Loviri si alte violente

Sentinţă penală 485 din 18.09.2012


R O M Â N I A

JUDECATORIA ONESTI

.

Dosar nr.6802/270/2011 art. 181 C.p.

SENTINTA PENALA NR. 485

Sedinta publica de la 18.09.2012

Completul compus din:

PRESEDINTE - ….

Grefier - …

Ministerul public a fost reprezentat de procuror  …

Pe rol judecarea cauzei penale pusa în miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti împotriva inculpatilor …., … si …., trimisi în judecata pentru savârsirea infractiunii de lovire  sau alte violente  prevazuta de art. 180 cod penal.

Dezbaterile au avut loc în data de 13.09.2012, au fost consemnate în încheierea de la acea data, si care face pare integranta din prezenta hotarâre, când din lipsa de timp pentru deliberare s-a amânat pronuntarea pentru data de 18.09.2012.

Dezbaterile în cauza de fata s-au desfasurat în conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, în sensul ca au fost înregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate instanta lasa cauza în pronuntare.

INSTANTA,

Deliberând asupra cauzei penale de fata;

Prin rechizitoriul nr. 1331/P/2012 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Onesti au fost trimisi în judecata inculpatii …., fiul lui …si …, nascut la data de 31.08.1976 în …, cu domiciliul în …, studii ….clase, fara ocupatie, casatorit, fara antecedente penale, CNP …, …., fiul lui …si …, nascut la data de …. în Republica .., cu domiciliul în …., studii 7 clase, pensionar, casatorit, fara antecedente penale, CNP …, …, fiica lui … si …, nascuta la data de .. în … cu domiciliul în …, studii 8 clase, personal de service la Scoala nr. 1 din …, casatorita, fara antecedente penale, CNP …. sub aspectul savârsirii infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.

În actul de sesizare al instantei s-au retinut urmatoarele:

Partile sunt rude, …., nepot al celorlalti doi inculpati. Casa partii vatamate inculpat … se învecineaza cu cea a inculpatei …., matusa sa.

În data de 20.05.2011 inculpatul …., împreuna cu cumnatul sau a început sa sape o groapa pentru instalarea unui WC, actiune care a nemultumit-o pe inculpata …, care înarmata cu o sapa a încercat sa astupe groapa. Intre cei doi au avut loc discutii aprinse, inculpatul … a încercat sa o deposedeze pe inculpata …. de sapa, moment în care a si fost lovit cu acea sapa.

Conflictul dintre parti a atras atentia inculpatului … care împreuna cu … s-au deplasat la fata locului pentru a aplana conflictul, însa totul a degenerat în alte acte de violenta, …. lovindu-se reciproc cu  … în zona fetei.

Au fost depuse certificate medico legale care au indicat 17-18 zile de îngrijiri medicale pentru … si 5-6 zile pentru …

În cauza a fost administrat urmatorul material probatoriu: în cursul urmaririi penale: reclamatiile si declaratiile partilor vatamate, certificat medico-legal, declaratii martori, declaratii inculpati, în cursul judecatii: declaratii parti vatamate, inculpati, martori, raport de expertiza medico legala, raport de expertiza tehnica de specialitate stomatologica.

Inculpatii au fost prezenti în cursul judecatii, …. si …. fiind asistati de aparator ales …..

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Astfel cum însasi partile declara, între ele exista un conflict mai vechi care a culminat cu împrejurarile faptice din 20.05.2011.

La data respectiva inculpatul …..a încercat sa sape o groapa pentru construirea unui WC, împreuna cu cumnatul sau ….

…., matusa inculpatului … s-a deplasat la fata locului cu intentia de a astupa acea groapa dupa care totul a degenerat într-un conflict. Inculpata ….. a adresat cuvinte injurioase inculpatului …. care a încercat sa o deposedeze de sapa cu care era înarmata, moment în care a fost lovit de catre aceasta cu sapa ( potrivit declaratiei de la urmarirea penala a martorului …..

La fata locului s-au deplasat si inculpatul parte vatamata ….., … care în loc sa aplaneze conflictul, au provocat noi acte de violenta. Astfel, martorul … relateaza faptul ca îl tinea pe …. sa nu se bata si el, iar inculpatul …. l-a lovit si el la rândul lui pe …. Despre ….. martorul povesteste ca era înarmat cu o scândura.

Insusi inculpatul .. recunoaste ca l-a lovit pe inculpatul ….. în zona fetei.

Martorul … a declarat ca inculpatii …. si … s-au lovit reciproc, primul inculpat fiind lovit la subrat si nas.

Inculpatul .. a avut o atitudine procesuala sincera aratând ca recunoaste faptul ca prin loviturile aplicate de el lui …. acestuia i-ar fi cazut doi dinti, însa inculpatii …. si …. au negat faptul ca l-ar fi lovit pe nepotul lor.

În privinta celorlalti martori audiati în prezenta cauza, instanta retine ca acestia fiind în relatii de rudenie cu partile au declarat în mod subiectiv si neverosimil în favoarea acestora.

