Circulaţie rutieră

Sentinţă penală 733 din 15.11.2017


Data publicare portal: 15.01.2018

La data de 22.07.2016 a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei … sub nr. … acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria … cu inculpatul … cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin 1 din noul cod penal.

S-a reţinut în esenţă prin actul de sesizare a instanţei că inculpatul … în data de 20.05.2016, a condus pe raza com. …, sat …, jud…, autoturismul cu nr. … având în sânge o îmbibaţie alcoolică de peste 1,00 g/l şi 0,85 g/l alcool pur în sânge.

Totodată a fost înaintat instanţei dosarul de urmărire penală nr. ….

Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei înaintat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria … instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 480 - 482 C. proc. pen.

Astfel, analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

În data de 20.05.2016, orele 21:10, inculpatul … din mun. …, jud. …, în timp ce conducea autoturismul marca … cu nr. de înmatriculare …, pe DJ …, în com. …, sat …, jud. … a fost oprit de un echipaj al poliţiei rutiere, iar după ce a fost legitimat, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,47 mg/l alcool în aerul expirat şi i-au fost recoltate mostre biologice de sânge, rezultatul analizei acestora fiind l,00g/l şi 0,85g/l, conform buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr. ….

Martorul … a declarat că în data de 20.05.2016 în jurul orei 21:10, în timp ce se afla ca pasager în autoturismul marca … cu nr. de înmatriculare …, condus de soţul său, …, pe DC …, pe raza com. …, sat …, jud. …, au fost opriţi de un echipaj al poliţiei rutiere. De asemenea acest martor a declarat că după ce a fost legitimat, soţul său a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0.47 mg/l alcool în aerul expirat şi a fost condus la SJU … unde i-au fost recoltate mostre biologice de sânge.

Inculpatul … a declarat că în data de 20.05.2016, orele 21:10, în timp ce conducea autoturismul … cu nr. de înmatriculare …, pe DC 21, pe raza com. …, sat … jud. Olt a fost oprit de un echipaj al politiei rutiere, iar după ce a fost legitimat, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0.47 mg/l alcool în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la SJU … unde i-au fost recoltate mostre biologice, rezultatul analizei acestora fiind 1,00g%o şi 0,85g%o. Inculpatul a precizat că a consumat 1.5 litri de bere în intervalul orar 19 :00 - 21 :00.

În drept, fapta inculpatului …, care în data de 20.05.2016, orele 21 :10, a condus autoturismul … cu nr. de înmatriculare …. pe DC ... pe raza com. …. sat ... jud. Olt, având in sânge o alcoolemie de l.00g%o şi 0.85g%o, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanţe", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336, alin.1 din CP.

Din probele şi mijloacele de probă administrate în cauză rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală şi cu privire la vinovăţia inculpatului.

 Fiind ascultat în cursul urmării penale, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Cu aceeaşi ocazie în aplicarea dispoziţiilor art. 108 alin. (2) din C. proc. pen., i-a fost pus în vedere inculpatului posibilitatea încheierii, în cursul urmăririi penale,  a unui acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei.

Inculpatul …, a declarat că doreşte să încheie acord ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei.

Analizând solicitarea Parchetului de pe lângă Judecătoria … instanţa constata ca acordul de recunoaştere a vinovatei încheiat intre Parchetul de pe lângă Judecătoria … si inculpatul … întruneşte condiţiile legale in vederea admiterii acestuia de către instanţa de judecata.

Astfel instanţa constata ca pedeapsa prevăzuta de lege pentru infracţiunea dedusa judecaţii este cuprinsa intre 1 an si 5 ani fiind inferioara valorii maxime prev. de art. 480 alin 1 Cod procedura penala.

De asemenea instanţa constata ca din probele administrate respectiv procesul verbal de depistare a infracţiunii flagrante, fisa alcooltest, buletin de analiza toxicologica, declaraţii martor, declaraţii inculpat rezulta suficiente date cu privire la existenta faptei pentru care s-a pus in mişcare acţiunea penala si cu privire la vinovăţia inculpatului.

Totodată instanţa constata ca acordul de recunoaştere al vinovatei încheiat in prezenta cauza este avizat in mod corespunzător de către Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria ….

Fata de aceste aspecte instanţa constata ca fapta inculpatului …, care în data de 20.05.2016, orele 21 :10, a condus autoturismul … cu nr. de înmatriculare ... pe DC ... pe raza com. ... sat ... jud. ... având in sânge o alcoolemie de l.00g%o şi 0.85g%o. realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substanţe", faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336, alin.1 din CP, pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă.

Instanţa apreciază ca, in raport de persoana inculpatului, de conduita avuta anterior săvârşirii infracţiunii, precum si de posibilităţile sale de îndreptare, stabilirea pedepsei este suficienta si chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite si alte infracţiuni, insa este necesara supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

Fată de aceste considerente, si apreciind cuantumul măsurii stabilite cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei în baza art. 485 alin. (1) lit. a) rap. la art. 396 alin. (2)  C. proc. pen. ., va admite acordul de recunoaştere a vinovaţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria … cu inculpatul … cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau altor substanţe, prev. de art. 336 alin. 1 C.p.

In baza art. 336 alin.1 C.p. rap. la art. 83 C.p. va stabili pedeapsa de 1 an închisoare in sarcina inculpatului … pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau altor substanţe.

În baza art. 83 alin. (1), (3) C. pen. va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă

complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte

funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a

alege pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinţei.

În baza art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi d) C. pen. va interzice

inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile

publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul

autorităţii de stat şi de a alege de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la

executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune …, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 85 alin. 2 din Codul penal, inculpatul urmează să execute următoarele obligaţii:

a. va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Colegiului Tehnic …, jud. … sau în cadrul Scolii Gimnaziale …, jud. … pe o perioadă de 30 de zile.

b. nu va părăsi teritoriul României fără acordul instanţei.

În baza art. 86 alin. 1 din Codul penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c - e se vor comunica Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul …. În baza art. 86 alin. 2 din Codul penal, supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 85 alin. 2 lit. a – c şi alin. 5 se face de serviciul de probaţiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligaţiilor prevăzute în art. 85 alin. 2 lit. d – j se face de organele abilitate care vor sesiza serviciul de probaţiune cu privire la orice încălcare a acestora.

În baza art. 68 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 90 din Codul penal, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege nu se va executa pe durata termenului de supraveghere şi nici după expirarea acestuia, dacă nu intervine revocarea sau anularea măsurii ori nu a fost săvârşită o nouă infracţiune.

În baza art. 63 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 90 din Codul penal, pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege nu se va executa pe durata termenului de supraveghere şi nici după expirarea acestuia, dacă nu intervine revocarea sau anularea măsurii ori nu a fost săvârşită o nouă infracţiune.

În baza art. 404 alin. 3 C. proc. pen. va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, prevăzute de art. 88 din Codul penal, respectiv de revocare a amânării aplicării pedepsei şi de aplicare şi executare a acesteia.

În baza art. 274 alin. 1 C. proc. pen. va obliga pe inculpatul …, la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul cuvenit apărătorului din oficiu în sumă de 230 lei(art. 5 alin. 1 lit. g din Protocolul privind stabilirea onorariilor avocaţilor pentru furnizarea serviciilor de asistenţă juridică în materie penală)(delegaţie asistenţă judiciară obligatorie nr. 1128/2016 – av. …) rămâne în sarcina statului.