Posibilitatea judecătorului de a schimba locul de executare a arestului la domiciliu după luarea acestei măsuri în situaţii excepţionale.

Decizie 15/2018 din 20.03.2018


SECŢIA PENALĂ

ÎNCHEIERE PENALĂ

NR. 15/2018

20.03.2018

Domeniu asociat: Libertatea persoanei (infracţiuni privind)

Titlu: Posibilitatea judecătorului de a schimba locul de executare a arestului la domiciliu după luarea acestei măsuri în situaţii excepţionale.

Pe rol fiind soluţionarea cererii de modificare a conținutului arestului la domiciliu formulată de inculpata G.E.A..

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns inculpata G.E.A., asistată de avocat B.S. Aurel din Baroul Gorj, apărător ales.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, avocat B.S. depune la dosar fotocopia cărţii de identitate a numitei P.I. şi originalul declaraţiei notariale pentru confruntarea cu copia depusă la dosar, după care, nemaifiind alte cereri de formulat, s-a acordat cuvântul:

Avocat B.S., pentru inculpata G.E.A., a solicitat admiterea cererii, aşa cum a fost formulată în scris şi înlocuirea obligaţiei de a nu părăsi imobilul din B.J, localitatea C. judeţul G. fără încuviinţarea instanţei, cu obligaţia de a nu părăsi imobilul din comuna B., sat R.J. str. M.S., judeţul D., cu specificarea faptului că supravegherea respectării obligaţiilor care îi revin pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de organul de poliţie în raza căruia locuieşte, precum şi înlăturarea obligaţiei de a nu comunica cu martora P.I., mama sa.

În motivare a arătat că inculpata a învederat încă de la urmărire penală că locuieşte în comuna B., iar tatăl inculpatului S care locuieşte la adresa din B.J. nu a dat dovadă de înţelegere şi i-a interzis inculpatei să execute măsura preventivă în imobilul său. De asemenea, a arătat că martora P.I. este mama inculpatei şi până în prezent i s-a permis să ia legătura cu aceasta, care are în custodie şi copilul inculpatei. Totodată, a învederat că inculpata are o stare de sănătate precară, suferind de o boală foarte gravă, cu speranţă de viaţă de 15-20 ani în situaţia unui tratament adecvat, iar mama sa ar fi singura persoană care ar putea să meargă la spitalele de specialitate pentru a-i face programări.

Reprezentantul D.I.I.C.O.T., având având cuvântul, a apreciat că cererea este admisibilă, având în vedere imposibilitatea executării măsurii arestului la domiciliu la adresa din B.J. De asemenea, a arătat că este de acord şi cu înlăturarea obligaţiei de a nu comunica cu martora P.I., mama sa, precum şi desemnarea supravegherii respectării de către inculpată a obligaților care îi revin pe durata arestului la domiciliu a I.P.J.D.

Inculpata G.E.A., având cuvântul, a solicitat admiterea cererii aşa cum a fost formulată, însuşindu-şi concluziile apărătorului ales.

TRIBUNALUL

Asupra cererii de modificare a conţinutului arestului la domiciliu formulată de inculpata G.E.A.;

Prin cererea formulată la data de 16.03.2018 şi înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. X, inculpata G.E.A., prin apărător ales, a solicitat modificarea conţinutului arestului la domiciliu, în sensul înlocuirii obligaţiei de a nu părăsi imobilul din B.J., localitatea C., judeţul G. fără încuviinţarea instanţei, cu obligaţia de a nu părăsi imobilul din comuna B., sat R.J., str. M.S., judeţul D., cu specificarea faptului că supravegherea respectării obligaţiilor care îi revin pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de organul de poliţie în raza căruia locuieşte, precum şi înlăturarea obligaţiei de a nu comunica cu martora P.I..

În motivare s-a arătat că imobilul menţionat ca domiciliu pe cartea sa de identitate, respectiv cel situat în B-J, localitatea C, judeţul Gj, este proprietatea tatălui inculpatului S., care nu este de acord să o primească pentru executarea măsurii preventive în această locaţie.

