Art. 193 alin 2 din Codul Penal – lovire sau alte violenţe

Sentinţă penală 1021 din 08.05.2014


Art. 193 alin 2 din Codul Penal – lovire sau alte violenţe

Cuprins pe materii: Drept penal, infracţiunea de lovire sau alte violenţe, schimbarea încadrării juridice a faptei  prin aplicarea legii penale mai favorabile, subiecţii pasivi ai acţiunii civile exercitate în procesul penal.

Index pe materii: Drept penal- infracţiunea de lovire sau alte violenţe

Aplicarea legii penale mai favorabile . Schimbarea încadrării juridice a faptei ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile

Exercitarea acţiunii civile în procesul penal. Subiecţii pasivi ai acţiunii civile.

Fapta ilicită a inculpatului minor trebuia analizată în stabilirea răspunderii civile  delictuale şi din perspectiva culpei comune a ambilor părinţi - părţi responsabile civilmente - în procesul de creştere şi educare al fiului lor, urmând a fi  obligaţi în subsidiar cu acesta la plata despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare către stat, ţinând cont şi de art.274 al.3 Cod procedură penală.

Sentinţa penală nr. 1021/08.05.2014 a Judecătoriei Galaţi, definitivă prin Decizia  penală  nr.823/A/10.10.2014 a  Curţii de Apel Galaţi, Secţia  penală şi pentru cauze cu minori.

Prin rechizitoriul nr. 7109/P/2012 din 03.06.2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată in stare de libertate, a inculpatului S C A pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 180 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art.99 şi urm. C.pen. 

S-a reținut in sarcina inculpatului că in data de 23.09.2012 în jurul orelor 18.00, a lovit cu pumnul în zona feţei pe persoana vătămată D D R, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un nr. de 7 – 8 zile îngrijiri medicale

În urma analizării materialului probator, instanţa a reţinut că, în fapt, la data de 23.09.2012 în jurul orelor 18.30 persoana vătămată D D R se afla în incinta Clubului Place din mun. Galaţi, ocupând o masă şi fiind însoţit de martorii N T, C C şi I A. La un moment dat în faţa clubului arătat anterior şi-a făcut apariţia un grup de persoane din care făcea parte şi inculpatul S C  A.

Întrucât unul din membrii grupului avusese anterior o altercaţie cu persoana vătămată, pentru a lămurii lucrurile, acesta i-a cerut să iasă afară din club pentru a discuta. Persoana vătămată a dat curs acestei invitaţii şi a urmat persoana din acel grup în afara localului, începând să aibă cu aceasta o discuţie. În timpul dialogului dintre acea persoană şi persoana vătămată, inculpatul s-a apropiat de acesta din urmă pe la spate şi i-a aplicat o lovitură de pumn în partea stângă a feţei, lezându-i astfel buza superioară.

Urmare a acestei agresiuni persoana vătămată a fost examinată din punct de vedere medico-legal fiindu-i eliberat certificatul nr. 1521 din 24.09.2012 potrivit căruia persoana examinată prezintă leziune traumatică ce a putut fi produsă prin lovire cu un corp dur şi care poate data din 23.09.2012, necesitând pentru vindecare 7 – 8 zile îngrijiri medicale. 

În cauză, situaţia de fapt expusă mai sus  a rezultat din analiza coroborată a următoarelor mijloace de probă administrate în cauză: certificat medico legal ( filele 6 dosar urmărire penală), declarații  parte vătămată Damian Darius Radu ( filele 7 - 8 dosar urmărire penală), declarații inculpat S C A ( filele 23 - 24 dosar urmărire penală), declarațiile martorilor  ( filele 10 - 21 dosar urmărire penală), proces verbal de efectuare a actelor premergătoare ( filele 4).

Pe latura civilă a cauzei, instanţa a  constatat că persoana vătămată Damian Darius Radu s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 15000 euro reprezentând contravaloare daune materiale şi daune morale. 

