Pretentii

Sentinţă civilă 656 din 05.04.2014


Dosar nr. 56/189/2014

R O M A N I A

J

INSTANTA

Cu nr.56 din 10 ianuarie 2014 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta SC I S.R.L cu sediul in P, str.T, nr.X, et.X, jud. P, cod unic de inregistrare R X, Registrul comertului X, prin reprezentantii legali in contradictoriu cu paratele J A B, CNP XsiJ A G, CNP X, ambele cu domiciliul in B, str. P, nr.X, B, jud. V a solicitat instantei ca pin hotararea ce o va pronunta sa oblige paratele, in solidar la plata sumei de 519,84 lei reprezentand contravaloarea marfii livrate conform facturilor fiscale: X din 15.02.2013; X din 15.02.2013 si X din 19.02.2013; suma de 1286,35 lei penalitati de intarziere si suma de 131,44 lei cheltuieli de judecata.

Motivand cererea reclamanta a sustinut ca in baza raporturilor comerciale a livrat paratei J A B marfurile comandate,la locul, termenul si in conditiile de calitate corespunzatoare. Acestea au fost facturate cu facturilor fiscale: X din 15.02.2013; X din 15.02.2013 si X din 19.02.2013. Principala obligatie a debitorului principal era aceea de a plati pretul in termenul de 30 zile de la emiterea facturilor. Pentru neplata la termen s-au prevazut penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere la plata pentru primele 30 zile si 3% incepand cu a 31 a zi intarziere. S-a prevazut ca penalitatile se vor calcula, chiar daca valoarea acestora depaseste valoarea marfii. Raporturile comerciale cu reprezentantii de vanzari directe se deruleaza in baza inregistrarii unor documente: fisa de inscriere, contract de vanzare cumparare, insotite de actele de identitateprivind pe titular sial fideiusor.

Plasarea comenzilor se poate efectua prin fax, telefon sau accesand modul, comenzi -on –line, direct de la reprezentant, marfa fiind livrata prin intermediul programului” livrari la domiciliu”, prin firme de curierat .

Parata a recunoscut tacit debitul. A acceptat indirect facturile emise, nu le-a contestat. A avut o atitudine pasiva pe tot parcursul procedurii de recuperare a creantei, discutii telefonice, conciliere directa. A motivat in drept cu dispozitiile art. 1270 al.1, art.1516, art.1530, art.2280, art.2 300 din codul nou civil. In ceea ce priveste cealalta parata, fideiusor,a motivat ca aceasta s-a obligat sa plateasca in situatia in care parata, debitor principal nu plateste sumele la care s-a obligat sa le plateasca catre reclamanta. Fideiusorul s-a obligatsa plateasca in solidar cu debitoarea principala aceasta suma, fara a putea invoca beneficiul de discutiune si diviziune.

A depus in proba contractul copie de pe vanzare cumparare, procesul verbal incheiat potrivit art.2 din Legea 192/2006, certificat de informare pentru SC I S.R.L, copie de pe facturile fiscale, calculul penalitatilor, adresa emisa de firma de curierat, practica juridica, dovada platii taxei de timbru.

Paratele, legal citate, nu au depus intampinare in termenul legal si nu s-au prezentat in instanta, urmand a se aplica dispozitiile art.208 din noul cod de procedura civila. Reclamanta a solicitat judecarea in lipsa.

In baza probelor depuse la dosar instanta retine :

Intre reclamanta SC I S.R.L, in calitate de vanzator si parata, J A B, cumparator precum si parata, JA G, in calitate de fidejusor s-a incheiat contractul de vanzare cumparare nr.X din 31.07.2012.

La punctul 3.1 din contract, privind obiectul contractului, vanzatorul s-a obligat sa vanda iar cumparatorul sa achizitioneze produse din gama de produse comercializate de SC I S.R.L, in sistem de vanzare directa, produse prezentate in „Catalogul I” (care cuprinde preturile, descrierea si individualizarea acestora) si sa le achite in conditiile specificate in contract. Durata contractului a fost stabilita la un an. La art. 4.3 din contracts-a prevazut faptul catransmiterea comenzilor se face pe baza formularului de comanda, prin internet, fax, telefon.

Livrarea marfii se face in termen de 6 zile lucratoare de la emiterea facturii fiscale la adresa de livrare solicitata de cumparator. Documentele de transport care atesta livrarea marfii il constituie scrisoarea de transport emisa de firma de curierat, art.4.5 din contract. In cazul in care cumparatorul nu formuleaza obiectiuni in termen de 5 zile de la primirea marfii si a facturii aceasta manifestare de vointa reprezinta o acceptare tacita a facturii, art. 4.6 din contract.

