Prin sentinţa civilă nr. 2476/2011 , pronunţată în dosar nr. 1238/208/2011, instanţa a respins plângerea contravenţională formulată de petiţionara SC T. SA împotriva procesului verbal de contravenţie nr. x de către ………
Deliberând, constată:
Prin plângerea înregistrată la această instanţă sub nr. 1238/208/28.03.2011 petiţionara SC T. SA a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie nr. x de către ……
În motivarea plângerii petiţionara arată că a fost sancţionată cu amendă în sumă de 2250 lei şi tarif de despăgubire în sumă de 560 euro, întrucât a circulat fără a deţine rovinietă valabilă. Petiţionara solicită a se constata nulitatea procesului verbal de contravenţie şi neîndeplinirea condiţiilor de formă ale acestuia, nefiind arătate toate împrejurările ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Se mai arată că procesul verbal nu a fost semnat pe fiecare pagină de agentul constatator.
Plângerea a fost întemeiată în drept pe disp. art. 19 alin. 1 şi 3, art. 16 alin. 1, art. 31 alin. 1, art. 32 alin. 2 şi 3, art. 33, art. 34-36 din OG 2/2001 rep.
Organul constatator a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii, motivând că procesul verbal încheiat este atât temeinic, cât şi legal, că a fost întocmit cu respectarea prevederilor art. 19 din OG 2/2001, că la data controlului petiţionara nu a prezentat rovinieta valabilă. Se mai arată că petiţionara circulă în mod obişnuit fără rovinietă valabilă, că există 17 dosare pe rolul instanţelor judecătoreşti, toate având acelaşi obiect, această societate făcându-şi un obicei din a circula fără rovinietă, ceea ce dovedeşte reaua-credinţă.
Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că petiţionarei i-a fost aplicată amendă în sumă de 2250 lei şi tarif de despăgubire în sumă de 560 euro, întrucât a circulat fără a deţine rovinietă valabilă.
Apreciem că în speţă nu s-a făcut dovada contrară celor reţinute de către organul constatator, şi cum la nivelul Judecătoriei Caransebeş este de notorietate că autobuzele acestei societăţi comerciale circulă de regulă fără a deţine rovinietă valabilă, instanţa constată că aplicarea sancţiunii amenzii în cuantumul menţionat în cuprinsul procesului verbal, este pe deplin justificată.
Din considerentele arătate, plângerea se va respinge.
Curtea de Apel Constanța
Apel. Infractiunea de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere" prevăzută de aplicarea legii penale mai favorabile. Neagravarea situatiei în propria cale de atac.
Judecătoria Mangalia
Proces verbal de contravenție întocmit în urma unei ordonanțe de clasare; netemeinicie; ex proprii sensibus
Judecătoria Bârlad
Neretinerea formei de savarsire a infractiunii prevazuta de art. 41 aliniat 2 Cod penal, in cazul infractiunii prev. de art. 87 alin.1 din OUG nr.195/2002Pentru a se retine incidenta acestui text care se refera la modalitatea continuata de savarsir...
Curtea de Apel Suceava
Permis de conducere obţinut în străinătate. Încadrarea juridică a faptei comise pe teritoriul României constând în conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul în cazul în care permisul fusese anterior anulat
Judecătoria Onești
plângere contravenţională