Penal-plg. acte procuror

Sentinţă penală 1033 din 28.07.2011


Dosar nr.3334/327/2011

Sentinta penala nr.1033

Sedinta publica din 28 iulie 2011

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea sub nr. ___ la data de 06.05.2011, petentul ____ a formulat plângere împotriva rezolutiei nr. ____ din _____ a Parchetului de pe lânga Judecatoria Tulcea, pe care o considera gresita.

Cererea nu a fost motivata in drept, ulterior precizând ca isi întemeiaza cererea pe dispozitiile art. 169 si art. 197 Cod procedura penala.

In motivarea cererii, petentul a aratat, in esenta, ca solicita revocarea solutiei pronuntata de Parchetul de pe langa Judecatoria Tulcea si obligarea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Tulcea la restituirea ambarcatiunii cu motor indisponibilizata pe nedrept la 08.03.2011 prin procesul verbal încheiat in acest context.

Parchetul de pe lânga Judecatoria Tulcea a aratat instantei faptul ca petentul face obiectul unei cercetari penale, pentru care s-a constituit dosarul nr. _____.

Procedând la judecarea plângerii formulate de petent împotriva rezolutiei nr. ____ din ____ a Parchetului de pe lânga Judecatoria Tulcea, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei, instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii plângerii formulate de catre numitul _____.

Astfel, din interpretarea sistematica a prevederilor art.163 alin.1), art.164 alin.1) si 2) si art.168 alin.1) Cod proc.pen., instanta apreciaza ca plangerea, in cursul urmaririi penale, este de competenta procurorului, in conditiile prevazute de art.275-278 Cod proc.pen.

Prin rezolutia nr. _____ din _____ Parchetul de pe langa Judecatoria Tulcea a respins cererea petentului nr. ____ din ____ având ca obiect restituirea unei ambarcatiuni ridicata de organele de politie in vederea confiscarii ca nefondata.

Înalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr.71/2007 - in solutionarea unui recurs in interesul legii, a statuat faptul ca solutionarea plângerilor formulate în temeiul art. 168  din Codul de procedura penala este de competenta procurorului în cursul urmaririi penale si, respectiv, instantei de judecata în cursul judecatii.

Normele de procedura penala sunt de imediata aplicare si stricta interpretare.

Potrivit art. 4144 Cod procedura penala, "pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, colegiul de conducere al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel si Avocatul Poporului au îndatorirea sa ceara Înaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti".

Totodata, se retine ca potrivit art. 4145 alin. 4 Cod procedura penala dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Fata de dispozitiile legale mai sus amintite, instanta apreciaza ca  dispozitiile art. 168 alin. 1 din Codul de procedura penala trebuie interpretate în sensul ca s-a urmarit ca plângerea respectiva sa fie solutionata numai de organul judiciar specific fiecarei faze procesuale, adica de procuror în timpul urmaririi penale si de judecator în timpul judecatii.

În acest sens mai trebuie observat ca, în raport cu specificul normei juridice înscrise în art. 168 din Codul de procedura penala, este exclusa competenta concomitenta a mai multor organe judiciare pentru solutionarea plângerii în aceeasi faza procesuala, pentru ca s-ar încalca principiului unicitatii organului judiciar în raport cu fiecare etapa procesuala si s-ar crea o situatie inadmisibila de interferenta, lipsita de finalitate, între atributiile mai multor organe judiciare.

De altfel, Înalta Curte de Casatie si Justitie, prin Decizia nr.57/2007 - in solutionarea unui recurs in interesul legii - a aratat ca plângerea îndreptata împotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori în baza dispozitiilor date de acesta, altele decât rezolutiile sau ordonantele procurorului de netrimitere în judecata, reglementate de art. 2781 alin. 1 din C.pr.pen, este inadmisibila.

Pentru aceste considerente, instanta urmeaza sa admita exceptia invocata din oficiu si sa respinga plângerea ca inadmisibila.

În baza art. 192 alin. 2 Cod procedura penala, va obliga petentul la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.