Fond funciar

Sentinţă civilă 573 din 24.01.2012


R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 573/2012

Sedinta publica de la 24 Ianuarie 2012

Completul compus din:

PRESEDINTE DANIELA BOLOVAN

Grefier MARIA COCOLEA

Pe rol fiind judecarea actiunii civile formulata de catre reclamanta Comisia Locala T. de aplicare a L.18/1991 în contradictoriu cu pârâtii I.N. si  Comisia Judeteana Gorj de Aplicare a L.18/1991 având ca obiect constatare nulitate absoluta  proces verbal de punere in posesie.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns pârâtul, lipsa fiind celelalte parti.

 Procedura  legal indeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care  paratul depune la dosarul cauzei un set de inscrisuri, respectiv certificat de incadrare in grad de handicap,  intampinare, cerere de reconstituire din anul 1991,  titlu de proprietate nr. 1326451/1996, titlu de proprietate nr. 1508797/2008, proces verbal de punere in posesie, declaratii extrajudiciare,  cerere  inregistrata la Comisia Locala T.  sub nr. 67/02.08.2007, adresa nr. 2346/201, sentinta civila nr. 6398/2010 pron. de Judecatoria Tg-Jiu, decizia civila nr. 70/2011 a Tribunalului Gorj, proces verbal  incheiat  la data de 07.12.2009,  adresa nr. A/398/2010 a Institutiei Prefectului Gorj.

A fost luat un interogatoriu paratului,  dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat , instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.

Pârâtul  solicita respingerea actiunii, aratand ca intreaga suprafata din actul contestat i se cuvine in calitate de mostenitor al autorului I.N.

JUDECATA

Prin actiunea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr.19214/318/2011, reclamanta Comisia Locala T de aplicare a L.18/1991 a chemat în judecata pe pârâtii I. N.  si  Comisia Judeteana Gorj de Aplicare a L.18/1991, solicitând ca prin hotarârea ce se va pronunta sa se constate nulitatea absoluta a procesului verbal de punere în posesie pentru suprafata de  2,23 ha teren  agricol.

În motivarea cererii reclamanta  aratat ca a fost emis procesul verbal de punere în posesie in data de  18.02.2011 pentru terenul de 2,2300 ha, pe numele  paratului I. N. N., in calitate de mostenitor al autorului I. N.

S-a mentionat ca dupa emiterea acestui proces verbal, Comisia l-a inaintat Comisiei Judetene in vederea emiterii titlului de proprietate, insa s-a refuzat  eliberarea acestuia intrucat punerea in posesie a paratului nu respecta dispozitiile sentintei civile nr. 6398/01.10.2010 a Judecatoriei Tg-Jiu, respectiv ca nu au fost nominalizati toti mostenitorii defunctului autor I. N.

Se mai arata ca si OCPI a refuzat  avizarea, restituind documentatia Comisiei Locale datorita acelorasi aspecte.

Anexat cererii au fost depuse cererea de reconstituire formulata in anul 1991, extras registru agricol  al titularului I. N., HCJ nr. 42/11.11.1991, anexa de validare, proces verbal de punere in posesie,  sentinta civila nr. 6398/2010 a Judecatoriei Tg-Jiu, adresa  emisa de Institutia Prefectului Gorj , adresa emisa de OCPI.

Paratul a formulat intampinar solicitand respingerea actiunii intrucat terenul ce face obiectul procesului verbal de punere in posesie i se cuvine, ca desi provine de la tatal sau, conform registrului agricol el este indreptatit la toata suprafata, intrucat fratelui sau, I. N. A. i s-a emis anterior titlu de proprietate. De asemenea arata ca intre mostenitorii autorului comun, respectiv I. L, nepotul sau si  M. D., fratele sau, a intervenit o intelegere anterioata emiterii procesului verbal de punere in posesie, in sensul ca acestia renunta la terenurile autorului.

In aparare a depus certificat de incadrare in grad de handicap, cerere de reconstituire din anul 1991,  titlu de proprietate nr. 1326451/1996, titlu de proprietate nr. 1508797/2008, proces verbal de punere in posesie, declaratii extrajudiciare,  cerere  inregistrata la Comisia Locala T sub nr. 67/02.08.2007, adresa nr. 2346/201, sentinta civila nr. 6398/2010 pron. de Judecatoria Tg-Jiu, decizia civila nr. 70/2011 a Tribunalului Gorj, proces verbal  incheiat  la data de 07.12.2009,  adresa nr. A/398/2010 a Institutiei Prefectului Gorj.

În dovedirea actiunii, reclamanta a depus în copie la dosar titlul de proprietate nr. 65/25.09.2002 si  procesul verbal de punere în posesie din 10.06.2002.

Cu ocazia interogatoriului pârâtul a aratat ca nu este de acord cu anularea procesului verbal de punere in posesie, învederând instantei ca terenul a apartinut autorului  sau.

Analizând actele si lucrarile administrate la dosar, instanta retine urmatoarele :

Prin actiunea introductiva, reclamanta a investit instanta cu o cerere pentru desfiintarea procesului verbal de punere în posesie nr. 10/18.02.2011, sustinând ca în mod incorect a fost emis doar pe numele paratului, intrucat dispozitivul sentintei care a stat la baza emiterii titlului prevedea obligatia Comisiei Locale de a intocmi documentatia premergatoare emiterii titlului  in favoarea mostenitorilor autorului defunct I. N.

