Hotarare

Sentinţă civilă 3401 din 02.11.2011


 Dosar nr.5357/327/2011

SENTINTA CIVILA NR.3401

Sedinta publica de la  02 noiembrie  2011

INSTANTA

Deliberând asupra prezentei cauze civile, în conformitate cu prevederile art.256 alin.1 Cod proc.civ., constata urmatoarele:

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de ..., sub nr...., reclamantii ... au chemat în judecata pe pârâtii ..., pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr.... si repunerea partilor în situatia anterioara, constatarea nulitatii absolute a procurii de administrare autentificata sub nr.... si obligarea pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata.

În motivarea cererii, reclamantii au aratat în esenta ca actul de vânzare-cumparare încheiat între ..., s-a facut în scop speculativ, fiind bazat pe o cauza falsa, ilicita si imorala; de asemenea s-a învederat faptul ca  prin contractul de vânzare-cumparare nr. ... s-a efectuat vânzarea lucrului altuia, dat fiind ca titlul antecesorului a fost anulat prin hotarâri judecatoresti irevocabile.

Pârâtii, legal citati nu au formulat întâmpinare, nu au solicitat administrarea de probe în aparare si nu s-au prezentat la dezbateri.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin contractul de vânzare-cuparare autentificat sub  nr..., ... si ..., cota indiviza de 10/16 din imobilul situat în .... Se face mentiunea ca imobilul a fost dobândit, cu titlu de cumparare de la .., în baza contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr...., care la rândul lui, l-a dobândit prin certificatul de mostenitor nr.... cu titlu de mostenire legala de la defunctul sau frate Andrei Gheorghe, care a dobândit o parte din cota succesorala de la sotia acestuia Andrei Cristina, potrivit certificatului de mostenitor nr.... 

Prin Decizia civila nr... pronuntata de ... în dosar nr... s-a anulat în întregime certificatul de mostenitor nr.....

Prin Sentinta civila nr... pronuntata de Judecatoria ...în dosar nr... ramasa irevocabila prin Decizia civila .. a Tribunalului ... - s-a dispus anularea certificatului de mostenitor nr..., s-a constatat nulitatea absoluta a contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr..... si s-a constatat ca singurii mostenitori ai defunctei ... sunt reclamantii .., ....

Urmare acestor operatiuni judiciare, toate actele care au fundamentat vânzarea prin contractul autentificat sub  nr..., au fost anulate.

În opinia instantei, în privinta contractului de vânzare-cumparare autentificat sub  nr..., este incident atât principiul de drept civil "nemo dat quod non habet" cât si principiul "resoluto jure dantis, resolvitur jus accipientis" potrivit caruia desfiintarea dreptului transmitatorului (prin anulare contractului de vânzare-cumparare autentificat sub nr.... precum si a celor doua certificate de mostenitor) duce la desfiintarea dreptului dobânditorului.

Caracterul translativ de proprietate al contractului de vânzare-cumparare determina aplicarea în aceasta materie a unui principiu consacrat, potrivit caruia, vânzatorul trebuie sa fie proprietarul bunului ce se înstraineaza, întrucât "nemo plus juris ad allium transferre potest quam ipse habet" sau altfel spus "nemo dat quod non habet".

Nulitatea absoluta a vânzarii lucrului altuia are ca punct de plecare împrejurarea ca partile au încheiat contractul în cunostinta de cauza, stiind ca lucrul vândut este proprietatea altei persoane.

În acest caz, contractul încheiat ascunzând intentia de a aduce altuia o paguba, este un act juridic intentional, fondat pe o cauza ilicita, ambele având ca numitor comun reaua-credinta a partilor.

Fata de cele aratate, se apreciaza ca, contractul de vânzare-cumparare autentificat sub  nr.... încheiat de vânzatori în frauda adevaratilor proprietari, cu complicitatea cumparatorului, care a cumparat, pe riscul sau, un bun al altuia, este lovit de nulitate absoluta conform art.948 Cod civ.

Partile contractante ale contractului de vânzare-cumparare autentificat sub  nr....  se cunosteau între ele, urmarind vânzarea speculativa a imobilului, acestea fiind rude(....).

Mai mult decât atât, antecesorul acestora, respectiv .. este tatal partilor contractante, ....

Reaua-credinta a partilor contractante deriva si din faptul ca partile contractante, în virtutea relatiilor de familie, aveau cunostinta (din litigiile anterioare despre care s-a facut vorbire) despre faptul ca sotii ...au testat reciproc, în privinta bunurilor pe care le detineau. Întrucât ... a predecedat sotiei, aceasta a beneficiat de întreg patrimoniul succesoral, iar la decesul acesteia ... nu avea calitatea de mostenitor legal.

Fiind desfiintat contractul de vânzare cumparare  autentificat sub nr..., se impune si desfiintarea contractului  de vânzare-cuparare autentificat sub  nr.... în virtutea principiului anularii actului subsecvent ca urmare a anularii actului initial, în sensul ca întrucât transmitatorul nu putea transmite un drept, deoarece titlul sau s-a desfiintat prin anularea actului, nici subdobânditorul acestuia nu puteau dobândi mai mult.

Privitor la solicitarea reclamantilor de repunere în situatia anterioara, aceasta urmeaza a fi respinsa ca neîntemeiata, pentru urmatoarele considerente:

Principiul restitutio in integrum este regula de drept, potrivit careia tot ce s-a executat în baza unui act anulat trebuie restituit, astfel încât partile raportului juridic trebuie sa ajunga în situatia în care acel act nu s-ar fi încheiat; prin urmare, acest principiu apare ca un mijloc de asigurare a eficientei practice a principului retroactivitatii.

Însa, nu trebuie omis faptul ca atât principiul repunerii în situatia anterioara cât si principiul retroactivitatii, privesc efectele nulitatii actului juridic inter partes si nu fata de terti.

Or, fata de contractul de  de vânzare-cuparare autentificat sub  nr...., încheiat între .., pe de o parte si ..,  reclamantii au calitatea de terti.

Privitor la ultimul capat de cerere - tinând cont de faptul ca, în privinta contractului de vânzare-cuparare autentificat sub  nr.... s-a apreciat ca se impune constatarea nulitatii absolute a acestuia, având în vedere efectele ce deriva din aceasta sanctiune juridica, instanta va dispune si  constatarea nulitatii absolute a procurii generale de administrare imobil, autentificata sub nr...., în virtutea principiului resoluto iure dantis, resolvitur ius accipientis.

În privinta cheltuielilor judiciare, se va da eficienta dispozitiilor art.274 Cod proc.civ.

Domenii speta