Elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune

Sentinţă penală 1189 din 03.06.2011


Elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.

Prin sentinta penala nr. 1189/03.06.2011 a Judecatoriei Braila, in baza art. 334 Cod procedura penala, s-a dispus in baza art. 215 alineatele 1, 2 si 3 cod penal cu aplicarea dispozitiilor art. 74 literele “a”, “b” si “c” – 76 litera “c” cod penal, condamnarea inculpatului L. N. N. la o pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.

In ce priveste infractiunea de inselaciune, pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut ca, fapta inculpatului L. N. N., care la data de 14.01.2008, în calitate de şef al magazinului S.C. A. S.R.L. Brăila şi reprezentant al S.C. C. S.A. Bucuresti, prin folosirea de documente falsificate, în interesul sau ori al invinuitului M. F., a folosit şi traficat bani şi bunuri pe care le gestiona, în sumă totală de 4.390 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevăzuta de art. 215 al. 1, 2 si 3  Cod penal.

Instanta a constat in privinta laturii obiective ca exista elementul material, respectiv: inducerea in eroare a partii vatamate cu prilejul incheierii contractului de creditare; intocmirea in fals a adeverintei de salarizare si utilizarea acesteia in scopul inducerii in eroare a partii vatamate.

S-a mai motivat că fiind o infractiune de rezultat, urmarea imediata consta in pagubirea partii vatamate cu contravaloarea produselor cumparate cu plata pretului in rate.

In ceea ce priveşte latura subiectivă a infractiunii, instanta a retinut ca inculpatul a săvarrsit fapta cu intentie indirecta prev. de art.19 alin.1 pct.1 lit. b C.pen, intrucat a prevazut rezultatul, respectiv pagubirea partii vatamate.