Autorizări date tutorelui

Hotărâre 1281 din 20.08.2014


DOSAR NR.

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA MANGALIA

SENTINŢA CIVILĂ NR.

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE

PREŞEDINTE : L.J.

GREFIER : D.T.

Pe rol, soluţionarea cauzei civile având ca obiect autorizări date tutorelui  formulată de petenta E.D..

 La apelul nominal făcut în şedinţa publică se constată lipsa părţii.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Instanţa constată că la dosarul cauzei s-au depus din partea petentei concluzii scrise asupra excepţiei necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocate din oficiu de către instanţă la termenul anterior şi rămâne în pronunţare asupra excepţiei.

INSTANŢA

Asupra excepţiei de faţă, constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia sub nr. ….. petenta E.D. a solicitat instanţei autorizarea sa pentru a reprezenta în calitate de curator pe minorul E.C.D. la vânzarea cotei ce îi revine acestuia din dreptul de proprietate asupra imobilului teren extravilan în suprafaţă de …. mp dobândit prin moştenire de la defunctul E.I..

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 194 raportat la 192 C. pr.civ. şi art. 501, 144, alin. 2 şi 145 C.civ.

Cererii i-au fost anexate în copie următoarele înscrisuri: cartea de identitate a petentei, certificat de moştenitor, certificate de naştere, certificat de căsătorie, titlu de proprietate, certificat de deces.

La termenul din data de 16.06.2014 instanţa a invocat din oficiu excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, având în vedere dispoziţiile art. 229, alin. 1 şi 3 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil.

Prin concluzii scrise petenta a solicitat respingerea excepţiei arătând că instanţa de tutelă poate delega, prin încheiere, îndeplinirea unora dintre atribuţiunile sale instanţei de tutelă.

Referitor la solicitarea petentei de a autoriza încheierea contractului de vânzare-cumpărare, instanţa reţine că:

Art. 265 C.civ. Instanţa competentă: Toate măsurile date prin prezenta carte (Cartea a II-a Despre familie) în competenţa instanţei judecătoreşti, toate litigiile privind aplicarea dispoziţiilor prezentei cărţi, precum şi măsurile de ocrotire a copilului prevăzute în legi speciale sunt de competenţa instanţei de tutelă. Dispoziţiile art. 107 sunt aplicabile corespunzător.

Art. 107 C.civ. Instanţa de tutelă: (1) Procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competenţa instanţei de tutelă şi de familie stabilite potrivit legii, denumită în continuare instanţa de tutelă.

Art. 229, alin. 1 şi 3 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil:

Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă şi de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciară.

Până la data intrării în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), atribuţiile instanţei de tutelă referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau ale interzisului judecătoresc ori, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile acestuia revin autorităţii tutelare.(la data 01-iul-2013 Art. 229, alin. (3) din capitolul X modificat de Art. 1, punctul 2. din Legea 214/2013 )

Întrucât Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară nu a fost modificată în sensul reglementării modului de organizare sau funcţionare a instanţei de tutelă, competenţa de soluţionare a cererilor privind autorizarea de către instanţa de tutelă a încheierii de către tutore în numele minorului a unor acte de dispoziţie nu revine instanţelor judecătoreşti, ci autorităţii tutelare conform art. 229, alin. 1 şi alin. 3 teza I din Legea nr. 71/2011.

În conformitate cu dispoziţiile art. 529 alin.1 Cod procedură civilă, instanţa îşi verifică din oficiu competenţa, chiar dacă este de ordine privată, putând cere părţii lămuririle necesare.

De asemenea, potrivit art. 129 alin. 2 pct. 1 Cod pr. civilă, necompetenţa este de ordine publică în cazul încălcării competenţei generale, când procesul nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti iar potrivit art. 131 alin.1 din acelaşi act normativ, necompetenţa generală a instanţelor judecătoreşti poate fi invocată de părţi ori de judecător în orice stare a pricinii.

Faţă de considerentele anterior expuse, instanţa apreciază că excepţia invocată din oficiu este întemeiată, autorizarea petentei E.D. pentru a reprezenta în calitate de curator pe minorul E.C.D.la vânzarea cotei ce îi revine acestuia din dreptul de proprietate asupra imobilului teren extravilan în suprafaţă de 9970 mp dobândit prin moştenire de la defunctul E.I., fiind, la data formulării cererii, un atribut al autorităţii tutelare iar nu de competenţa instanţelor de judecată, urmând ca petenta să se adreseze în soluţionarea cererii sale de autorizare către autoritatea tutelară.

Pe cale de consecinţă şi văzând dispoziţiile art. 132 alin. 4 Cod procedură civilă dar şi împrejurarea că autoritatea tutelară nu reprezintă un organ cu atribuţii jurisdicţionale, instanţa va admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti şi va respinge ca inadmisibilă cererea formulată de petentă.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti, excepţie invocată de instanţă din oficiu.

Respinge ca inadmisibilă cererea formulată de petenta E.D.

Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare.

Cererea pentru exercitarea căii de atac se depune la Judecătoria Mangalia. Pronunţată în şedinţă publică, azi, ……..

PREŞEDINTE   GREFIER

L.J. D.T.

Red. jud. L.J/…../3ex.