Liberare provizorie sub control judiciar. Condiţii.

Hotărâre 34 din 04.06.2010


5. Liberare provizorie sub control judiciar. Condiţii.

Prin încheierea din data de 04.06.2010 a Judecătoriei Brăila, în temeiul art. 1608a al. 6 C.pr.pen. s-a respins ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul D. I. A., arestat în baza mandatului de arestare preventivă nr. 34/14.05.2010 emis de Judecătoria Brăila.

În baza art. 192 al.2 C.p.p. a fost obligat pe inculpatul D. I. A. la plata sumei de 50 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut următoarele:

Prin încheierea din data de 14.05.2010 a Judecătoriei Brăila, pronunţată în dosarul nr. 6442/196/2010 s-a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila şi în baza art. 149 indice 1 C.pr.pen. în referire la art. 148 al.1 lit.f C.pr.pen., s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului D. I. A., pe o durată de 29 de zile, începând cu data de 14.05.2010 şi până la data de 11.06.2010.

Ulterior, prin încheierea din data de 19.05.2010 a Tribunalului Brăila, în temeiul art. 38515 pct. 1 lit. b C.pr.pen. raportat la art. 1403 C.pr.pen., s-a respins ca nefondat recursul declarat de către inculpatul D. I. A. şi s-a menţinut încheierea din data de 14.05.2010 a Judecătoriei Brăila, pronunţată în dosarul nr. 6442/196/2010

Potrivit dispoziţiilor art. 160 indice 1 al. 1 C.pr.pen., în tot cursul procesului penal, inculpatul arestat preventiv poate cere punerea sa în libertate provizorie sub control judiciar.

Analizând cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul D. I. A., instanţa apreciază că aceasta este admisibilă în principiu, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege la art. 160 indice 6 C.pr.pen. şi în continuare va examina cererea formulată de către inculpat din punct de vedere al temeiniciei acesteia, verificând îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege referitoare la temeinicia cererii.

Astfel, potrivit dispoziţiilor art.160 indice 2 C.pr. pen., liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă, precum şi în cazul infracţiunilor intenţionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depăşeşte 18 ani. Liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordă în cazul în care există date din care rezultă necesitatea de a-l împiedica pe învinuit sau inculpat să săvârşească alte infracţiuni sau că acesta va încerca să zădărnicească aflarea adevărului prin influenţarea unor părţi, martori sau experţi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probă sau prin alte asemenea fapte.”

Din analiza dispoziţiilor art. 1602 al. 2 C.pr.pen., instanţa constată că liberarea provizorie este o măsură facultativă, iar beneficiul liberării provizorii nu este un drept al inculpatului, ci doar o vocaţie a acestuia.

Pe de altă parte, instanţa reţine că liberarea provizorie sub control judiciar este o măsură preventivă limitativă de drepturi instituită pentru a înlocui arestarea preventivă cu o constrângere mai puţin gravă, suficientă însă pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal sau a împiedica comiterea de fapte periculoase.

Din analiza actelor de urmărire penală rezultă că inculpatul D. I. A. este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, în formă continuată, în stare de recidivă postcondamnatorie prev. de art. 208 al.1-art. 209 al.1 lit. a, g, i C.pen., cu aplicarea art. 41 al. 2 C.pen. şi art. 37 lit. a C.pen., întrucât în perioada ….03.2010-….04.2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, împreună cu inculpatul P. C., pe timp de noapte, prin efracţie şi escaladare, au pătruns în locuinţa părţilor vătămate S. A. M. şi M. E., de unde au sustras bani şi bunuri şi au încercat să pătrundă tot în scop de furt în locuinţa părţii vătămate O. I., iar prejudiciul total calculat până în prezent însumează 18.356,99 lei.

Cu ocazia audierii în faţa instanţei, inculpatul D. I. A. a arătat că a formulat cerere de liberare provizorie sub control judiciar, deoarece se consideră nevinovat şi este cercetat pentru bănuieli că ar fi participat la furt.

Inculpatul D. I. A. este cercetat pentru o infracţiune prin care se aduce atingere relaţiilor patrimoniale, infracţiune de furt calificat, în formă continuată, care prezintă un grad ridicat de pericol social concret, care rezultă din modalitatea concretă de comitere a faptelor, inculpatul a pregătit săvârşirea faptelor, a pătruns în locuinţa părţilor vătămate, pe timp de noapte, prin efracţie, utilizând un set de obiecte special adaptate pentru distrugerea sistemelor de închidere, împreună cu inculpatul P. C. (ce denotă îndrăzneală infracţională), prejudiciul are o valoare mare; numărul faptelor într-o perioadă scurtă de timp; a avut o atitudine nesinceră în cursul urmăririi penale; inculpatul nu era încadrat în muncă înainte de săvârşirea presupusei fapte; este cunoscut cu antecedente penale, fiind recidivist, anterior fiind condamnat de două ori pentru infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, forma agravată prev. de art. 321 al. 2 C.pen.

Faţă de cele reţinute mai sus cu privire la comiterea presupusei fapte şi persoana inculpatului D. I. A., dar ţinând cont şi de faptul că urmărirea penală nu a fost finalizată, instanţa apreciază că scopul măsurii preventive nu poate fi realizat şi prin liberarea provizorie sub control judiciar, privarea de libertate a inculpatului este în continuare necesară pentru asigurarea ordinii publice, pentru buna desfăşurare a procesului penal şi că eliberarea sa, chiar subsumată unor obligaţii sau garanţii ar provoca o reală tulburare a ordinii şi liniştii publice.

În acest context, analizând cererea inculpatului D. I. A., instanţa apreciază că aceasta este neîntemeiată raportat şi la presupunerea rezonabilă şi a indiciilor temeinice, precum şi a datelor existente din care ar rezulta că inculpatul ar fi comis infracţiunea.

Faţă de cele relevate mai sus, instanţa apreciază că, lăsarea în libertate  a inculpatului, prin admiterea cererii de liberare provizorie sub control judiciar este inoportună la acest moment procesual, astfel că în temeiul art. art. 1608a al. 6 C.pr.pen., urmează să respingă ca neîntemeiată cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulată de inculpatul D. I. A..

În temeiul art. 192 al.2 C.pr.pen., instanţa îl va obliga pe inculpatul D. I. A. la plata sumei de 50 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, având în vedere că acestea se suportă de persoana căreia i s-a respins cererea.