Infracţiunea de furt calificat. Modalitate de comitere a faptei.

Sentinţă penală 2240 din 13.12.2010


2. Infracţiunea de furt calificat. Modalitate de comitere a faptei.

Prin sentinţa penală nr. 2240/13.12.2010 a Judecătoriei Brăila s-a dispus în baza art.208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, e,g Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 C.p. şi 37 lit. a C.p., art. 3201 al. 7 C.p.p. şi art. 74 lit. c C.p. şi 76 lit. d C.p., art. 80 C.p. condamnarea inculpatului D. A. la o pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, fapta săvârşită în perioada ….09.2010.

În baza art.208 al. 1 – 209 al. 1 lit. a, e,g Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 C.p. şi 37 lit. a C.p., art. 3201 al. 7 C.p.p. şi art. 74 lit. c C.p. şi 76 lit. d C.p., art. 80 C.p. a fost condamnat inculpatul B. L. I. la o pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, fapta săvârşită în perioada ….09.2010.

Pentru a pronunţa aceasta hotărâre, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În ziua de ….09.2010 inculpaţii D. A. şi B. L. I. s-au deplasat de pe raza municipiului Alexandria în municipiul Brăila cu autoturismul inculpatului B. L. I. care era şofer de taxi, cu ocazia transportării unui client. În municipiul Brăila au ajuns în jurul orelor 19,30 şi s-au deplasat apoi în apropierea Băncii C. C. de pe strada Calea Galaţi. Aici, inculpatul D. A.  a mers la aparatul ASV al unităţii bancare, timp în care inculpatul B. L. I.  a rămas în autoturism.

Inculpatul D. A. a împrăştiat pe o bancnotă de 10 lei pudră de talc, pe care a luat-o dintr-o cutie aflată în autoturismul inculpatului B. L. I., după care a introdus bancnota în aparatul de schimb valutar. Acesta a rejectat-o imediat pe fanta aferentă. Inculpatul a lipit apoi în dreptul acestei fante o bandă scotch, foarte puţin vizibilă.

Inculpaţii au părăsit zona, întorcându-se însă după câteva minute.

Inculpatul D. A. a verificat fanta de reject a ASV-ului, ocazie cu care a dezlipit banda de scotch şi astfel a scos o bancnotă de 50 euro, lipită de banda respectivă.

Inculpaţii s-au deplasat apoi la Agenţia Băncii C. C. de pe Calea Călăraşilor şi prin aceeaşi modalitate, inculpatul D. A. a introdus în aparatul ASV bancnota de 10 lei cu pudră de talc, lipind apoi banda de scotch la fanta de reject.

Cei doi au revenit a doua zi la acelaşi ASV, verificând dacă există vreo bancnotă reţinută în aparat. Au ridicat astfel a doua bancnotă de 50 euro, oprită tot în fanta de reject.

Instanţa a reţinut că, faptele inculpaţilor D. A. şi B. L. I. care în perioada ….09.2010  în baza unei rezoluţii infracţionale unice, au sustras din două ASV-uri de schimb valutar, aparţinând Băncii C. C. din municipiul Brăila, cu ajutorul unui dispozitiv confecţionat artizanal, suma totală de 100 euro provenită din tranzacţiile efectuate de clienţii băncii întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat în formă continuată prevăzută de art. 208 al. 1-209 al. 1 lit. a, e,g Cp cu aplicarea art. 41 al. 2 Cp. şi art. 37 lit. a Cp

În motivare, instanţa a arătat că, sub aspectul laturii obiective a infracţiunii, inculpaţii au acţionat pe timp de noapte şi în loc public în scopul însuşirii pe nedrept a  sumei de 100 euro, actele comise de acesta intrând în conţinutul elementului material al infracţiunilor de furt calificat în formă continuată.

 De asemenea, instanţa a mai arătat că, din analiza probelor administrate în cauză şi a împrejurărilor în care au fost săvârşite faptele rezultă ca s-a adus o atingere gravă valorilor sociale apărate prin legea penală prin modalitatea de săvârşire a faptei, inculpaţii au folosit o metodă inedită de a sustrage valută din aparate de schimb valutar, folosindu-se de o bancnotă de 10 lei pe care presărau pudră de talc pentru a acoperi senzorii de citire şi validare a bancnotelor şi de o bandă de scotch în vederea capturării bancnotelor rejectate. Inculpaţii au sustras prin această modalitate suma de 100 euro.

În ceea ce priveşte vinovăţia inculpaţilor, instanţa a reţinut că aceştia au săvârşit faptele  cu intenţia directă definită în cadrul art.19 alin.1 pct.1 lit. a C.pen, întrucât aşa cum rezultă din probatoriul existent la dosar, aceştia  au prevăzut rezultatele faptelor lor, urmărind producerea acestora prin săvârşirea infracţiunii.

Domenii speta