Stabilire masă succesorală şi uzucapiune

Sentinţă civilă 488 din 07.06.2013


ROMÂNIA

JUDECĂTORIA INEU  OPERATOR  2826 

DOSAR NR.

ÎNCHEIERE NR.488/2013

Şedinţa Camerei de Consiliu din 07 iunie 2013

Preşedinte :

Grefier:

S-a luat în examinare, în cadrul procedurii de regularizare, cererea formulată de petentul S I, pentru stabilire masă succesorală şi uzucapiune.

Procedura este legal îndeplinită, fără citarea părţilor.

S-a expus referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care instanţa constată că petentul nu a îndeplinit obligaţiile dispuse de către instanţă prin rezoluţia din data de 25.04.2013, astfel cum s-a comunicat petentului la data de 03.05.2013.

Instanţa constată că nu mai sunt alte cereri de formulat.

INSTANŢA

Deliberând asupra cererii de faţă constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 24.04.2013 petentul S I domiciliat în …, a solicitat ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se constate că masa succesorală a defunctului S I.G, decedat la data de 06.04.1991 în … se compune din cota de 2/8 părţi de sub B3 din imobilul înscris în CF nr…. Tauţ CF vechi … Nadăş, compus din top. nr…., extravilan în suprafaţă de 89223 mp la care vocaţie succesorală are reclamantul în calitate de fiu, ca moştenitor legal,  urmând a i se predea  masa succesorală de mai sus în baza sentinţei definitive şi a se autoriza  întabularea dreptului de proprietate în CF, pe titlu de moştenire legală; să se constate că reclamantul a dobândit dreptul de proprietate pe titlu de uzucapiune, prin joncţiunea posesiilor, asupra imobilului înscris în CF nr…. Tauţ CF vechi … Nadăş, cu nr. top. … compus din teren extravilan în suprafaţă de 89.223 mp situat în Nadăş, a proprietarilor tabulari de sub B1, în cota de 3/8 părţi, a defunctului L G sen.decedat la data de 10.04.1932 în Nadăş  şi a proprietarului tabular de sub B2, în cota de 3/8 părţi a defunctului L G jr. decedat la data de 21.08.1956 în Nadăş, urmând a se autoriza întabularea în CF a dreptului de proprietate a reclamantului, asupra întregului imobil  mai sus arătat, în baza sentinţei rămase definitive pe titlu de moştenire şi uzucapiune.

În fapt, a arătat că asupra imobilului înscris în CF … Tauţ, CF vechi … Nadăş cu nr.top. … compus din teren extravilan în suprafaţă de 89223 mp situat în satul Nadăş, reclamantul are calitate de moştenitor legal în calitate de fiu al proprietarului tabular de sub B3, S G în cotă de 2/8 părţi.

În continuare, mai susţine că antecesorul reclamantului şi apoi reclamantul, au folosit întregul imobil, şi asupra cotelor proprietarilor tabulari de sub B1 şi B2, antecesorii reclamantului au intrat în posesia şi folosinţa imobilului în întregime fără a se perfecta contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, antecesorii reclamantului au cumpărat cotele proprietarilor tabulari, pe care l-au folosit de peste 70 de ani, când au intrat în posesia şi folosinţa terenului.

În drept, a invocat prevederile art.953 şi urm. din NCC, art.28 şi următ. din Legea nr.115/1938, cu modificările ulterioare, coroborate cu art.27 şi următ. Dinn Legea nr.7/1996 cu modificările ulterioare, şi art.930 şi următ.din Noul Cod civil, art.130 din Legea nr.115/1938.

Reclamantul a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

În probaţiune, reclamantul a anexat următoarele înscrisuri: nota de timbrare (fila 5), extras de CF nr…., CF vechi … (filele 6-7), certificat de atestare fiscală nr…. (fila 8), adeverinţa nr…. (fila 9), cerere pentru deschiderea procedurii succesorale emisă de Consiliul Local … (fila 10), extras din registrul de deces nr…. (fila 11), extras din registrul de deces nr…. (fila 12).

