Penal. infractiuni la legea circulatiei pe drumurile publice

Sentinţă penală din 01.04.2009


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului PIV pentru savarsirea infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si avand o imbibatie alcoolica peste limita legala, prevazuta de art. 86 al. 1 si art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002.

Prin actul de sesizare a instantei s-a retinut ca inculpatul in data de 19.05.2008, in jurul orelor 04,30, a condus, autoturismul marca Fiat fara a poseda permis de conducere si avand o imbibatie alcoolica de 1,50 g %o asa cum rezulta din raportul de expertiza medico – legala privind interpretarea retroactiva a alcoolemiei.

Analizand intregul material probator administrat in cauza, respectiv: declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor BG, BC, VV, LVC, BS, procesul – verbal de constatare a infractiunii, rezultatul testului cu aparatul Drager, buletinul de examinare clinica si procesul – verbal de recoltare a probelor biologice, buletinul de analiza toxicologica alcoolemie, raportul de expertiza medico – legala intocmit de I.N.M.L. Bucuresti, adresa a S.P.C.R.P.C.Î.V. Buzau, instanta va retine urmatoarele:

Inculpatul PIV (21 ani) are domiciliul in .....

La data de 19.05.2008, in jurul orelor 04,30, organele de politie din cadrul Postului de Politie s-au sesizat cu privire la faptul ca in satul ..... a avut loc un eveniment rutier, respectiv tamponarea dintre autoturismul marca Fiat si autoturismul marca Dacia 1310.

Conducatorul autoturismului marca Fiat a fost identificat in persoana inculpatului PIV, alaturi de care se afla in autoturism martorul LVC, iar conducatorul celuilalt autoturism a fost identificat in persoana martorului BG alaturi de care se aflau martorii BC si VV.

Deoarece inculpatul emana halena alcoolica acesta a fost testat de organele de politie cu fiola alcooltest si cu aparatul Drager, acesta din urma indicand o valoare de 0,60 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul Judetean, recoltandu-i-se doua probe de sange, prima la ora 06,40, rezultatul fiind de 1,20 g %o alcoolemie, iar cea de-a doua la 07,40, rezultatul fiind de 1,05 g %o alcoolemie.

In cauza a fost efectuat un calcul retroactiv al coolemiei, din concluziile reportului de expertiza medico – legala rezultand ca in data de 19.05.2008, in jurul orelor 04,30, inculpatul ar fi putut avea o alcoolemie teoretica in descrestere de cca. 1,50 g %o.

Din adresa a SPCRPCÎV rezulta ca inculpatul nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Evenimentul rutier s-a produs la intrarea in satul .... in momentul in care autoturismul marca Dacia 1310 condus de martorul BG, a intrat in depasirea autoturismului Fiat, condus de inculpat, numai ca acesta din urma a virat la stanga fara sa se asigure si sa semnalizeze, astfel ca autoturismul Dacia a lovit cu partea din fata partea stanga – spate a autoturismului Fiat.

Inculpatul i-a platit martorului BG suma de 4000 lei solicitata de acesta ca pretentii materiale pentru daunele pricinuite autoturismului.

Autoturismul condus de inculpat este proprietatea martorului BS, care a adormit la locuinta martorului LVC in noaptea de 18.05.2008, acolo unde fusese organizata o petrecere, lasand autoturismul parcat in fata portii cu cheile in contact.

BS a primit de la inculpat suma de 1500 lei contravaloarea prejudiciului cauzat autoturismului marca Fiat.

In drept, faptele inculpatului constand in aceea ca a condus pe drumurile publice de pe raza com. ... un autoturism avand in sange o alcoolemie peste limita legala si fara a poseda permis de conducere, intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere si avand o imbibatie alcoolica peste limita legala prevazuta de art. 86 al. 1 si art. 87 al. 1 din OUG nr. 195/2002.

Retinand vinovatia inculpatului, instanţa îl va condamna în baza situaţiei de fapt şi a textelor incriminatorii, la stabilirea şi dozarea pedepsei având în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 72 C.pen. şi anume: împrejurările săvârşirii faptelor, gradul de pericol social concret al  acestora, determinat de alcoolemia excesiv de mare şi de faptul că inculpatul a generat o stare de nesiguranţă pentru ceilalţi participanţi la trafic, limitele de pedeapsă prevăzute de legea penală şi persoana inculpatului, care a avut o atitudine sincera pe toata durata procesului penal recunoscand savarsirea faptelor si se afla la prima incalcare a legii penale.

In fata instantei inculpatul a precizat ca a condus autoturismul implicat in evenimentul rutier o distanta scurta, urcandu-se la volanul acestuia la podul dintre ... si ...., parcurgand practic o distanta de cca. 200 m , asa cum rezulta si din declaratiile martorilor BC si BG, date in fata instantei.

Aceasta imprejurare nu poate conduce la retinerea de circumstante atenuante in favoarea inculpatului, in conditiile in care pericolul social al faptelor este unul deosebit de ridicat, dovada fiind si implicarea acestuia intr-un eveniment rutier, care doar printr-o intamplare, nu s-a soldat si cu victime.

Asa fiind, în contextul elementelor de fapt şi de drept reţinute, instanţa în baza art. 86 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep., va condamna inculpatul la o  pedeapsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere.

În baza art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 rep., va condamna inculpatul la o pedepsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

In baza art. 33/a – 34/b C.pen. va contopi cele două pedepse, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea aceea de 1 an închisoare.

În baza art.71 C.pen. va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a, b, c C.pen. cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe şi până la terminarea executării pedepsei.

În ceea ce priveşte pedepsele accesorii instanţa apreciază că nu se impune interzicerea în totalitate a dispoziţiilor art.64 lit.a C.penal, în condiţiile în care dreptul de a alege este consfinţit şi prin art.3 din Protocolul nr.1 la CEDO, iar faptele săvârşite de inculpat nu sunt de o gravitate deosebită astfel încât să conducă la interzicerea acestui drept. La aplicarea pedepselor accesorii s-a ţinut cont de criteriile de apreciere prevăzute în art.71 al.2 C.pen. (Hotarărea CEDO, Hirst Vs GB şi Decizia I.C.C.J. nr. 74 din 5.11.2007).

În ceea ce priveşte modalitate de executare a pedepsei instanţa apreciază că scopul acesteia poate fi atins şi fără executare în regim de detenţie, având în vedere atitudinea inculpatului atât înainte cât şi după săvârşirea infracţiunii, astfel că va face aplicarea dispoziţiilor art. 81 C.p. şi va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe perioada unui termen de încercare de 3 ani,  prevăzut de art. 82 C.pen.

În baza art.359 C.proc.pen. în referire la art.83 C.pen. va atrage atenţia inculpatului că dacă în cursul termenului de încercare va săvârşi din nou o infracţiune pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.

În baza art.71 al. ultim C.pen. va suspenda executarea pedepselor accesorii prevăzute de art.64 lit.a, teza a-II-a, b,c C.pen. pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii.

În baza art. 191 C.proc.pen. va obliga inculpatul la 500 lei cheltuieli judiciare din care 200 lei onorariu apărător oficiu.