclamanta a arătat că aceasta împreună cu soţul nu au copii si nici alte rude de gradul I în viată, drept pentru care, în anul 2010, a încheiat testamente prin care au declarat, reciproc, unici moştenitori ai bunurilor noastre.

De la data accidentului vascular cerebral suferit de soţul său, a trebuit să se dedice cu prioritate îngrijirii sale, ceea ce se întampla si în prezent. Ca urmare, nu are nici timpul si nici puterea necesare îngrijirii gospodăriei (curte, grădină, construcţii anexe), care se degradează tot mai mult. Din acest motiv, s-au gândit (eu si soţul meu, care are coerenta în gândire in limitele handicapului suferit) să vândă o parte din proprietate unor persoane apropiate, care să ne fie de ajutor în întreţinerea gospodăriei şi îngrijirea de care soţul său si cu aceasta au nevoie, date fiind starea sa de sănătate si vârsta acestora înaintată.

A relevat că, cumpărătorii sunt P.C.-G., nepoata soţului său(fiica surorii acestuia), împreuna cu soţul său, P. N., domiciliaţi în Bucureşti, care i-au sprijinit si până acum şi cu care sunt în relaţii foarte bune. De altfel, arată că ei sunt naşii lor de cununie, iar P. N. a fost cel care s-a ocupat încă din momentul îmbolnăvirii soţului său de internarea sa in spitale din Ploieşti si Bucureşti, de efectuarea investigaţiilor necesare, de procurarea medicamentelor, de întocmirea formalităţilor pentru încadrarea în gradul de handicap, precum si de efectuarea unor reparaţii in gospodărie si aprovizionarea cu alimente.

În urma cumpărării terenului si casei menţionate, soţii P. au intenţionat să petreacă cea mai mare parte a timpului alături de noi, iar suportul pe care îl vor oferi va fi determinant pentru starea lor fizică si psihică, în interesul soţului său ca persoană pusă sub interdicţie, aşa cum cere legea.

În acelaşi timp, ca preţ al tranzacţiei va primi suma de 25.000 lei, pe care-i vor folosi pentru întreţinerea si îngrijirea lor.

Pentru motivele arătate mai sus, în conformitate cu art. 144 si 145 din Codul Civil, solicită a se  constata ca vânzarea de către aceasta, în calitate de coproprietară si de tutore al celuilalt proprietar – I. Gh.), a terenului situat în comuna......., strada........ nr........, jud. Prahova, cu suprafaţa de 1000 mp, având amplasate pe el două construcţii (una cu suprafaţa de 53 mp cu destinaţie de locuinţa si o anexa cu suprafaţa de 30 mp) este în interesul neîndoielnic al soţului său, asigurând premisele unei bune îngrijiri şi a satisfacerii optime a nevoilor acestuia si să se dispună autorizarea operaţiunii.

În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art. 144 şi art. 145 din C.Civ.

În dovedirea cererii reclamanta a depus la dosarul cauzei înscrisuri certificate conform cu originalul, aflate la filele 5-17 ale dosarului cauzei .

Analizând acţiunea formulată de reclamantă, în raport de actele şi lucrările dosarului, precum şi de dispoziţiile legale incidente în cauză, instanţa a  constatat următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. 488/2014, pronunţată de Judecătoria Mizil, s-a dispus punerea sub interdicţie a numitului I.Gh. şi a fost numită în calitate de tutore al acestuia, după rămânerea definitivă a hotărârii, reclamanta I.S., născută la ..........1944.

Potrivit art. 171 C.civ., regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani se aplică şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel. Potrivit art. 144 alin. (2) C.civ., tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare. Conform art. 145 C.civ., instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor. Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului.

Instanţa  a reţinut că persoana pusă sub interdicţie I. Gh. şi tutorele acesteia I. S. sunt soţi şi deţin în coproprietate terenul în suprafaţă de 1000 mp, există o casă cu suprafaţă construită de 53 mp si o anexă cu suprafaţa de 30 mp conform contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr.........din 24.09.1991. Pentru aceste imobile se solicită de către reclamantă autorizarea instanţei de tutelă pentru înstrăinare.

Instanţa a  reţinut că prin contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr......... din 24.09.1991 cumpărătorii sau obligat să întreţină vânzătoarea I. F. pe tot timpul vieţii. Reclamanta nu a făcut dovada că vânzătoarea I. F. a decedat.

De asemenea s-a reţinut că reclamanta nu a făcut dovada deţinerii în proprietate a unui alt imobil casă de locuit însă prin cerere a arătat că arată că terenul este situat în comuna......., strada ........ nr........, jud. Prahova si este alipit celui pe care îl deţine din anul 1967, în suprafaţă de 600 mp si pe care se află amplasată locuinţa acestora curentă, în suprafaţă de 104 mp.

 A arătat reclamanta că preţul înstrăinării este de 25.000 lei astfel că instanţa a  reţinut, raportat la starea de sănătate a persoanei puse sub interdicţie, că înstrăinarea răspunde unei nevoi a persoanei puse sub interdicţie motiv pentru care va acorda autorizarea cerută, sub rezerva că actele îndeplinite de reclamantă să prezinte un folos neîndoielnic pentru persoana aflată sub tutela sa, respectiv ca preţul convenit să nu fie mai mic decât suma negociată de 25.000 lei.

Domenii speta