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, prin rezoluţia din data de 25.04.2013 (fila 14), în temeiul art. 200 alin.1 şi 2 din Noul Cod proc.civ., instanţa a constatat că cererea de chemare în judecată nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art.194-197 din Noul Cod proc.civ. coroborate cu art.1050 din Noul Cod proc.civ. şi a dispus citarea reclamantului cu menţiunea de a completa cererea în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, sub sancţiunea anulării cererii de chemare în judecată în sensul: de a depune timbru judiciar de 5 lei. În temeiul art.1050 NCPC, instanţa a dispus a se indica în cererea de înscriere data de la care se posedă imobilul sub nume de proprietar, temeiul uzucapiunii, faptul dacă imobilul posedat este sau nu înscris în cartea funciară, precum şi numele ori denumirea vechiului proprietar sau a succesorului acestuia, dacă se cunoaşte; de a se anexa la cerere: a) un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, care atestă că titularul dreptului înscris în cartea funciară este decedat, precum şi data decesului sau, după caz, un certificat emis de autoritatea competentă, care atestă faptul că persoana juridică titulară a dreptului înscris în cartea funciară şi-a încetat existenţa; b) un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care să rezulte faptul dacă moştenirea titularului înscris în cartea funciară a fost sau nu dezbătută, iar în caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules moştenirea respectivă; c) un certificat eliberat de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că acesta nu face parte din domeniul public al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale; d) certificatul de rol fiscal;  e) înscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul şi-a întemeiat posesia, atunci când este cazul;  f) documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii; g) extrasul de carte funciară pentru informare, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară ori a înscrierii declaraţiei de renunţare la proprietate, precum şi a faptului dacă imobilul este sau nu grevat de sarcini, eliberat de biroul teritorial de cadastru şi publicitate imobiliară; în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară în folosul altei persoane şi nici grevat de sarcini, un certificat emis de acelaşi birou, care atestă acest fapt, inclusiv faptul că nu a fost alocat un număr cadastral pentru înscrierea imobilului;  h) lista cuprinzând numele, prenumele şi domiciliul a cel puţin 2 martori.

Aceste obligaţii au fost comunicate reclamantului, cu adresa întocmită în data de 29.04.2013 (filele 16-17), la data de 3.05.2013 astfel cum rezultă din dovada de înmânare a comunicării (fila 18).

Instanţa constată că reclamantul nu au îndeplinit în termen de 10 zile de la primirea comunicării următoarele obligaţii prevăzute de art.1050 lit.b, f şi h din Noul Cod proc.civ.: de a depune un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care să rezulte faptul dacă moştenirea titularului înscris în cartea funciară a fost sau nu dezbătută, iar în caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules moştenirea respectivă; de a depune documentaţia tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii;  de a arăta domiciliul celor doi martori indicaţi.

Conform art.194-200 din Noul Cod proc.civ., după momentul introducerii cererii de chemare în judecată se interpune o fază premergătoare activităţii de judecată propriu-zise, care are drept scop regularizarea cererii de chemare în judecată şi presupune realizarea unei corespondenţe scrise numai cu autorul cererii de chemare în judecată, în vederea acoperirii tuturor eventualelor lipsuri ale acesteia. Această fază se finalizează, în cazul în care nu sunt îndeplinite toate obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii, prin anularea acesteia, printr-o încheiere dată în camera de consiliu.

 Aşa fiind, declanşarea propriu-zisă a procesului civil este condiţionată de existenţa unei cereri de chemare în judecată care îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru sesizarea instanţei de judecată. Înainte de a fi comunicată pârâtului, cererea de chemare în judecată este supusă unei proceduri de completare şi corectare a lipsurilor cererii, în termenul stabilit de lege. Scopul şi finalitatea reglementării acestei proceduri scrise, premergătoare, este de a înlesni şi accelera judecata, precum şi de a se sigura administrarea dovezilor cu respectarea principiilor fundamentale ale procesului civil, precum dreptul la apărare, contradictorialitatea sau egalitatea armelor, conform art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 14 alin. 2 din Noul Cod pro.civ.

În drept, potrivit art.200 alin. 3 din Noul Cod proc.civ. dacă obligaţiile privind completarea sau modificarea cererii nu sunt îndeplinite în termenul prevăzut de alineatul 2 al aceluiaşi articol, prin încheiere, dată în camera de consiliu, se dispune anularea cererii.

Astfel, întrucât reclamantul nu a îndeplinit obligaţiile dispuse de către instanţă, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, în temeiul art.200 alin. 2 şi 3 din Noul Cod proc.civ., instanţa va anula cererea ca insuficient regularizată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Anulează cererea formulată de reclamantul S I domiciliat în …, ca insuficient regularizată.

Cu drept de cerere de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare.

În caz de exercitare a căii de atac, cererea de reexaminare se depune la Judecătoria Ineu.

Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică din 7.06.2013

Preşedinte, Grefier,