Revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 322 pct. 8 c. pr. civ. Condiţii

Decizie 1070 din 17.09.2013


Revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 322 pct. 8 C. pr. civ. Condiţii

-Codul de procedură civilă din 1865: art. 322 pct. 8

Art. 322 pct. 8 C. pr. Civ. permite revizuirea unei hotărâri „dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa”.

Din economia textului legal de mai sus, reiese că, pentru a putea susţine cu succes o cerere de revizuire bazată pe dispoziţiile art. 322 pct. 8 C. pr. civ., partea interesată trebuie să dovedească, pe de o parte, faptul că nu s-a putut înfăţişa la judecată şi nici nu a putut înştiinţa instanţa despre aceasta, iar, pe de altă parte, că împiedicarea a fost cauzată printr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.

Prin urmare, invocarea nelegalei citări în recurs nu se circumscrie sferei dispoziţiilor art. 322 pct. 8 C. pr. civ.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia I civilă,

Decizia civilă nr. 1070 din 17 septembrie 2013, G.O.

Prin cererea formulată la data de 25.07.2013, intervenienta C.V. a solicitat revizuirea deciziei de recurs pronunţată în dosarul nr. 18761/325/2011 (identificată de instanţă ca fiind Decizia civilă nr. 605/18.04.2013), în temeiul dispoziţiilor art. 322 pct. 8 C. pr. civ.

În motivarea în fapt a cererii s-a arătat aceea că nu s-a putut prezenta în instanţă deoarece nu a găsit citaţia nici la cutia poştală, nici afişată cum este legal, din care cauză, neştiind despre termenul de judecată nu a putut să-şi formuleze apărarea.

Prin Decizia civilă nr. 1070 din 17 septembrie 2013, Curtea de Apel Timişoara a respins cererea de revizuire formulată de intervenienta C.V. împotriva Deciziei civile nr. 605/18.04.2013, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 17761/325/2011.

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reţinut următoarele considerente:

Textul art. 322 pct. 8 C. pr. civ. permite admiterea unei cereri de revizuire dacă partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa.

Altfel spus, poate invoca acest motiv doar partea care a fost legal citată, dar care ulterior, din motive obiective şi neimputabile nu s-a putut înfăţişa în instanţă şi nici nu a putut să înştiinţeze în termen despre acest lucru.

Lipsa procedurii legale de citare poate fi, eventual, invocată ca temei al unei contestaţii în anulare conform art. 317 pct. 1 C. pr. civ. Cu alte cuvinte, împiedicarea despre care vorbeşte textul nu trebuie să rezulte din nelegala sa citare.

Pentru a putea susţine cu succes o cerere de revizuire întemeiată pe dispoziţiile art. 322 pct. 8 C. pr. civ., partea interesată trebuie să dovedească, pe de o parte, faptul că nu s-a putut înfăţişa la judecată şi nici nu a putut înştiinţa instanţa despre aceasta iar, pe de altă parte, că împiedicarea s-a datorat unei împrejurări mai presus de voinţa sa, aspecte de fapt pe care intervenienta C.V. nu le-a dovedit în cauză.

Invocarea nelegalei sale citări în recurs nu este – aşa cum s-a arătat anterior – o împrejurare care se circumscrie exigenţelor art. 322 pct. 8 C. pr. civ. şi, oricum, o atare susţinere a fost irevocabil infirmată cu prilejul pronunţării Deciziei civile nr. 977/R/28.08.2013 prin care, alături de contestaţia în anulare formulată de Municipiul Timişoara şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara, a fost soluţionată şi contestaţia în anulare formulată de intervenienta C.V. şi întemeiată pe acest motiv.

Susţinerile revizuentei legate de modul de soluţionare a recursului nu se circumscriu dispoziţiilor art. 322 pct.  8 C. pr. civ.  pe care, în mod expres, ea şi-a întemeiat cererea de faţă, din care cauză nu pot face obiectul unei analize în această cale extraordinară de atac, în retractare.

Pentru toate considerentele expuse Curtea a respins ca neîntemeiată cererea de revizuire formulată de intervenienta C.V.