Infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice

Sentinţă penală 23 din 11.01.2012


 Dosar nr.5462/327/2011

SENTINŢA PENALĂ NR.23

 Şedinţa publică de la  11 ianuarie 2012

INSTANŢA

Asupra cauzei penale de faţă:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria .. nr. .. din data de 01.08.2011 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului …, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art. 87 alin.1 şi art.89 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicată, cu aplicarea art.33 lit.a Cod pen.

Prin actul de inculpare s-a reţinut că la data de 23.11.2009 un echipaj de poliţie aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a fost sesizat prin serviciul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, că între orele 02,30-02,40 un autoturism marca Dacia 1310 înmatriculat sub nr…. a lovit un alt autoturism aflat într-o parcare din Cartierul .., după care a părăsit locul accidentului şi se deplasează pe … către centrul municipiului. Urmare acestei sesizări, autoturismul respectiv a fost oprit în zona hotelului …, la volanul acestuia aflându-se inculpatul …. Întrucât acesta prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Urmare acestui fapt, inculpatul a fost condus la Serviciul de ambulanţă, unde i-au fost recoltate probe biologice. Potrivit Buletinului de analiză toxocologică-alcoolemie nr…., inculpatul a înregistrat o alcoolemie de 1,90 g‰ la prima probă şi 1,75 g‰ la cea de-a doua probă recoltată.

În cursul urmăririi penale, au fost administrate următoarele probe şi mijloace de probă: proces-verbal încheiat la momentul producerii infracţiunilor, buletin verificare alcotest, proces-verbal de prelevare, buletin de analiză toxicologică-alcoolemie, declaraţie inculpat, declaraţii martori.

În cursul judecăţii, inculpatul a înţeles să se prevaleze de prevederile art.320 ind.1 Cod proc.pen, sens în care instanţa a procedat la audierea acestuia, în sensul prevederilor art.320 ind.1 alin.3 Cod proc.pen.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, ţinând cont şi de declaraţia inculpatului, se reţine următoarele:

În fapt, în data de 23.11.2009, inculpatul a fost surprins de un echipaj de poliţie conducând pe …, autoturismul marca Dacia 1310 cu nr.de înmatriculare …, în stare de ebrietate. Fiind testat alcoolscopic, aparatul Drager a înregistrat o valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care inculpatul a fost condus la serviciul de ambulanţă, unde i-au fost recoltate probe biologice. Potrivit Buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie nr…., prima probă recoltată (la ora 03:25) a înregistrat o alcoolemie de 1,90 g‰ iar cea de-a doua probă recoltată(la ora 04:25) a înregistrat o alcoolemie de 1,75 g‰. Se mai reţine faptul că, inculpatul după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 cu nr.de înmatriculare …, în scopul de a se plimba pe străzile municipiului Tulcea, moment în care a acroşat în parcare, un alt autovehicul, după care şi-a continuat deplasarea, fără a înştiinţa organele de poliţie despre producerea evenimentului rutier.

În drept, fapta de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, constituie infracţiune potrivit dispoziţiilor art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002 şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Fapta inculpatului de a părăsi locul accidentului rutier, produs urmare a infracţiunii de conducere în stare avansată de ebrietate, fără înştiinţarea sau încuviinţarea organelor de poliţie, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. Întrucât infracţiunile au fost săvârşite în concurs real, urmează a se face aplicarea dispoziţiilor art.33 lit a Cod penal.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracţiunilor prev. de art.87 alin.1 şi art.89 alin.1 din OUG 195/2002, constă în conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi părăsirea locului accidentului, urmarea imediată a faptelor constând în starea de pericol în siguranţa traficului. Legătura de cauzalitate rezultă din însăşi savârşirea faptei (ex re), asupra căreia nu există nici un dubiu, având în vedere şi declaraţia inculpatului.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a săvârşit infracţiunea cu intenţie directă, în accepţiunea art.19 pct. 1 lit a Cod penal, având reprezentarea faptelor sale şi a pericolului social, urmărind producerea rezultatului.

Pe cale de consecinţă, apreciind că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 345 alin. 2 Cod procedura penală, în sensul că faptele există, constituie infracţiuni şi au fost săvârşite cu forma de vinovăţie prevazută de lege, instanţa va dispune aplicarea unor pedepse, ţinând cont de  criteriile generale de individualizare prevăzute de art.72 cod penal, respectiv: dispoziţiile părţii generale a codului penal,  limitele de pedeapsă ale infracţiunii, gradul de pericol social al faptei, modalitatea şi împrejurările în care au fost săvârşite faptele, persoana inculpatului, comportamentul din cursul procesului penal. De asemenea, vor fi avute în vedere şi dispoziţiile art.320 ind.1 alin.7 Cod proc.pen. privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Instanţa va reţine circumstanţe atenuante în privinţa inculpatului, în sensul prevederilor art.74 lit.a rap.la art.76 lit.d Cod pen., având în vedere buna conduită a acestuia, anterior săvârşirii infracţiunilor şi regretul manifestat cu privire la faptele reţinute în sarcina sa.

Faţă de cele iterate anterior, instanţa urmează  să condamne inculpatul, după cum urmează :

-7 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 ;

-4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.89 alin.1 din OUG 195/2002.

În temeiul art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod pen., se vor contopi cele două pedepse şi se va aplica pedeapsa cea mai grea, de 7 luni închisoare.

Raportat la împrejurările cauzei, ţinând cont şi de atitudinea cooperantă a inculpatului, regretul manifestat şi faptul că acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, instanţa consideră că scopul educativ, preventiv şi represiv ale pedepsei, poate fi atins şi fără executarea efectivă a pedepsei privative de libertate şi în consecinţă, urmează să suspende condiţionat executarea acesteia, constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute  de art. 81 Cod penal, pe durata unui termen de încercare  de 2 ani şi 7 luni, stabilit potrivit art. 82 Cp.

În baza art. 71 Cod penal şi al art. 3 din Protocolul adiţional al Convenţiei Europeana a Drepturilor Omului, va interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice precum şi cele prevăzute la art.64 lit.b Cod penal, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat,  pe durata pedepsei.

Instanţa a reţinut că, natura infracţiunii comise precum şi atitudinea inculpatului  faţă de norma de incriminare, conduce la concluzia existentei unei nedemnităţi ce impune interzicerea exercitării drepturilor de natură electorală, prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, deoarece exercitarea acestor drepturi are în vedere o responsabilitate de ordin civic, responsabilitate pe care inculpatul, prin săvârşirea infracţiunii, a dovedit că nu o are.

În baza art. 359 Cod de procedură penală, instanţa  va atrage atenţia inculpatului, asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal, cu privire la normele a căror încălcare poate atrage revocarea suspendării condiţionate şi anume săvârşirea de noi infracţiuni pe durata termenului de încercare.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de încercare, stabilit de către instanţă în baza art. 82 Cod penal.

În baza art. 191 alin. 1 Cod proc.pen., instanţa urmează să oblige inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum total de 550 lei din care 150 lei cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale, 400 lei cheltuieli judiciare în cursul judecăţii, din care 200 lei reprezintă onorariul de avocat.