Achiziţii publice-postare eronata pret

Decizie 633/R din 26.02.2014


Prin decizia nr. 4022/C4/4597/4604 pronunţată în data de  08.11.2013 de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor  a fost admisă în parte contestaţia S.C. C. S.A. şi integral contestaţia formulată de S.C. C. S.R.L., dispunându-se anularea raportului procedurii nr. 9334/04.10.2013 şi obligarea autorităţii contractante la reluarea etapei de licitaţie electronică cu participarea ofertanţilor care au depus oferte admisibile şi la emiterea unui nou raport al procedurii de atribuire, cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice şi a documentaţiei de atribuire.

Curtea apreciază că decizia atacată este legală, criticile formulate neputând fi reţinute.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a apreciat corect în speţă că procedura de licitaţie electronică desfăşurată a fost viciată în condiţiile în care preţul situat pe primul loc, preţ ce a putut fi vizualizat de ofertanţi, a fost unul flagrant eronat.

Licitaţia electronică a fost organizată de autoritatea contractantă, conform fişei de date a achiziţiei, în sensul că ofertanţilor li se va pune la dispoziţie în cursul licitaţiei electronice informaţii privind cea mai bună ofertă şi poziţia lor în clasament.

Curtea constată că în speţă ofertanţii nu au beneficiat de acest drept dat fiind că preţul ofertei declarate câştigătoare nu a fost cunoscut de către participanţi, preţul adus la cunoştinţa ofertanţilor fiind unul eronat, care nu a fost avut în vedere la declararea ofertei câştigătoare.

Raţiunea licitaţiei electronice o constituie obţinerea celui mai avantajos preţ, prin îmbunătăţirea succesivă de către ofertant a propriei oferte până la momentul finalizării procedurii. Prin obţinerea celui mai avantajos preţ de către autoritatea contractantă se asigură utilizarea eficientă a fondurilor publice şi orice încălcare de genul celei reclamante în prezenta cauză reprezintă o nerespectare a principiului reglementat de art. 2 alin.2 lit. f din O.U.G. nr. 34/2006.

Postarea eronată a unui preţ anormal de scăzut şi imposibil de depăşit denaturează concurenţa. Faptul că în speţă ofertanţii şi-au îmbunătăţit în continuare ofertele nu poate valida rezultatul licitaţiei în condiţiile în care aceştia au fost lipsiţi de dreptul lor de a cunoaşte cel mai bun preţ ofertat şi de a licita în deplină cunoştinţă de cauză.

Pe de altă parte, împrejurarea ivită, respectiv introducerea unui preţ vădit eronat, nu se încadrează în situaţiile prevăzute de art. 204 alin.1 indice 1 din O.U.G. nr. 34/2006 privind declararea drept câştigătoare a ofertei clasate pe locul al doilea care prevăd imposibilitatea de încheiere a contractului datorită faptului că ofertantul în cauză se află într-o situaţie de forţă majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul, motivul ivit neputând fi calificat ca fiind forţă majoră sau imposibilitate fortuită de executare.

Pentru aceste motive, plângerile  formulate vor fi respinse.