În speţă sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale, prevăzute de art. 1357 Cod civil  întrucât s-a săvârşit o faptă ilicită ce a produs un prejudiciu părţii civile D D R şi se justifică acordarea unor daune morale ca pretium doloris, în compensarea traumelor psihice suferite de acesta ca urmare a faptei inculpatului. Instanţa  a apreciat  că repercusiunile pe care le-a avut fapta inculpatului asupra stării sale de sănătate şi faţă de suferinţa inerentă prin care acesta a trecut (elocvent fiind numărul mare de îngrijiri medicale) este justificată acordarea unor daune morale. La stabilirea cuantumului acestora, trebuie însă avute în vedere, atât suferinţele părţii vătămate, cât şi necesitatea de a preîntâmpina o îmbogăţire fără just temei. În consecință instanţa  a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă, şi în baza art. 19 Cod procedură penală în referire la art. 1357 şi urm. Cod civil a obligat pe inculpat la plata a sumei de 2000 euro la cursul de la data efectuării plăţii, cu titlu de despăgubiri morale. Despăgubirile materiale în cauză au fost dovedite numai în cuantumul de 130 lire, aşa cum reiese din factura de servicii profesionale emisă ca urmare a consultului efectuat de persoana vătămată la Spitalul Derby Nuffield, Marea Britanie şi sub acest aspect acţiunea civilă urmând a fi admisă numai în parte.

Astfel pentru considerentele arătate anterior instanţa a  admis în parte acţiunea civilă şi  a obligat  în solidar pe inculpatul minor S C A și partea responsabilă civilmente H L  la plata către partea civilă D D R a sumei de 130 lire la cursul în lei a BNR de la data efectuării plăţii cu titlu de despăgubiri materiale şi a sumei de 1000 euro la cursul în lei a BNR de la data efectuării plăţii cu titlul de daune morale. 

Curtea de apel a admis  apelul declarat de partea responsabilă civilmente H L împotriva sentinţei penale nr. 1021/08.05.2014 a Judecătoriei Galaţi, a  desfiinţat în parte, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, prin decizia  penală  nr.823/A/10.10.2014: a modificat dispoziţia referitoare la acţiunea civilă, în sensul că a obligat  în solidar pe inculpatul minor S C A şi pe părţile responsabile civilmente H L şi S M F la plata către partea civilă Damian Darius Radu a sumei de 130 lire la cursul în lei al BNR de la data efectuării plăţii cu titlu de despăgubiri materiale şi a sumei de 1000 euro la cursul în lei al BNR de la data efectuării plăţii, cu titlu de daune morale.

De asemenea, a modificat  dispoziţia referitoare la cheltuielile judiciare către stat, în sensul că a obligat în solidar, pe inculpatul minor S C A şi pe părţile responsabile civilmente H L şi S M F la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

A menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate.

Curtea de apel a apreciat că hotărârea este nelegală, întrucât ambii părinţi  ai inculpatului, în calitate  de părţi responsabile civilmente, trebuiau  obligaţi în solidar cu acesta, la plata despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare către stat.

Prima instanţă a obligat-o în acest sens doar pe mama inculpatului, H L , deşi tatăl acestuia, respectiv partea responsabilă civilmente S M F, îl avea pe minor încredinţat spre creştere şi educare prin sentinţa civilă nr.7533/14.11.2006 a Judecătoriei Galaţi,definitivă şi irevocabilă prin neapelare la 17.01.2007, iar această parte-tatăl inculpatului  nu  fusese decăzut în vreun fel din drepturile părinteşti.

Fapta ilicită a inculpatului minor trebuia analizată în stabilirea răspunderii civile  delictuale şi din perspectiva culpei comune a ambilor părinţi - părţi responsabile civilmente - în procesul de creştere şi educare al fiului lor, urmând a fi  obligaţi în subsidiar cu acesta la plata despăgubirilor civile şi a cheltuielilor judiciare către stat, ţinând cont şi de art.274 al.3 Cod procedură penală.

Motivul invocat de partea responsabilă civilmente H L în sensul că nu are nici un venit  nu prezintă relevanţă sub aspectul  existenţei răspunderii civile delictuale, având în vedere şi cuantumul relativ scăzut  al despăgubirilor.

Faţă de cele arătate şi de art.417,418,420, 421 pct.2 lit.a Cod procedură penală, Curtea a admis  apelul  formulat de partea responsabilă civilmente H L  împotriva  sentinţei penale  nr.1021/08.05.2014 a Judecătoriei Galaţi  şi va desfiinţa în parte sentinţa penală apelată.