Succesiune

Sentinţă civilă 100 din 15.01.2014


Cu nr.X din 9.09.2013 s-a inregistrat cererea prin care reclamanta M G, in contradictoriu cu paratii: M G, S O A, A N J, TC I, prin care s-a solicitat dezbaterea succesiunii defunctului, M T, cu ultimul domiciliu in com. S, jud. V, decedat la data de 17 ianuarie 1986 in sensul stabilirii mostenitorilor, cotelor legale si a masei succesorale si sa se dispuna iesirea din indiviziune.

Inmotivarea cererii reclamanta a sustinut ca defunctul a fost sotul ei si tatal paratilor: M G, A N J, TC I. Parata S O A este nepoata de fiica. Fiica defunctei S D a decedat la data de 30.04.2001 si a avut o fiica. A mai sustinut ca parata S O A este reprezentata in proces de S I, tutore. A motivat ca are calitate de mostenitor legal,in calitate de sotie supravietuitoare cu o cota de mostenire de 1/4 si paratii au calitate de mostenitori legali avand o cota de succesiune de 3/4. In masa succesorala se include cotade 1/2imobilul constructie situat in com.S, compusa din casa de locuit cu doua camere si hol, acoperita cu tigla, doua chilere, o bucatarie de vara si un grajd construite din ceamur dobandita de ea si defunctul sot in cote egale prin contractul de vanzare cumparare autentificat cu nr.811 din 9 mai 1972 de fostul notariat de stat B.

In probaa depus: certificatul de atestare fiscala nr.225 din 21 mai 2013, procesul verbal de informare privind avantajele medierii, copie de certificatul de deces privind pe defunct, certificatul de nastere, casatorie si cartea de identitate pentru reclamanta, adeverinta 748 din 29 mai 2013, anexa 2, sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale, copie de pe titlulde proprietate nr.X X/05.12.1995 emis pe numeleM G. Incheierea nr.21/13.08.2013 emisa de BNP X IO privind verificarea evidentelor succesorale notariale, copie de pe certificatul de deces privind pe S D, copie de pe cartea de identitate privind pe S O A, copie de pe cartea de identitate privind pe S I si de pe certificatele de nastere, casatorie si cartile de identitate pentru parati.

Prin intampinarea, depusa in termenul legal, paratul - M G a fost de acord cu cererea reclamantei. Cu privire la masa succesorala a sustinut ca in masa succesorala trebuie sa se includa si terenul aferent constructiei cumparat reclamanta cu defunctul, M T, in timpul vietii si in timpul casatoriei contractul de vanzare cumparare imobiliara din 9 mai 1972, autentificat la Notariatul de stat B, jud. V cu incheierea de autentificare nr.811 din 9 mai 1972.A sustinut ca din anul 1993 locuieste in imobilul succesoral cu familia si a efectuat mai multe lucrari la imobilul succesoral. A solicitat pe calea cererii reconventionale constatarea unui drept de creanta insa cererea reconventionala s-a anulat in perioada regularizarii nefiind indeplinite conditiile impuse de art.194-art.197 din codul de procedura civila, Incheierea din 11 nov.2013, data in camera de consiliu, definitiva. Prin raspunsul la intampinare reclamanta a sustinut ca terenul aferent constructiei este inclus in titlul ei de proprietate.

Ceilalti parati nu au depus intampinare in inSta au fost de acord cu cererea.

La termenul din 15 ianuarie 2014 reclamanta a precizat ca renunta la capatul de cerere privind iesirea din indiviziune iar paratii au fost de acord cu acest aspect.

S-a administrat proba cu acte.

