Modificare măsuri privind copilul

Sentinţă civilă 0 din 08.01.2014


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BUHUŞI

SENTINŢA CIVILĂ Nr…………..

Şedinţa publică de la ……………….

Completul compus din:

PREŞEDINTE:  ………………..

Grefier:  ……………….

Pe rol fiind  judecarea cauzei civile privind pe reclamantul …………..şi pe pârâta …………………, având ca obiect modificare măsuri privind copilul.

Desfăşurarea şedinţei de judecată a fost înregistrată cu mijloacele tehnice audio, conform dispoziţiilor art. 231 N.C.Pr.Civ.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică  se prezintă avocat …………….. pentru reclamant şi avocat ……………… pentru pârâtă.

Procedura completă.

S-a făcut referatul cauzei, după care: 

Instanţa constată că este competentă  să judece cauza, potrivit art. 94 ş.u. N.C.Pr.Civ.

S-a audiat minora ……………, în Camera de Consiliu, răspunsurile fiind consemnate în proces verbal, ataşat la dosarul cauzei.

Av……………. depune împuternicire avocaţială pentru reclamant.

Av…………….. depune împuternicire avocaţială pentru pârâtă. Arată că pârâta este de acord cu  acţiunea însă solicită stabilirea un drept de vizită a minorei, în acest sens depunând  o cerere reconvenţională. Înmânează şi apărătorului reclamantei un exemplar al cererii reconvenţionale.

Av……………, pentru reclamant, arată că este de acord cu stabilirea unui drept de vizită. Precizează că părţile s-au judecat în dosarul nr. ……………….. şi pe calea ordonanţei preşedinţiale domiciliul minorei a fost stabilit la tată. În dovedirea acţiunii solicită proba testimonială cu martora ………………. prezentă în instanţă.

Av……………., pentru pârâtă arată că nu are probe de propus. Solicită ca toate actele de procedură să îi fie comunicate pârâtei pe adresa  cabinetului de avocat din Bacău ………………..

Constatând că proba solicitată de reclamant este pertinentă, concludentă şi utilă cauzei, instanţa încuviinţează proba cu martora ……………….. solicitată de reclamant prin apărător şi dispune audierea la acest termen.

S-a audiat sub prestare de jurământ martora ……………….., răspunsurile fiind consemnate şi ataşate la dosarul cauzei.

Nemaifiind alte cereri de formulat, instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul în fond.

Avocat ……………., având cuvântul în fond pentru reclamantul-pârât, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, respectiv stabilirea locuinţei minorei  ……………. în ………………….la domiciliul reclamantului-pârât, existând şi acordul pârâtei-reclamante în acest sens. Apreciază că cererea este  dovedită cu  declaraţia martorei ………….., audiată la acest termen. Este de acord cu stabilirea unui drept de vizită al minorei în favoarea pârâtei. Nu solicită  pensie de întreţinere întrucât aşa au convenit părţile şi nici cheltuieli de judecată.

Avocat …………………. având cuvântul în fond pentru  pârâta-reclamantă este de acord cu admiterea acţiunii, respectiv cu stabilirea domiciliului minorei în sat ………, com. …………., la reclamantul-pârât. Solicită admiterea cererii reconvenţionale în sensul de a se stabili un program de vizită în favoarea pârâtei-reclamante  două săptămâni în lunile iulie şi august, în vacanţa de vară  şi două săptămâni în luna decembrie cu luarea minorei la domiciliul pârâtei reclamante. Nu solicită cheltuieli de judecată.

S-au declarat dezbaterile închise trecându-se la deliberare.

INSTANŢA

-deliberând-

Asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. …………….. pe rolul Judecătoriei Buhuşi, reclamantul …………… a chemat-o în judecată pe pârâta ………………., solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să modifice măsura reîncredinţării minorului stabilită prin s.c. nr. ……………. a Judecătoriei Buhuşi şi să dispună ca autoritatea părintească privind minora ............................ să se exercite în comun de ambii părinţi şi ca locuinţa minorei să fie stabilită la domiciliul reclamantului.

Acţiunea a fost legal timbrată cu 20 lei taxă judiciară de timbru.

În motivarea cererii, reclamantul arată că prin sentinţa civilă nr. …………………… a Judecătoriei Buhusi a fost admisa acţiunea de divorţ formulata de reclamant împotriva pârâtei, a fost desfăcută din culpa comună căsătoria lor încheiata la data de …………………, minora …………………….., născută la data de ………………, i-a fost încredinţata  reclamantei spre creştere si educare si s-a luat act ca nu se impune obligarea pârâtei la plata pensiei de întreţinere.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut ca minora se afla in îngrijirea tatălui care are toate condiţiile necesare pentru creşterea si educarea minorei, iar parata a solicitat ca minora sa fie încredinţata tatălui.