In ceea ce priveste plata, la art.5.1 din contract, s-a stabilit ca plata pretului produselor livrate se face pe baza facturilor emise de vanzator prin mai multe modalitati de plata iar la art.5.2 s-a prevazut ca termen de plata este de 30 zile calendaristice, calculat de la data emiterii facturii. Pentru nerespectarea termenului de plata, la art.7.4 din contract au fost prevazute penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere la plata pentru primele 30 zile si 3% incepand cu a 31 zi deintarziere. S-a prevazut ca penalitatile se vor calcula chiar daca valoarea acestora depaseste valoarea marfii.

La articolul 10.2 din contract pentru garantarea produselor achizitionate de cumparator J A G, fidejusor, s-a obligat sa garanteze integral pe cumparator in indeplinirea obligatiilor sale contractuale si pentru orice prejudiciu material produs de acesta ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale. S-a mai prevazut ca fideiusorul raspunde in solidar cu cumparatorul.

Vanzatorul, la art.6 din contract s-a obligat sa livreze marfa in sistemul livrarii la domiciliul indicat de cumparator, sa garanteze vanzatorul pentru viciile ascunse, daca bunurile au fost returnate.

Reclamanta SC I S.R.L a dovedit indeplinirea obligatiilor contractuale in sensul ca a expediat marfurile comandate de cumparatoare, a facturat aceste marfuri cu facturilor fiscale: X din 15.02.2013; X din 15.02.2013 si X din 19.02.2013.

Din adresele emise la data de 23.10.2013 rezulta ca reclamanta a expediat prin ” SCUrgent Curier SRL” coletele cuprodusele comandate de parata JA B. Produsele au fost ridicate de la firma de curierat tot de J A B la data de 23.02.2013, ora 11,30 si 19.02.2013, ora 16,08.

Parata J A B, nu a contestat facturile emise in termenul legal prevazut in contract ceea ce inseamna ca si-a insusit facturilepotrivit art.4.6 contract. Nu a returnat marfurile comandate catre reclamanta potrivit prevederilor contractuale, art.4..5 contract. Nu rezulta ca a platit contravaloarea marfurilor livrate in termenul legal de 30 zile stipulat in contract. Paratele au avut o atitudine pasiva, nu s-au prezentat la mediere, nu au formulat intampinare, atitudinea lor reprezentand o recunoastere tacita a pretentiilor reclamantei.

Din examinarea facturilor depuse in proba, rezulta ca factura nr.X din 15.02.2013 este in valoare de 510,10 leiinsa reclamanta nu a solicitat din aceasta suma doar valoarea de 192,83 lei . Penalitatile de intarziere s-au raportat tot la suma de 192,83 lei siaceasta suma este inclusa si in cuantumul daunelor solicitate de reclamanta reprezentand pret. In ceea ce priveste penalitatile potrivit calculului depus au fost inregistrate penalitati de 1286,35 lei. Acestea au fost stabilite potrivit dispozitiilor contractuale, pentru primele 30 zile si calculate diferentiat pentru celelalte zile intarziere incepand cu a 31 a zi.

Potrivit art.1350 din codul civil privind raspunderea contractuala „(1) Orice persoana trebuie sa isi execute obligatiile pe care le-a contractat.(2) Atunci cand, fara justificare, nu isi indeplineste aceasta indatorire, ea este raspunzatoare de prejudiciul cauzat celeilalte parti si este obligata sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii. (3) Daca prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre parti nu poate inlatura aplicarea regulilor raspunderii contractuale pentru a opta in favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.”

In contract, parata J A G, fidejusor, s-a obligat sa garanteze integral pe cumparatoarea, debitoare principala, J A B, in indeplinirea obligatiilor sale contractuale catre reclamanta si pentru orice prejudiciu material produs de acesta ca urmare a nerespectarii obligatiilor contractuale. S-a mai prevazut ca fideiusorul raspunde in solidar cu cumparatorul. Fata de aceasta prevedere contractuala, avand in vedere dispozitiile art.2280 si art. 2300 din codul civil potrivit caruia „Atunci cand se obliga impreuna cu debitorul principal cu titlu de fideiusor solidar sau de codebitor solidar, fideiusorul nu mai poate invoca beneficiile de discutiune si de diviziune”, instanta apreciaza cererea reclamantei intemeiata si urmeaza sa o admita.

Paratele urmeaza sa fie obligate in solidar la daune reprezentand contravaloarea marfurilor livratein suma de 519,84 lei si suma de 1286,35 lei penalitati de intarziere precum si la cheltuielile de judecata ocazionate de proces potrivit art.453 din codul de procedura civila.

Domenii speta