Prin sentinta civila nr. 6398/2010 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu  a fost admisa cererea reclamantului I N, paratul din prezenta cerere,  fiind obligata  Comisia Locala T  sa întocmeasca si sa înainteze  documentatia  necesara  eliberarii titlului de proprietate  în favoarea  mostenitorilor  defunctului autor  I. N.  asupra  a 2,23 ha  teren  validat  prin HCJ nr. 42/11.11.1991, sub sanctiunea  obligarii  pârâtului B. N.  la plata de daune cominatorii  în cuantum  de 100 lei /zi de întârziere  în caz de neexecutare. 

Aceste dispozitii, intrate in putere de lucru judecat,  nu au fost respectate de organul local, intrucat a fost emis proces verbal de punere in posesie doar pe numele reclamantului, pentru intreaga suprafata de 2,23 ha, teren validat prin HCJ nr. 42/1991. Din mentiunile procesului verbal de punere in posesie, se retine ca acesta a fost intocmit in executarea sentintei civile amintite mai sus, terenurile inscrise in  acest act premergator emiterii titlului fiind cele validate pentru autorul comun I. N., conform registrului agricol. Aceste aspecte reies si din interogatoriul administrat paratului, acesta recunoscand ca terenurile sunt cele cu care autorul sau a fost inscris in CAP.

Apararile invocate de parat, in sensul ca intre mostenitorii autorului comun a intervenit o intelegere anterioara  punerii in posesie, mu poate fi luata in considerare,  intrucat  conform prevederilor art. 8-11 din Legea nr. 18/1991  titlul de proprietate se  emite pe numele tuturor mostenitorilor care au  formulat cerere de reconstituire, urmand ca acestia sa procedeze  ulterior potrivit dreptului comun, respectiv sa  rezolve aceasta situatie prin iesirea din indiviziune, ocazie cu care cotele ideale mostenite vor fi  individualizate in suprafete  determinate si lotizate; de abia la acel moment isi produc efecte juridice eventualele intelegeri intre parti.

De asemenea, faptul ca au fost eliberate titluri de proprietate anterioare mostenitorilor autorului comun, pentru parte din terenurile validate prin HCJ nr. 42/1991, astfel cum acesta afirma,  nu-l  indreptateste sa obtina punerea in posesie pentru intreaga suprafata validata prin hotararea mentionata, respectiv pentru 2,23 ha. Din procesul verbal  intocmit la sediul Primariei T. in data de 07.12.2009, act semnat de paratul din cauza, reiese ca exista si alte suprafete nevalidate, pozitia manifestata de acesta fiind in sensul ca la punerea sa in posesie sa se aiba in vedere si aceste suprafete  nevalidate.

Trebuie avut in vedere ca desi in cauza subzista culpa organului local, care nu a procedat intocmai dispozitiilor HCJ 42/1991,  emitand acte anterioare in mod separat pentru  mostenitorii lui I. N.,  pentru terenurile cu care acesta a figurat in registrul agricol si  incalcand astfel dispozitiile  art. 13 alin 3 din Legea 18/1991,  dar si ale 13 alin 1 din Regulamentul de punere in aplicare a dispozitiilor Legii 18/1991 aprobat prin HG 890/2005, care prevad  modalitatea de stabilire a dreptului de proprietate, respectiv pe numele mostenitorilor care au facut cerere de reconstituire,  prin mentinerea  acestui  proces verbal  de punere in posesie s-ar  mentine si o situatie juridica incerta.

Retinand ca, in conformitate cu art. 36 din Regulament, comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat în anexa nr. 20 pe baza documentatiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie si schitele terenurilor,  ca titlul de proprietate pentru cetatenii în viata se emite persoanelor îndreptatite (sot, sotie), iar pentru mostenitori se emite un singur titlu de proprietate pentru terenurile ce au apartinut autorului lor, în care se nominalizeaza toti solicitantii îndreptatiti, urmând ca pentru iesirea din indiviziune, ulterior, acestia sa procedeze potrivit dreptului comun, reiese ca in situatia dedusa judecatii  prin emiterea procesului verbal astfel cum s-a expus mai sus,  suntem in situatia existentei unui impediment in emiterea titlului de proprietate pentru parat,  intrucat titlul se emite intocmai cu mentiunile din procesul verbal de punere in posesie.

Prin urmare, considerand ca in cauza nu au fost respectate prevederile imperative ale legilor funciare, dar si ca mentinand acest process verbal se aduce atingere dreptului paratului de a-si vedea satisfacut pe deplin dreptul sau de proprietate, prin imposibilitatea de emitere a titlului de proprietate, ca act final in procedura de reconstituire, se va admite cererea formulata de reclamanta si se va constata  nulitatea absoluta a procesului verbal de punere in posesie eliberat paratului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite cererea formulata de reclamanta Comisia Locala T. de aplicare a L.18/1991 , judetul Gorj , în contradictoriu cu paratul I. N. cu domiciliul in...., Comisia Judeteana Gorj de Aplicare a L.18/1991.

Constata nulitatea absoluta  a procesului verbal de punere în posesie  nr. 10/18.02.2011.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica de la 24 Ianuarie 2012.