Prin sentinţa civila nr. ………………. a Judecătoriei Buhusi a fost admisa acţiunea principala având ca obiect reîncredinţarea minor, formulata de parata împotriva reclamantului, a dispus reîncredinţarea minorei către parata, a admis cererea reconvenţionala formulata de  reclamant si a încuviinţat înţelegerea părţilor in ceea ce priveşte stabilirea in favoarea  reclamantului a unui program de vizita in luna iulie si august in perioada vacantei şcolare şi  doua săptămâni in vacanta de iarna - in luna decembrie la domiciliul reclamantului.

Pentru a hotărî astfel instanţa a avut in vedere înţelegerea intervenită  intre părinţi.

In luna iulie 2013, minora s-a întors in tara pentru a petrece împreuna cu reclamantul  cele doua luni de vacanta stabilite prin sentinţa civila nr. …………. a Judecătoriei Buhusi, dar nu mai doreşte sa se întoarcă in Italia la mama ei, deoarece acolo nu a reuşit sa se acomodeze cu şcoala, prietenii si mediul in care trăieşte.  Reclamantul arată că a avut mai multe discuţii cu minora pentru a vedea daca nu sunt doar nişte impulsuri de moment, dar aceasta l-a convins ca este o hotărâre definitiva si ca întradevăr nu mai doreşte sa plece in Italia, la mama ei.

Având in vedere că, aşa cum a reţinut si instanţa de judecata in considerentele sentinţei civile nr. …………….., in perioada cat minora i-a fost încredinţată reclamantului acesta, ajutat fiind de sora lui, s-a ocupat exemplar de creşterea si educarea fetitei, rezultatele deosebite la învăţătura ale acesteia, concretizate in numeroase diplome si aprecieri din partea cadrelor didactice  fiind edificatoare in acest sens, iar la reîncredinţarea minorei instanţa a avut in vedere doar înţelegerea intervenita intre părinţi, şi faţă de dorinţa expresa a minorei de a rămâne din nou cu reclamantul, acesta solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

În drept, acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.397, 400,403,503-504 Cod Civil.

În dovedirea acţiunii, reclamantul a depus la dosar copii ale următoarelor înscrisuri: carte de identitate reclamant, certificat de naştere al minorei ………….. sentinţa civilă nr. ………….pronunţată de Judecătoria Buhuşi în dosarul nr. ……………., sentinţa civilă nr. …………..din ……………… pronunţată de Judecătoria Buhuşi în dosarul nr. …………….. şi a solicitat încuviinţarea probei cu un martor, probe ce au fost încuviinţate şi administrate de instanţă.

La data de ……………., pârâta prin apărător a depus întâmpinare şi cerere reconvenţională, arătând că este de acord cu cererea reclamantului şi solicitând să se stabilească în favoarea sa un program de vizită astfel: în vacanţa de vară a minorei, respectiv două săptămâni în lunile iulie şi august şi în vacanţa de iarnă, două săptămâni în luna decembrie, cu luare la domiciliul pârâtei.

Cererea reconvenţională nu a fost motivată în drept.

Pârâta nu a solicitat probe.

Reclamantul prin apărător a fost de acord cu stabilirea unui program de vizită a minorei în favoarea pârâtei.

În cauză s-a efectuat anchetă socială la domiciliul reclamantului.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin s. c. nr. …………… a Judecătoriei Buhuşi, a fost desfăcută căsătoria părţilor şi s-a dispus încredinţarea minorei ……………., născută la data de …………….., tatălui ……………., potrivit înţelegerii de atunci a părţilor.

Prin s. c. nr. ……………….. a aceleiaşi instanţe, s-a dispus reîncredinţarea minorei către mama – ……………., instanţa apreciind la acel Moment, că rolul mamei este unul mai important în dezvoltarea emoţională a minorei şi ţinând seama şi de opţiunea acesteia din urmă, în sensul de a locui în Italia cu mama sa şi de acordul părţilor în acest sens.

Potrivit susţinerilor reclamantului, confirmate de martora ……………….., sora reclamantului audiată în cauză, în prezent situaţia de fapt este alta, în sensul că minora locuieşte din nou în ţară, întrucât nu s-a putut acomoda în Italia şi nu s-a înţeles bine cu mama ei. Martora a relatat că minora locuieşte la ea (în Bacău) în timpul anului şcolar, fiind înscrisă la Liceul Anghel Saligny din Bacău, iar în vacanţa de vară va locui cu tatăl ei, în satul ……………... . acesta din urmă lucrând în Spania, dar pe perioada verii locuind în ţară. Martora a mai declarat că este de acord să o găzduiască în continuare pe minoră, având condiţii bune de locuit, întrucât locuiesc doar ele două într-un apartament cu două camere, iar minora are camera ei. De asemenea a arătat că şi reclamantul are condiţii optime de locuit la ……………… unde are o casă cu două camere, racordată la utilităţi.

