Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă civilă 381 din 26.01.2010


Cu cererea înregistrata sub nr.364/207/2010 reclamanta F.M. a chemat în judecata pe pârâtul Filip Cristian, solicitând instantei ca prin sentinta ce se va pronunta sa se dispuna pe cale de ordonanta presedintiala încredintarea spre crestere si educare , vremelnic a minorului F.A.G., nascut în data de 6.11.2002, pâna la solutionarea definitiva a actiunii de divort, înregistrata pe rolul Judecatoriei Caracal sub nr.4190/207/2009.

În motivarea cererii arata reclamanta ca prin sentinta civila nr.4949 pronuntata de Judecatoria Caracal în data de 19.11.2002 s-a declarat desfacuta casatoria încheiata cu pârâtul în data de 25.04.2004, înregistrata în registrul starii civile al Primariei mun. Caracal sub nr.45, din vina exclusiva a pârâtului.

Precizeaza reclamanta ca,  prin aceeasi sentinta civila, minorul rezultat din relatia de casatorie i-a fost încredintat spre crestere si educare, însa, sentinta civila este apelata de pârât, motiv pentru care nu poate fi pusa în executare silita, iar pârâtul  în mod constant nu-i permite sa ia legatura cu minorul, retinându-l în mod abuziv.

Sustine reclamanta ca, copilul necesita în aceasta perioada o  atentie deosebita si un sprijin substantial în pregatirea sa scolara, fiind elev  în clasa I, iar rezultatele sale la învatatura sunt foarte slabe  (obtinând calificative  insuficient, bine, rareori aprox. foarte bine), acest ajutor si supraveghere îndeaproape nu-i pot fi oferite de catre tatal sau având în vedere pregatirea sa profesionala – lacatus.

Reclamanta arata ca este cadru didactic – profesor de  limba si literatura româna si îl poate ajuta pe copil în  aceasta perioada de adaptare la activitatea scolara  sa puna bazele  formarii deprinderilor de citire si scriere corecta, sa-si însuseasca unele reguli specifice limbii române, domeniul sau de pregatire, ca de altfel si în continuare în tot ciclul primar.

In drept, se invoca dispoz. art.6132 C.p.c.

Instanta a retinut urmatoarele :

Reclamanta  a fost casatorita cu pârâtul  din data de 25.04.2004, cu care a convietuit pâna în cursul lunii iunie 2009 când  a fost  nevoita sa paraseasca domiciliul comun în urma unor acte de agresiune exercitate de pârât împotriva sa, prin escaladarea unui geam al apartamentului în care au locuit, întrucât  a fost  sechestrata  în locuinta, astfel cum obisnuia pârâtul sa procedeze pe perioada absentei sale din domiciliu.

În momentul despartirii în fapt, minorul se afla  sub îngrijirea bunicii paterne, care locuieste efectiv la tara, în comuna  Cezieni, unde de altfel a fost crescut si tinut de la vârsta de 3 ani, împotriva vointei reclamantei.

Prin sentinta civila nr.4949/19 nov.2009 s-a declarat desfacuta casatoria încheiata între parti din vina exclusiva a pârâtului, minorul fiind încredintat spre crestere si educare mamei reclamante, cu obligarea pârâtului la plata unei pensii de întretinere în cuantum de 150 lei lunar, în favoarea minorului.

Dupa despartirea în fapt,  înainte de  promovarea actiunii de divort, reclamanta a fost împiedicata de pârât sa pastreze legaturi personale cu propriul sau copil, desi ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea si educarea copilului lor, conform dispoz. art.31 alin.1 si 2 din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Exercitarea drepturilor si îndeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba în vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala, cele mai bune conditii de viata pentru o dezvoltare fizica, mentala, spirituala , morala si sociala a copilului.

În cauza de fata, s-a demonstrat ca, minorul estre elev în clasa I,  se afla în perioada abecedara , în perioada de adaptare la activitatea scolara, când  pentru formarea primelor deprinderi în ceea ce priveste citirea si scrierea corecta pâna la constientizarea actului de  citire este nevoie sa parcurga etape importante care nu trebuie neglijate, având nevoie de un sprijin substantial si direct din partea mamei sale, fiind cadru didactic – profesor de limba si literatura româna.

Prelungirea starii în care se afla în prezent copilul, dovedindu-se ca are o scriere incorecta sub aspect ortografic, cu scapari de litere din cuprinsul cuvintelor, ar conduce la întârzierea în atingerea unor calitati si capacitati intelectuale privind procesul învatarii  fiind perioada optima de însusire a unor reguli specifice printr-o serie întreaga de exercitii: de mobilitate a gândirii,  de exersare a vorbirii, de stimulare a imaginatiei, de educare a atentiei etc.

Art.6132 C.p.c. face trimitere la procedura ordonantei presedintiale, prevazând ca pe tot timpul procesului de divort instanta poate lua masuri vremelnice cu privire la încredintarea copiilor minori, la obligatia de întretinere, la  alocatia pentru copii …

În raport si de dispoz. art.581 C.p.c., tinând seama de necesitatea realizarii cât mai urgent a unor legaturi între reclamanta si minor, având în vedere împrejurarea ca, minorul este lipsit de supraveghere în activitatea sa de pregatire scolara aflându-se  în grija  a doi barbati angajati în munca (tatal si bunicul patern) care nu pot suplini afectiunea, grija , devotamentul si ocrotirea unei mame, oricât de mult s-ar stradui sa-i asigure minorului toate conditiile materiale si morale , se impune  admisibilitatea cererii formulata de reclamanta.

Dat fiind prejudiciul evident ce se creeaza unui asemenea parinte din punct de vedere afectiv si al dreptului de a veghea  direct  si personal la cresterea si educarea copilului sau, de imposibilitatea de a pastra  legatura personala cu copilul, apare în mod firesc necesitatea ca pe cale de ordonanta presedintiala sa se înlature obstacolul care împiedica parintele respectiv de a relua si pastra legaturi personale cu copilul.

Asadar, instanta urmeaza sa admita actiunea reclamantei, pentru a se dispune în consecinta ca minorul rezultat din  relatia de casatorie cu pârâtul sa-i fie încredintat spre crestere si educare vremelnic pâna la  definitivarea solutionarii actiunii de divort si a cererii accesorii având acelasi obiect.

Pârâtul va fi obligat la plata unei pensii de întretinere în favoarea minorului în temeiul dispoz. art.86 C. fam. si art.94 alin.3 C. fam. în cuantum de  300 lei lunar , având în vedere veniturile realizate de pârât, la care se raporteaza cota de ¼, începând cu data executarii sentintei civile pâna la intervenirea unei cauze de modificare sau de încetare.

Sentinta este executorie, fara somatie sau trecerea vreunui termen.

Postat 05.02.2010