Oug 119

Sentinţă penală 1010 din 08.09.2010


SENTINŢA PENALĂ NR. 1010

Şedinţa publică de la 08 Septembrie 2010

Prin rechizitoriul nr. …. din …. al Parchetului de pe lângă Judecătoria …. s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului …., domiciliat în …., pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art.87 alin.1 din O.U.G. 195/2002, de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice  având o concentraţie alcoolică în sânge peste limitele legale.

În fapt, s-a reţinut că în ziua de …. inculpatul a condus  autoturismul marca …. cu numărul de înmatriculare ……., iar la controlul de rutină efectuat de către agenţi din cadrul Poliţiei Rutiere s-a constatat că acesta  prezenta halenă alcoolică, motiv pentru care a fost testat alcoolscop, rezultând o concentraţie de … mg/l alcool pur în aerul expirat. De aceea, inculpatul a fost condus la Serviciul de Ambulanţă pentru a i se preleva probe biologice de sânge, în urma acestor analize rezultând că inculpatul avea o alcoolemie de …. gr%0 , respectiv de ……. .

Pe rolul instanţei s-a format dosarul nr. ……. din ……...

Instanţa a procedat la luarea declaraţiei inculpatului, în prezenţa avocatului ales,  declaraţia fiind consemnată şi ataşată la fila ……..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că atât situaţia de fapt cât şi încadrarea juridică reţinute prin rechizitoriu sunt confirmate de probele administrate în cauză. Din aceste probe rezultă că pe data de ….. inculpatul a consumat …….. pahare de vin, după care s-a urcat la volanul autovehiculului proprietate personală, intenţionând să se deplaseze pentru a cumpăra o butelie. Inculpatul a parcurs aproximativ ……..de metri până în momentul în care a fost oprit de către agenţii de poliţie, traseul parcurs situându-se între calea ferată din zona …… .din municipiul ……. În urma analizelor efectuate, s-a constatat că inculpatul prezenta o îmbibaţie alcoolică peste limitele legale, respectiv de ……. gr%0 la prima probă şi …….. gr%0 la a doua probă.

Această situaţie de fapt rezultă din coroborarea propriilor declaraţii ale inculpatului, date atât în cursul urmăririi penale, cât şi în faţa instanţei, prin care acesta a recunoscut săvârşirea faptei, cu procesul-verbal întocmit cu ocazia opririi autovehiculului condus de către inculpat(fila 4-5 din dosarul de urmărire penală) şi cu buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie (fila 10), act pe care inculpatul nu l-a contestat.

Prin urmare, fapta inculpatului …… de a conduce un autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, a fost probată şi întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art.87 alin.1 din OUG 195/2002, urmând să atragă răspunderea penală a acestuia.

La individualizarea pedepsei, instanţa va reţine circumstanţele atenuante judiciare prevăzute de art.74 alin.1 lit.a şi c C.pen., deoarece inculpatul se află la primul contact cu legea penală şi a recunoscut sincer săvârşirea faptei, având o atitudine cooperantă pe parcursul întregului proces penal. Prin urmare, este obligatorie aplicarea unei pedepse sub minimul special prevăzut de lege, potrivit art.76 alin.1 lit.d C.pen., sens în care instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse de …… luni închisoare este aptă să corespundă atât scopului educativ, cât şi celui preventiv al pedepsei.

Relativ la individualizarea executării pedepsei, instanţa apreciază că este suficientă aplicarea unei pedepse cu suspendarea condiţionată a executării, simplul fapt că inculpatul a intrat în contact cu rigorile legii penale şi cu organele judiciare constituind, în opinia instanţei, un avertisment suficient pentru acesta în sensul de a nu mai adopta pe viitor conduite care să intre în conflict cu legea penală.

Având în vedere aceste considerente, instanţa urmează ca în baza art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplic.art.74 alin.1 lit.a, c C.pen. şi art.76 alin.1 lit.d C.pen., să condamne pe inculpatul …… la pedeapsa de ......... închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limitele legale.

În baza art.71 C.pen., i se vor interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi lit.b C.pen., pe durata pedepsei.

În baza art.81 alin.1 C.pen., va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani şi 9 luni, ce constituie termen de încercare, potrivita art.82 alin.1 C.pen.

În baza art.359 C.proc.pen., i se va atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prevăzute de art.83-84 C.pen.

În baza art.71 alin. 5 C.pen., va dispune suspendarea executării pedepselor accesorii, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei. 

În baza art.191 alin.1 C.pen., va fi obligat inculpatul la plata sumei de …. de lei, din care suma de …..de lei, reprezentând onorariu diminuat avocat oficiu, se va vira din fondul M.J.L.C. către B.A. Tulcea, pentru avocat ……………….