Cele relatate de martoră au fost confirmate de ancheta socială efectuată la locuinţa reclamantului din comuna Blăgeşti, din care a rezultat că minora locuieşte în gazdă la mătuşa paternă, întrucât urmează cursurile şcolii la Bacău, dar în week-end vine la bunica paternă în……………. având parte de afecţiunea şi sprijinul acesteia, precum şi al celorlalte rude.

Audiată de instanţă, minora a declarat că doreşte să locuiască cu tatăl ei în ţară, întrucât nu s-a putut acomoda în Italia şi nu s-a înţeles bine cu mama ei, din pricină că aceasta îi vorbea urât, îi cerea să aibă grijă de fratele ei mai mic, iar la ultima convorbire telefonică i-a spus că nu o mai consideră fiica ei.

Pentru considerentele expuse, instanţa constată întemeiată cererea reclamantului-pârât, pe care o va admite.

În drept, potrivit art. 503 C. civ., părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească şi în acest temei autoritatea părintească va reveni în comun ambilor părinţi.

Instanţa va avea în vedere interesul superior al minorei, care locuieşte în prezent în ţară, alături de familia paternă, condiţiile materiale şi de locuit ale acestora, care sunt potrivite creşterii şi educării minorei, opţiunea minorei, precum şi concluziile anchetei sociale şi acordul pârâtei-reclamante cu privire la stabilirea domiciliului acesteia la reclamantul-pârât.

Astfel, în temeiul art. 400 al. 1 C. civ., care prevede că locuinţa copilului minor se stabileşte la domiciliul părintelui cu care locuieşte în mod statornic, instanţa va stabili locuinţa minorului la domiciliul reclamantului-pârât.

În ce priveşte cererea reconvenţională, aceasta este întemeiată, pentru considerentele ce vor urma:

Potrivit art. 503 C. civ., părinţii exercită împreună şi în mod egal autoritatea părintească, ceea ce implică, aşa cum se stipulează în cuprinsul art. 401 C. civ. şi dreptul părinţilor de a păstra legături personale cu copilul.

Pentru a lua o măsură referitoare la copil, instanţa trebuie să coroboreze dispoziţiile sus-menţionate cu principiul consacrat în art. 263 C. civ., al interesului superior al minorului.

Instanţa va avea în vedere atât dreptul părintelui de a păstra legături personale cu copilul, cât şi interesul minorei de a beneficia de legătura afectivă mamă-fiică, dar va ţine seamă şi de circumstanţele specifice cauzei de faţă.

Pentru aceste considerente, având în vedere şi acordul reclamantului-pârât în ceea ce priveşte programul de vizită solicitat de pârâta-reclamantă, instanţa urmează ca în temeiul art. 401 al. 2 şi 496 al. 5 C. civ., să admită cererea reconvenţională şi să stabilească un program de vizitare a minorei, aşa cum a fost solicitat prin cererea reconvenţională.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea civilă având ca obiect modificarea măsurilor privind minorul, formulată de reclamantul-pârât ………….. domiciliat …………….. în contradictoriu cu pârâta-reclamantă ………………… cu domiciliul ales la sediul ………………………………

Admite cererea reconvenţională având ca obiect stabilire program de vizită minor, formulată de pârâta-reclamantă …………… în contradictoriu cu reclamantul-pârât …………………….

Stabileşte locuinţa minorei …………….., născută la data de …………………. la domiciliul reclamantului-pârât.

Autoritatea părintească urmează a fi exercitată în comun de ambii părinţi.

Stabileşte ca pârâta-reclamantă să aibă legături personale cu minora după următorul program:

-două săptămâni în vacanţa de vară a minorei, respectiv în lunile iulie-august, cu luarea acesteia la domiciliul pârâtei-reclamante;

-două săptămâni în vacanţa de iarnă a minorei, respectiv în luna decembrie, cu luarea acesteia la domiciliul pârâtei-reclamante.

 Pârâta reclamantă va aduce minora la domiciliul reclamantului-pârât după terminarea programului de vizită.

Sistează efectele sentinţei civile nr. ……………… a Judecătoriei Buhuşi.

Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel la Tribunalul Bacău în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi……………..

Preşedinte, Grefier,