Doar declaratia martorei …. se coroboreaza cu cea a fratelui sau si arata ca matusa si unchiul sotului au fost cei care s-au deplasat la fata locului înarmati cu o sapa respectiv cu o scândura. Aceeasi martora declara ca inculpata …. l-a lovit pe sotul sau cu o sapa, …. cu o scândura , .. raspunzând acestor lovituri tot cu acte de violenta îndreptate împotriva lui ….

Declaratiile lui …., …., ….. sunt nesincere inclusiv sub aspectul consecintelor loviturilor aplicate inculpatului …  Spre exemplu martorul …,  declara ca in inculpatul ava înainte de conflict dantura completa, nu avea nici un fel de probleme cu aceasta dantura, iar în urma conflictului i-ar fi cazut si 2-3 dinti din fata. Acelasi lucru îl declara si martora …..care afirma ca “înainte de incident socrul meu avea toti dintii din fata”

Expertul stomatologic în urma expertizei efectuate a constatat ca inculpatul …. suferea de boala parodontala, edentatii multiple la ambele arcade , neprotezate, igiena bucala precara, functie mastecatorie alterata.

În urma incidentului, partea vatamata ….. a avut nevoie de 17-18 zile de îngrijiri medicale potrivit certificatului medico legal nr.186/A/2011, iar …… de 6-7 zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico legal nr. 189/A/2011.

În drept fapta inculpatilor de a fi aplicat lovituri ce au cauzat leziuni pentru a caror vindecare a fost nevoie de zilele de îngrijiri medicale mai sus enuntate, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de “ lovire sau alte acte de violenta”.

La individualizarea judiciara a pedepsei instanta va avea în vedere criteriile generale prevazute de art. 72 cod pen.: dispozitiile partii generale ale codului penal, limitele speciale de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savârsite, persoana infractorului, urmând a aplica pedeapsa amenzii penale orientata spre minimul special.

Cuantumul acestei amenzi penale va fi acelasi pentru toti inculpatii ( desi diferenta între numerele de zile îngrijiri medicale este evidenta) având în vedere ca pentru inculpatului …. instanta va retine circumstanta atenuanta a provocarii prevazuta de art. 73 lit. b cod pen, cu aplicarea art. 76 lit. e teza I cod pen.

Aceasta circumstanta va fi retinuta data fiind atitudinea celor doi inculpati … si …., care s-au deplasat în curtea inculpatului …., la locul faptei, unul cu o sapa , altul cu o scândura. Conflictul a fost declansat de acesti inculpati, au adresat cuvinte jignitoare, iar … fost prima care încercat sa astupe o groapa la care lucra inculpatul ….

Va atrage atentia inculpatilor asupra dispozitiilor art. 63 indice 1 cod pen. în sensul ca în cazul sustragerii cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate înlocui aceasta pedeapsa  cu pedeapsa închisorii.

Sub aspectul laturii civile.

Partea vatamata … a declarat ca nu se constituie parte civila în cauza.

Partea vatamata …. la ultimul termen de judecata a solicitat 3000 lei daune morale,  daune materiale 2000 lei  si contravaloarea lucrarii dentare  în suma de 7778 lei.

Instanta apreciaza ca în cauza sunt întrunite conditiile raspunderii civile delictuale reglementata de prevederile art. 998 cod civil, între fapta ilicita a inculpatului … si prejudiciul produs partii vatamate ….. existând legatura de cauzalitate.

Circumstanta atenuanta a provocarii prevazuta de art. 73 lit. b produce efecte inclusiv sub aspectul întinderii despagubirilor asa încât fata de situatia mai sus dovedita si descrisa, instanta va retine doar 50 % culpa a inculpatului …

Referitor la suferintele cauzate partii vatamate …. instanta apreciaza ca acestea sunt atât de natura fizica cât si morala.

Potrivit raportului de expertiza medico legala efectuat în prezenta cauza, partea vatamata …. a prezentat leziuni traumatice constând în fractura piramidala nazala, expulzii dentare 11 si 12, escoriatii si echimoze faciale.

Instanta nu va acorda suma de 900 lei reprezentând incapacitate de munca parte vatamata în perioada celor 18 zile de îngrijiri medicale întrucât nu s-a facut dovada acestei incapacitati si nici faptul ca o alta persoana ar fi fost angajata în gospodaria partii vatamate si plata primita pentru munca prestata.

Cheltuieli reprezentând consultul efectuat la Bacau ( fila 98 dosar) nu va fi acordat pentru ca lipseste dovada în acest sens, chitantele de la filele 100,101 sunt datate 6.03.2012 fara existenta unei legaturi de cauzalitate cu traumele din mai 2011.

Contravaloarea eliberarii certificatului medico legal, în suma de 39 lei a fost dovedita cu chitanta seria SJUBC de la fila 17 dosar penal.

Daunele morale vor fi acordate doar în proportie de 1500 lei.

