Fara titlu

Sentinţă penală 1670 din 29.06.2006


Prin sentinta penala nr. 1670 pronuntata la data de 29.06.2006, Judecatoria Braila,  in baza art. 78 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 cu aplicarea art. 63 C.pen., a condamnat inculpatul D.G.B. la pedeapsa amenzii penale pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumuri publice a unui autovehicul avand permisul de conducere suspendat.

Pentru a pronunta aceasta sentinta instanta a retinut ca la data de 11.01.2006 lucratorii din cadrul IPJ Braila, aflandu-se in serviciul de supraveghere si control a traficului rutier au oprit pentru control autoturismul detinut de inculpat, care  a declarat in prezenta martorilor ca poseda permis de conducere categoria B din anul 2001, dar a fost suspendat pe o perioada de 90 zile intrucat a fost depistat conducand sub influenta bauturilor alcoolice . Totodata instanta a retinut ca la data de 15.10.2005 inculpatul a fost depistat conducand acelasi autoturism pe drumurile publice desi avea permisul de conducere suspendat si i s-a intocmit dosar penal pentru infractiunea prev. de art. 78 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, iar prin ordonanta  nr. 4559/P/2005din 25.01.2006 a Parchetului de pe langa Judecatoria Braila  s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului si aplicarea unei amenzi contraventionale in temeiul art. 18/1 C.pen..

La individualizarea pedepsei, instanta de fond a avut in vedere imprejurarile savarsirii faptei, gradul de pericol social al faptei, persoana si conduita procesuala a inculpatului care este in varsta de 24 ani, nu are antecedente penale si a recunocut savarsirea infractiunii.

Impotriva acestei hotarari a declarat apel inculpatul, care a motivat ca fapta savarsita nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Tribunalul Braila, prin decizia penal nr. 324 din 10.11.2006 a respins ca nefondat apelul declarat de inculpat cu motivarea ca prima instanta a pronuntat o sentinta legala si temeinica. Astfel, Tribunalul Braila a retinut ca infractiunile la regimul circulatiei pe drumurile publice sunt prin esenta lor infractiuni de pericol, legiuitorul intelegand sa stabileasca conduita persoanelor aflate in trafic tocmai pentru a preveni accidentele de circulatie si in consecinta comportamentul inculpatului denota lipsa de responsabilitate a acestuia fata de obligativitatea respectarii legislatiei in materia regimului circulatiei rutiere, o nesupunere la masurile administrative luate impotriva sa, circumstante care dau faptei inculpatului pericolul social al unei infractiuni.

In ceea ce priveste pedeapsa aplicata, tribunalul a constatat ca aceasta a fost corect individualizata, cu respectarea criteriilor prev. de art. 72 C.pen. .