Sentinţa civilă Nr. 555

Hotărâre 555 din 19.04.2010


Dosar nr. 566/201/2010 divorţ

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA CALAFAT JUDEŢUL DOLJ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 555

Şedinţa publică de la 19 Aprilie 2010

PREŞEDINTE Mioara Popescu

Grefier Vili Valentina Corniţă

Pe rol judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamanta FLD şi pe pârâtul FCC, autoritate tutelară PRIMĂRIA H, autoritate tutelară PRIMĂRIA PM, având ca obiect divorţ.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns reclamanta  asistată de avocat RL  şi martorul TA, lipsă fiind pârâtul şi autoritatea tutelară de pe lângă Primăriile H şi PM

 Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul  oral de grefierul de şedinţă, s-a audiat martorul prezent după care  apreciind cauza în stare de judecată, instanţa a acordat cuvântul în fond.

Avocat L.R, pentru reclamant, a solicitat  admiterea acţiunii, desfacerea căsătoriei din vina pârâtul, încredinţarea minorei FEI spre creştere şi educare mamei, obligarea pârâtului să contribuie la pensie de întreţinere pentru minoră, reluarea numelui avut anterior căsătoriei, fără cheltuieli de judecată.

JUDECATA

Reclamanta  FLD a chemat în judecată pe soţul său FCC  solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să  se desfacă căsătoria din culpa exclusivă a pârâtului, să-i fie încredinţată spre creştere şi educare minora  FEI născută la 18.05.2005, obligarea pârâtului să contribuie la plata cheltuielilor de creştere, învăţătură, educare şi pregătire profesională a minorei, reluarea numelui avut anterior căsătoriei, M. A mai solicitat cheltuieli de judecată.

În fapt, a motivat că s-a căsătorit cu pârâul la data de 2.08.1997 şi s-au despărţit în fapt  în luna februarie 2009 din cauza neînţelegerilor iscate de lipsa banilor. Discuţiile au degenerat în conflicte, pârâtul fiind violent chiar şi în locuri  publice şi de mai multe ori a alungat-o din domiciliul comun, iar ea a fost nevoită să-l cheme noaptea pe tatăl său din  comuna U pentru a o lua din acest domiciliu.

A menţionat că de la jumătatea lunii octombrie 2009 pârâtul a părăsit domiciliul comun din PM şi a plecat să locuiască cu tatăl său.

De la data despărţirii în fapt, minora a rămas  în îngrijirea sa, fiindu-i foarte ataşată.

În drept, a invocat disp. art. 37, 38 al.1 cod fam., art. 40 c.fam., art. 42 al.1 c.fam., art. 42 al.3 c.fam.

A depus la dosar certificat de căsătorie în original, certificat de naştere a minorei în copie,  adeverinţă nr. 497/2.02.2010 a Spitalului  de Psihiatrie Poiana Mare,taxă timbru şi timbru judiciar

În cauză s-a dispus efectuarea anchetelor sociale de către autoritatea tutelară din cadrul Primăriei Comunei PM şi Primăriei Oraşului H, iar la cererea reclamantei au fost audiaţi martorii MD şi TA.

Din probele administrate în cauză instanţa a reţinut că reclamanta şi pârâtul s-au căsătorit în anul 1997, căsătoria fiind înregistrată la Primăria Oraşului H, judeţul Vîlcea, iar din căsătorie s-a născut minora  FEI la data de 18.05.2005.

S-au despărţit în fapt în luna octombrie 2009 când pârâtul a părăsit domiciliul comun din PM, plecând să locuiască cu tatăl său în localitatea H, jud. Vîlcea.

Pârâtul nu realiza venituri şi refuza să se angajeze în muncă, iar cheltuielile familiei erau suportate în exclusivitate de către reclamantă. Din acest motiv aveau discuţii şi de multe ori degenerau în conflicte, pârâtul devenea violent şi o agresa pe soţia sa chiar şi în locuri publice.

Astfel fiind şi reţinând din probe că raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, instanţa va admite acţiunea  în temeiul art. 37 alin.2 cod fam., declarând desfăcută căsătoria din vina pârâtului.

Cu privire la încredinţarea minorei, având în vedere vârsta  mică a acesteia, posibilităţile reclamantei de a-i asigura o bună dezvoltare fizică, intelectuală şi morală, ataşamentul acesteia faţă mamă, grija manifestată de mamă faţă de copil în timpul convieţuirii şi după despărţirea în fapt, instanţa apreciază că este în interesul superior a minorei să fie încredinţată spre creştere şi educare mamei.

În temeiul art. 86 şi 94 Cod fam., pârâtul va fi obligat să contribuie la cheltuielile de creştere, educare şi pregătire profesională a minorei iar la stabilirea cuantumului pensiei se va avea în vedere nevoia minorei şi posibilităţile materiale ale pârâtului prezumate la nivelul salariului minim pe economia naţională întrucât nu realizează venituri.

Având în vedere această situaţie, urmează ca pârâtul să fie obligat la 120 lei lunar pensie pentru minoră datorată de la data înregistrării acţiunii – 23.02.2010 până la majorat.

Văzând dispoziţiile art. 40 al.3 cod fam., în viitor reclamanta urmează să reia numele avut anterior căsătoriei – M.

În temeiul art. 246 c.pr.civ., cum reclamanta a renunţat la capătul de acţiune privind plata cheltuielilor de judecată,  instanţa va lua act că reclamanta renunţă la judecata cererii privind aceste cheltuieli.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea civilă de divorţ formulată de reclamanta FLD domiciliată în comuna PM, , împotriva pârâtului FCC,domiciliat în H, , jud. Vîlcea.

Declară desfăcută căsătoria înregistrată sub nr 30/02.08.1997 la Primăria H din vina pârâtului.

Încredinţează spre creştere si educare minora FEI născută la 18.05.2005, mamei.

Obligă pârâtul la 120 lei lunar pensie de întreţinere pentru minoră începând cu data înregistrării acţiunii 23.02.2010 până la majorat.

In viitor reclamanta va relua numele purtat anterior căsătoriei, M.

Ia act că reclamanta renunţă la judecata cererii privind  cheltuielile de judecată.

Sentinţă cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 19 Aprilie 2010.

PREŞEDINTE, Grefier,

MP/V.P./ 4 ex.

29 Aprilie 2010