Circulatie rutiera

Sentinţă penală 360 din 24.09.2013


Prin Rechizitoriul nr. … din data de … s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului A. P. pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că la data de … organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că inculpatul a condus autoturismul WV Golf cu nr. de înmatriculare … pe DN 2G fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, în urma testării cu aparatul etilotest reieşind o concentraţie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul a fost condus la Spitalul M., unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, iar în urma analizei rezultatul a fost de 1,20-  1,10 gr%.

Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei atât în cursul urmării penale, cât şi în faţa instanţei şi a solicitat ca în cauză să se facă aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, arătând că îşi însuşeşte întregul material probatoriu şi că nu doreşte administrarea altor probe.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriul administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

La data de … până în jurul orei 12, inculpatul a consumat aproximativ doi litri de vin, după care în jurul orei 3 după amiază s-a deplasat cu autoturismul deoarece dorea să transporte o persoană într-un sat din apropriere.

În aceste condiţii a fost oprit de organele de poliţie şi i s-a solicitat să sufle în apartul etilotest, rezultatul fiind de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la Spitalul M. unde a fost de acord cu prelevarea de  probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei, rezultatul testării acesteia fiind de 1,20- 1,10 gr%.

Rezultatul probei de sânge rezultă din buletinul de analiză toxicologică aflate la fila 14 dosar urmărire penală, iar rezultatul acesteia i-a fost comunicat inculpatului care nu a avut obiecţiuni, aşa cum rezultă din declaraţia dată de inculpat la data de 18.03.2013.

Săvârşirea faptei în forma descrisă mai sus a fost recunoscută şi de inculpat, atât în cursul urmăririi penale, cât şi în cursul cercetării judecătoreşti, solicitând ca judecata să se facă în baza art. 3201 Cod procedură penală.

Situaţia de fapt reţinută de instanţă se probează cu procesul verbal de constatare a faptei,  buletin de analiză toxicologică, declaraţia martorului, care a relatat aceleaşi chestiuni ca şi cele reţinute de către instanţă, toate coroborate cu declaraţiile inculpatului.

În drept fapta inculpatul de a conduce pe drumurile publice a unui autoturism având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002.

La stabilirea limitelor de pedeapsă instanţa va avea în vedere prevederile art. 3201 Cod procedură penală având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile acestui articol, respectiv inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei astfel cum a fost reţinută prin rechizitoriu, şi-a însuşit întregul probatoriu administrat în cursul urmăririi penale şi nu a solicitat administrarea altor probe.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului instanţa va reţine prev. art. 74 lit. a şi c Cod penal constând în aceea că inculpatul este la prima abatere de acest gen, anterior nu a mai fost condamnat penal, precum şi faptul că a colaborat cu organele de cercetare, a recunoscut săvârşirea faptei şi o regretă.

În aceste condiţii, în baza art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, art. 74 lit. a şi c Cod penal, art. 76 lit. e Cod penal, va condamna inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge la pedeapsa de 6 luni închisoare.

În baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

Deoarece raportat la circumstanţele personale ale inculpatului rezultă că scopul aplicării legii poate fi atins şi prin aplicarea unei pedepse neprivativă de libertate, în baza art. 81 Cod penal şi art. 71 alin 5 Cod penal se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate  inculpatului pe o durată de 2 ani şi 6 luni ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 C.pen.

In baza art. 359 Cod procedură penală  va atrage atenţia inculpatului  asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării .

In baza art. 191 alin.1 Cod procedură penală va obliga  inculpatul la plata sumei de 400  lei  cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 200 lei onorariu avocat din oficiu.