Contestatie la executare

Sentinţă civilă 7596/2011 din 22.06.2011


Prin Sentinta civila nr. din a Tribunalului Tulcea, a fost admisa actiunea formulata de catre intimata creditoare SC ………….SRL in contradictoriu cu contestatoarea debitoare SC ………….SA care a fost obligata sa plateasca creditoarei suma de 6.045,2 EURO reprezentand restanta de plata si suma de 153.787,13 EURO penalitati de intarziere iar prin sentinta civila nr. din data de… (f.60-64) s-a dispus deschiderea procedurii de insolventa in forma generala fata de intimata, fiind numit lichidator judiciar MANAGEMENT, REORGANIZARE, LICHIDARE IASI SPURL.

Prin cererea de executare silita formulata in data de 03.02.2011 (f.55), intimata a solicitat executarea silita a contestatoarei, in baza titlului executoriu reprezentat de Sentinta civila nr. din data de…. a Tribunalului Tulcea iar cererea de incuviintare a executarii silite a fost admisa prin incheierea camerei de consiliu din 10.02.2011 (f.67).

Prin somatia emisa in data de 21.02.2011 (f.73), s-a pus in vedere contestatoarei ca este obligata la plata sumei de 21.861,95 lei si 159.832,33 EURO si prin adresa de infiintare a popririi din aceeasi zi (f.74-75) s-a dispus infiintarea popririi asupra conturilor contestatoarei pana la concurenta aceleiasi sume.

In drept, conform art. 399 alin.1 si 2 C.pr.civ. „impotriva executarii silite precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de cei interesati sau vatamati prin executare. De asemenea, daca nu s-a utilizat procedura prevazuta de art.281 ind.1 C.pr.civ. se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul, intinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum si in cazul in care organul de executare refuza sa inceapa executarea silita sau sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executarea atrage sanctiunea anularii actului nelegal.”

In schimb, potrivit art.454 alin.1 Cod pr. civ., poprirea se infiinteaza fara somatie, fiind reglementata o exceptie de la dispozitiile art.387 Cod pr. civ. iar debitorul se instiinteaza totodata despre masura luata, dispozitii legale respectate de catre executorul judecatoresc.

 De asemenea, incheierea de incuviintare a executarii silite a fost depusa la dosar iar potrivit art.266 alin.3 Cod pr. civ., hotararea se comunica in copie partilor numai in cazul in care este necesara pentru curgerea termenului de exercitare a apelului sau recursului, in speta incheierea de incuviintare fiind irevocabila.

In schimb, potrivit certificatului de grefa eliberat de catre Judecatoria Tulcea (f.327), prin Sentinta civila nr……… s-a admis in parte actiunea formulata de catre contestatoarea din prezenta cauza si s-a constatat nulitatea absoluta a clauzelor contractuale identificate sub nr.4.3 si 7.3 din conditiile generale de vanzare aferente fiecaruia dintre contractele nr…….. si respectiv nr……………. si s-a dispus de asemenea rezolutiunea contractelor nr……… si respectiv nr…….. incheiate intre reclamanta cumparatoare SC …….. SA si parata vanzatoare SC ……….. SRL, din culpa paratei vanzatoare.

In speta, titlul executoriu este reprezentat de o ordonanta de plata pronuntata in baza OUG 119/2007 iar ordonanta a fost pronuntata in temeiul contractelor de vanzare cumparare nr………. si respectiv nr……….. incheiate intre contestatoare si intimata.

Chiar daca OUG 119/2007 nu prevede in mod expres faptul ca ordonanta pronuntata in temeiul acestui act normativ nu are autoritate de lucru judecat asupra fondului raportului juridic dintre partile in litigiu, totusi acest aspect se deduce din interpretarea prevederilor art.9 alin.3 si art.11 care stabilesc faptul ca se poate introduce actiune conform dreptului comun, in cazul respingerii sau admiterii in parte a creantei creditorului.

Asadar, trebuie sa se recunoasca si dreptul debitorului de a contesta creanta pe calea dreptului comun, ceea ce in speta s-a intamplat prin introducerea actiunii in rezolutiunea contractelor de vanzare cumparare incheiate cu intimata.

In aceste conditii, ordonanta care a stat la baza declansarii executarii silite impotriva contestatoarei nu poate produce efecte juridice decat pana la solutionarea fondului raporturilor juridice dintre partile in litigiu iar acesta s-a solutionat prin pronuntarea unei hotarari executorii, in conditiile art.720 ind.8 Cod pr. civ., prin care au fost rezolutionate contractele incheiate intre parti.

De altfel, conform art.1020 Cod civ., rezolutiunea reprezinta o sanctiune ce atrage desfiintarea retroactiva a unui contract sinalagmatic din cauza neexecutarii culpabile a obligatiilor asumate de catre una dintre parti.

Prin urmare, si din acest punct de vedere, fiind desfiintat in mod retroactiv actul juridic care a stat la baza pronuntarii titlului executoriu in favoarea intimatei, acesta devine lipsit de efecte juridice si nu mai poate sta la baza unei executari silite impotriva contestatoarei.

Pentru toate aceste motive, se impune admiterea contestatiei, desfiintarea executarii silite insesi iar fata de prevederile art.404 Cod pr. civ., se va dispune si restabilirea situatiei anterioare executarii silite.