Dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune

Sentinţă civilă 32 din 16.01.2014


Tip document: sentinta civila

Nr. document: 32

Data document: 16.01.2014

Domeniu asociat: Uzucapiune

Titlu jurisprudenta: Dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune.

 Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 26.08.2013, reclamanta S.O a chemat in judecata  pârâta UATC prin institutia Primariei, solicitând instantei ca prin hotarârea ce o va pronunta sa constate ca reclamanta a dobândit prin uzucapiune de lunga durata dreptul de proprietate asupra  imobilului in  suprafata de 1135 mp, teren intravilan, situat in intravilanul orasului C , str.C, nr. 47A, cu vecinii: N – MN, S-DM, E- str. C., V –PM. 

In motivarea actiunii, reclamanta arata ca stapâneste terenul in cauza de mai bine de 30 de ani, comportându-se in tot acest timp ca un adevarat proprietar. Dupa  intrarea in vigoare a legii 18/1991 terenul nu a fost revendicat.

 Recalamanta arata ca, dupa masuratorile cadastrale, suprafata totala este de 1135 mp si solicita instantei sa constate intervenita uzucapiune cu privire la aceasta suprafata de teren.

 In drept, reclamanta a invocat dispozitiile art. 1890 si art.1859-1860  C.civ.

 Cererea a fost legal timbrata, reclamantul facând dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de 355 lei (f.21).

 In probatiune, reclamanta a anexat cererii formulate fotocopii ale urmatoarelor inscrisuri: plan de amplasament (f.5), buletin de identitate (f.6), certificat de atestare fiscala (f.7), autorizatie pentru executare lucrari (f.8), certificat de aliniere si regim de construire (f.9), memoriu tehnic (f.10), cupon de pensie (f.11), adeverinta medicala (f.12).

 Reclamanta a formulat cerere de scutire de la plata taxei de timbru acesata fiind respinsa prin incheierea din data de 27.09.2013.

 Pârâta, UATC a formulat intâmpinare solicitând admiterea in parte a actiunii in sensul constatarii dreptului de proprietate al reclamantei doar asupra suprafetei de 1124 mp situati in orasul C, str. C, nr. 47A.

 La termenul din data de 16.01.2014, reclamnta si-a precizat actiunea oral aratând ca solicita sa  adresa corecta a imobilului este  str. C., nr. 47.

 Instanta a incuviintat pentru reclamanta proba testimoniala, fiind audiat sub prestare de juramânt martorul MI.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

 Reclamanta stapâneste terenul in cauza de mai bine de 30 de ani, comportându-se in tot acest timp ca un adevarat proprietar. Dupa  intrarea in vigoare a legii 18/1991 terenul nu a fost revendicat de nici o persoana.

Instanta retine ca in sistemul codului nostru civil uzucapiunea este un mod de dobândire a proprietatii unui bun imobil ca efect al exercitarii unei posesiuni utile asupra acelui bun intr-un interval de timp determinat de lege. Pentru dobândirea dreptului de proprietate imobiliara prin uzucapiunea de 30 de ani asa cum este reglementat in art. 1890 C.civ. e necesar sa fie indeplinite cumulativ doua conditii: posesia propriu-zisa sa fie utila, adica neviciata si sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 de ani indiferent daca posesorul este de buna credinta sau de rea credinta. In acest sens, art. 1846 alin. 1 C.civ. prevede ca orice prescriptie este fondata pe faptul posesiunii, conform art. 1847 C.civ., ca sa se poata prescrie se cere o posesiune continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.

Asadar, ceea ce trebuie sa dovedeasca reclamanta care invoca in favoarea sa efectele uzucapiunii de 30 de ani, este ca stapânirea pe care a exercitat-o pe toata durata termenului respectiv a fost o adevarata posesie, respectiv ca reunea cele doua elemente constitutive ( animus si corpus) si toate calitatile cerute pentru ca posesia sa fie utila. In ce priveste posesia exercitata de catre reclamanta din prezenta cauza, instanta constata ca indeplineste toate conditiile cerute de lege (art. 1847 C.civ.) pentru a prescrie, respectiv a fost continua, netulburata, publica si sub nume de proprietar.  Astfel cum reiese din declaratiile martorului  M.I , reclamanta a posedat terenul care face obiectul cauzei de mai bine de 30 de ani, timp in care a exercitat o posesie utila, fara sa fie tulburata in folosinta sa.

 Instanta retine in favoarea reclamantei si prezumtia instituita de art. 1854 C.civ., conform caruia posesorul este presupus ca poseda pentru sine, sub nume de proprietar, daca nu este probat ca a inceput a poseda pentru altul.

 In ceea ce priveste identificarea terenului ce face obiectul cauzei, acesta este in suprafata reala de 1135 mp, teren intravilan, situat in intravilanul orasului C, str.C, nr. 47, cu vecinii: N – M.N, S- D.M, E- str. C., V –PM, asa cum rezulta din planul de amplasament existent la dosarul cauzei  (f.5).

 In consecinta, fata de situatia de fapt astfel retinuta, instanta apreciaza ca reclamanta a facut dovada actelor materiale de stapânire efectiva pe tot termenul prevazut de lege iar toate aceste acte materiale de stapânire reflecta intentia de a se comporta ca un adevarat titular al dreptului de proprietate, ceea ce caracterizeaza o atitudine subiectiva specifica titularului real al dreptului de proprietate. Având in vedere considerentele aratate anterior instanta constata ca reclamanta a dobândit prin efectul prescriptiei achizitive de 30 de ani dreptul de proprietate asupra imobilului in  suprafata de 1135 mp, teren intravilan, situat in intravilanul orasului C, str. C, nr. 47, cu vecinii: N – MN, S-DM, E- str.C., , V –PM. 

In baza principiului disponibilitatii, instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.

portal  iunie 2014