Referitor la contravaloarea lucrarilor dentare instanta va avea în vedere concluziile raportului de expertiza care arata” dintii superiori 11 si 12 au fost pierduti în urma agresiunii, dintii inferiori au fost pierduti ulterior agresiunii si nu se poate stabili legatura de cauzalitate cu fapta. Dintii inferiori puteau fi pierduti si datorita aparitiei bolii parodontale, aceasta neavând legatura cu agresiunea.

Tot expertul stomatologic constata: boala parodontala, edentatii multiple la ambele arcade, neprotezate, igiena bucala precara, functie mastecatorie alterata.

Având în vedere ca inculpatul si-a recunoscut vinovatia din punct de vedere al expulzarii celor doi dinti, instanta apreciaza ca prejudicial este cert chiar daca lucrarea nu a fost deja efectuata de partea vatamata urmând a tine cont de valorile cele mai mici din cele trei indicate de expert. Aceasta pentru ca partea vatamata are obligatia de a se prezenta la policlinica cu plata în vederea efectuarii lucrarii dentare pentru cei doi dinti superiori, fiind injust ca inculpatul sa suporte cea mai costisitoare lucrare de refacere a dentitiei.

Si pentru aceasta valoare instanta va retine procentul de 50 % mai sus mentionat.

În baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998  cod civil va admite în parte cererea de constituire parte civila formulata de partea vatamata ….

În baza art. 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998 cod civil obliga inculpatul …..la plata pretentiilor civile în suma de 2121,7  lei din care 604,2 lei contravaloare lucrare stomatologica, 16,5 lei contravaloare certificate medico legal, 1.500 lei daune morale.

Va dispune plata onorariu expert …. în suma de 700 lei de catre Tribunalul … Biroul Local de Expertize, conform chitantei nr. 4664143/1/2012 emisa de CEC Bank …

În baza art. 191 alin 1 cod proc. penala va obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat în suma de câte 230 lei fiecare, din care 130 lei cheltuieli judiciare de la urmarirea penala.

În baza art. 193 alin final cod proc. pen. va obliga inculpatul …. la plata cheltuielilor judiciare în suma de 1.500 lei ( fila 13 dosar instanta, fila 10 dosar parchet), reprezentând onorariu aparator ales, catre partea vatamata …..

PENTRU ACESTE  MOTIVE,

ÎN  NUMELE EGII,

HOTARASTE:

În baza art. 180 alin 2 cod pen. cu aplicarea art 73 lit. b cod pen., art 76 lit. e teza I cod penal condamna pe inculpatul …., fiul lui … si …., nascut la data de …în …., cu domiciliul în ….., studii 8 clase, fara ocupatie, casatorit, fara antecedente penale, CNP …. la pedeapsa amenzii penale de 700 lei ( parte vatamata ….) .

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 indice 1 cod pen. în sensul ca în cazul sustragerii cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate înlocui aceasta pedeapsa  cu pedeapsa închisorii .

În baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpatul …, fiul lui ….. si …, nascut la data de … în …, cu domiciliul în …, studii 7 clase, pensionar, casatorit, fara antecedente penale, CNP …… la pedeapsa amenzii penale de 700 lei ( parte vatamata ….).

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art 63 indice 1 cod pen. în sensul ca în cazul sustragerii cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate înlocui aceasta pedeapsa  cu pedeapsa închisorii.

În baza art. 180 alin 2 cod pen. condamna pe inculpata …. fiica lui …. si …, nascuta la data de … în …, cu domiciliul în ….., studii 8 clase, personal de service la Scoala nr. 1 din …., casatorita, fara antecedente penale, CNP … la pedeapsa amenzii penale de 700 lei ( parte vatamata …..).

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63 indice 1 cod pen. în sensul ca în cazul sustragerii cu rea credinta de la executarea amenzii, instanta poate înlocui aceasta pedeapsa  cu pedeapsa închisorii.

Ia act ca partea vatamata …. nu se constituie parte civila în cauza.

În baza art 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art 998  cod civil admite în parte cererea de constituire parte civila formulata de partea vatamata ….

În baza art 14, 346 alin 1 cod proc. pen. cu referire la art. 998 cod civil obliga inculpatul … la plata pretentiilor civile în suma de 2121,7  lei din care 604,2 lei contravaloare lucrare stomatologica, 16,5 lei contravaloare certificate medico legal, 1.500 lei daune morale.

Dispune plata onorariu expert … în suma de 700 lei de catre Tribunalul Braila Biroul Local de Expertize, conform chitantei nr. 4664143/1/2012 emisa de CEC Bank Onesti.

În baza art. 191 alin 1 cod proc. penala obliga inculpatii la plata cheltuielilor judiciare catre stat în suma de câte 230 lei fiecare.

În baza art. 193 alin final cod proc. pen. obliga inculpatul …. la plata cheltuielilor judiciare în suma de 1.500 lei, catre partea vatamata ..

Cu recurs în 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi 18.09.2012

Presedinte,  Grefier,

6