Reabilitare

Sentinţă penală 113 din 26.08.2010


REABILITARE

SENT. PEN. NR. 1401/26.08.2010

Pe rolul acestei instanţe a fost înregistrată cererea formulată de condamnatul A.B. prin care solicită a se dispune reabilitarea sa judecătorească faţă de pedepsele de 1 an şi 3 luni închisoare, graţiată conform Legii 543/2002 şi 1 an închisoare.

În dovedirea cererii, petentul a depus certificat de cazier judiciar, copii ale unor acte de stare civilă, ale unei caracterizări şi ale unei diplome.

La solicitarea instanţei s-a ataşat la dosar fişa de cazier judiciar a inculpatului  şi sentinţa penală nr. a Judecătoria Vaslui şi decizia penală nr. a Tribunalului Vaslui.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa penală a Judecătoriei Vaslui, definitivă prin respingerea recursului inculpatului conf. dec. pen. a C.A. Iaşi, s-a dispus condamnarea inculpatului A.B. la pedeapsa  de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 208 alin. 1 – 209 lit. e,g Cod penal.

În temeiul art. 83 Cod penal, s-a revocat beneficiul suspendării condiţionate a executării pedepsei de 1 an închisoare, aplicată prin sentinţa penală a Judecătoriei Vaslui pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 211 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 alin. 3 Cod penal, art. 74,76 Cod penal şi art. 109 Cod penal, pedeapsă care a fost cumulată aritmetic cu pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare sus-menţionată, urmând ca inculpatul A. B. să execute în final pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare.

Prin decizia penală a Tribunalului Vaslui a fost admis apelul declarat de inculpatul A.B. împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Vaslui,  sentinţă care a fost desfiinţată în parte, în ce priveşte latura penală şi rejudecând cauza, în baza art. 1 din Legea 543/2002, s-a dispus graţierea pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare, urmând ca inculpatul A.B. să execute pedeapsa de 1 an închisoare.

Prin jurisprudenţa instanţei supreme s-a stabilit că existenţa cumulului pedepselor nu înlătură individualitatea fiecărei condamnări, astfel că termenul de reabilitare – alcătuit, conform dispoziţiilor legale, dintr-o durată fixă şi una variabilă, egală unei fracţiuni din cuantumul pedepsei, a fost în aşa fel reglementat încât să asigure o individualizare a acestora, în raport cu fiecare condamnare în parte.

În această situaţie, deşi termenul de reabilitare va curge de la data executării pedepsei rezultante, calculul acestuia se va raporta exclusiv la pedeapsa cea mai grea ce intră în componenţa pedepsei rezultante ca urmare a  cumulului aritmetic.

Dacă s-ar proceda contrar regulii mai sus-arătate şi anume calculul termenului de reabilitare să se raporteze la pedeapsa rezultantă, ar duce la un dublu efect juridic sancţionator, prin aceea că ar determina atât momentul până la care pedeapsa va fi executată (întinderea ei), cât şi durata, excesivă, mai mare a termenului de reabilitare.

Prin urmare, în cauza de faţă termenul de reabilitare judecătorească se va calcula în raport de pedeapsa cea mai grea – respectiv 1 an şi 3 luni închisoare şi care curge de la data când s-a sfârşit executarea pedepsei executabile – 1 an închisoare. Deci termenul de reabilitare va fi de 4 ani şi 7 luni şi 15 zile, conform dispoziţiilor art.135 alin. 1 lit. a Cod penal.

Din fişa de cazier judiciar a petentului şi din referatul întocmit de Biroul Executări penale din cadrul Judecătoriei Vaslui rezultă că petentul a început executarea pedepsei la data de 16.09.2004, fiind liberat condiţionat la data de 25.05.2005, cu un rest rămas de neexecutat de 113 zile.

Conform dispoziţiilor art. 61 alin. 1 Cod penal, pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare până la împlinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune. Prin urmare, pedeapsa aplicată este considerată executată după împlinirea restului de zile rămas de executat.

Faţă de aceste considerente, rezultă că în prezenta cauză, termenul de reabilitare se va calcula de la data când s-a împlinit executarea pedepsei de 1 an închisoare, respectiv 15.09.2005 şi nu data la care a fost liberat condiţionat condamnatul – 25.05.2005.

Prin urmare, termenul de reabilitare de 4 ani, 7 luni şi 15 zile urmează a se împlini la data de 30.04.2010 (acesta începând să curgă de la data de 15.09.2005).

De asemenea, prin prisma celorlalte acte aflate la dosarul cauzei, instanţa constată că sunt îndeplinite şi celelalte condiţii  ale reabilitării, prev. de art. 137 Cod penal şi anume: petentul a avut o bună conduită pe toată această perioadă, are o familie organizată, un loc de muncă – asigurându-şi astfel existenţa în mod cinstit şi s-a achitat de obligaţiile stabilite prin sentinţa penală prin care a fost condamnat.

În consecinţă, pentru aceste motive, instanţa apreciază că sunt îndeplinite condiţiile  cerute delege privind reabilitarea judecătorească a petentului şi, prin urmare, va admite cererea acestuia şi va dispune reabilitarea judecătorească a numitului A.B. faţă de pedepsele  de 1 an şi 3 luni închisoare pentru săv. infracţiunii prev. de art. 208 al.1-art.209 lit.e,g C.pen, graţiată conf. Lg. nr.543/2002 şi 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii  prev. de art. 211 al.1 C.pen, pentru care, în temeiul art.83 C.pen,  s-a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată prin sent. pen. a Judecătoriei Vaslui, aşa cum s-a dispus prin sent. pen. nr. a Judecătoriei Vaslui, modificată în parte prin Dec. pen. nr. a Tribunalului Vaslui, definitivă prin respingerea recursului inculpatului, conf. dec. pen. nr. a Curţii de Apel Iaşi.

Cheltuielile judiciare avansate vor rămân în sarcina statului.