In ceea ce priveste legea aplicabila in ceea ce priveste stabilirea mostenitorilor, cotelor de succesiune si intinderea masei succesorale sunt aplicabile dispozitiile codului civil din anul 1864 potrivit art. 91 din Legea nr. 71/ 2011 pentru punerea in aplicarea Legii 287/2009 din codul civil ”Mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare a codului civil (1 oct.2011) sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii succesiunii. M T a decedatla data de 17 ianuarie 1986 si dezbaterea succesiunii se supune legii in vigoare la acea data. Cu privire la calitatea de tutore a lui S I pentru parata S O A inSta retine ca din actele depuse in proba nu rezulta ca acesta ar fi fost desemnat in vreun fel tutore. Din copia certificatului de nastere si cartea de identitate a paratei S OA si S I rezulta ca numitul S I este tatal paratei si potrivit dispozitiilor legale inscrise in art.43 din codul civil are calitate de reprezentant legal. La data promovarii cererii de catre reclamanta parata S O A avea varsta de 17 ani si 9 luni si in prezent este majora. Prin urmare minora poate sta singura in proces asistata de tatal ei la data introducerii cererii iar in prezent devenind majora are capacitate deplina potrivit art.41 si art. 106 din codul civil.

In baza probelor administrate, avand in vederepozitia procesuala a partilorinSta va stabili ca au acceptat tacitsuccesiunea autorului,descendentii acestuiafiul si fiicele defunctului in concurs cu sotia supravietuitoare, reclamanta in cauza, potrivit art.651, art.652, art.653, art.654, art.659, art.669 din codul civil si art.700 din codul civil. Partile nu si-au negat calitatea de mostenitor. Fiica defunctului, S Da decedat la data de 30.04.2001, ulterior defunctuluisi cota acesteia de succesiune urmeaza sa fie culeasa de fiica acesteia, parata S O A.

Urmeaza sa se stabileasca cain succesiuneadefunctului M T a decedatla data de 17 ianuarie 1986, cu ultimul domiciliu in com. S, jud. V, au calitate de mostenitori legali: M G, in calitate de sotie supravietuitoare cu o cota de mostenire de 1/4 si M G, A N J, TC I, fiul si fiicele defunctului precum si S D, fiica, ulterior decedata, a carei cota de succesiune va fi culeasa de S O A, nepoata de fiicatoti cu o cota de succesiune de 3/4, respectiv, cota de 3/16 pentru fiecare.

Cu privire la masa succesorala se va stabili ca in partimoniul autorului la data decesului se afla cota de 1/2imobilul constructie compus din casa de locuit, anexe gospodaresti siteren in suprafata de 800 mpsituate in com. S, sat Jigalia, jud. V, dobandite de M T, in timpul casatorieicu sotia supravietuitoare, MG prin contractul de vanzare cumparare imobiliara din 9 mai 1972, autentificat la Notariatul de stat B, jud. V cu incheierea de autentificare nr.811 din 9 mai 1972. Restulcotei de 1/2 reprezinta cota parte din comunitatea de bunuri a sotiei supravietuitoare, M G.

Din actul de proprietate depus la dosar rezulta ca la data cumpararii imobilului din masa, M T era casatorit cu reclamanta. Cei doi au cumpatat platind vanzatorilor suma de 10 mii lei vechi atatpentru terenul in suprafata de 800 mp cat si pentru constructia care se afla pe acesta construita din ceamur si acoperita cu tabla. M T a decedat in anul 1986 anterior aparitiei Legii 18/1991. Prin urmare, singura care putea sa solicite terenul, inclusiv terenul aferent constructiei pe care cei doi soti l-au avut in proprietate a fost sotia supravietuitoare, M G. Prin titlul de proprietate X X din 5.12.1995, emis pe numele M G, ulterior decesului autorului, la punctul B figureaza suprafata de 900 mp, Tarla 9, parcela 276, cu categoria de folosinta curti constructii. Din aceasta suprafata de teren suprafata de 800 mp a fost dobandita in timpul casatoriei, de ambii soti, in baza contractul de vanzare cumparare imobiliara din 9 mai 1972, autentificat la Notariatul de stat B, jud. V cu incheierea de autentificare nr.811 din 9 mai 1972. Contractul de vanzare cumparare a fost emis anterior emiterii titlului de proprietate pe numele reclamantei.

In ceea ce priveste renuntarea reclamantei la judecarea capatului de cerere privind iesirea din indiviziune, inSta va aplica dispozitiile art.406 din codul de procedura civila si va constata renuntarea. Cu privire la cheltuielile de judecata ocazionate de proces inSta urmeaza sa aplice disp. art. 454 din codul de procedura civila si sa respinga aceasta cerere avand in vedere pozitia procesuala a partilor.