S-a mai arătat că în această situaţie urmează să locuiască în imobilul proprietatea mamei sale, situat în comuna B, sat R j, str. M S, judeţul D, adresă la care a şi solicitat în cursul urmăririi penale comunicarea actelor de procedură.

Totodată, a solicitat să i se permită să ia legătura cu mama sa, martora P.I., întrucât locuieşte în acest imobil şi are grijă de copilul său, iar în condiţiile în care are o stare de sănătate precară, mama sa ar fi singura persoană care s-ar putea deplasa la spitalele din ţară pentru a o programa la un consult medical, ţinând cont că ar putea să aibă însoţitor permanent. De asemenea, a arătat că nu ar putea să influenţeze această martoră să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului şi că nu există nici un risc de a influenţa bunul mers al procesului penal.

S-a anexat la cerere declaraţie notarială prin care numita P.I. arată că este de acord ca pe durata arestului la domiciliu inculpata să locuiască în imobilul proprietatea sa, situat în comuna B, sat R de J, str. MS, judeţul D.

S-au înaintat la dosar adresa nr. 105326/16.03.2018 a I.P.J. G- S.I.C., însoţită de procesele verbale de verificare.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin încheierea nr. 13 din 13.03.2018 pronunţată în dosarul nr. Y, rămasă definitivă prin necontestare cu privire la inculpata G.E.A. la data de 15.03.2018, s-a dispus, printre altele, înlocuirea măsurii arestului preventiv a inculpatei G.E.A. cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 zile, de la data rămânerii definitive a acestei încheieri.

În baza art. 221 alin. 1 şi 2 C.pr.pen., s-a stabilit că pe durata arestului la domiciliu inculpata are următoarele obligaţii:

- să nu părăsească imobilul în care locuieşte, respectiv imobilul din orașul B-J, localitatea C , judeţul G, fără încuviinţarea instanţei;

- să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemată;

- să nu comunice cu inculpaţii R.G.C. şi B.I., cu persoanele vătămate C.E., P.R.C. şi Ţ.M.A. şi cu martorii: C.V., C.T., C.C.A., D.M.I., T.L.C., M.F., S.D., T.N., T.A.C., C.C.G., P.E., V.L.E., B.G.C., A.C., P.A., L.V.E., G.S.G., P.F.D., S.C., A.A., G.D., B.A.N., M.V.A., T.C., S.D.M., C.C.C., D.F., U.D.N., F.N., F.F., B.C. şi B.G.

De asemenea, s-a stabilit că supravegherea respectării de către inculpată a obligaților care îi revin pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de organul de poliție în raza căruia domiciliază, respectiv Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Poliției orașului BJ, în condiţiile art. 221 alin. 10 C.pr.pen.

Totodată, s-a atras atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive şi s-a dispus punerea în libertate a inculpatei de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 23 din 05.12.2017 emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul G. în dosarul nr. Z, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză.

Mai reţine instanţa că adresa din orașul BJ, localitatea C judeţul G, unde s-a stabilit că trebuie să execute inculpata măsura preventivă a arestului la domiciliu, este adresa de domiciliu înscrisă în actul de identitate al acesteia.

De asemenea, se reţine că, aşa cum rezultă şi din procesele verbale de verificare întocmite de organele de poliţie, imobilul din BJ aparţine tatălui inculpatului S.D., cu care inculpata are o relaţie tensionată ca urmare a procesului penal şi care a declarat că nu este de acord ca inculpata să execute măsura preventivă în acest imobil.

Se observă că, odată cu prezenta cerere, inculpata a depus la dosar o declaraţie notarială prin care numita P.I. (mama sa) arată că este de acord ca pe durata arestului la domiciliu aceasta să locuiască în imobilul proprietatea sa, situat în comuna B, sat RJ, str. M.S., judeţul D, iar potrivit dispoziţiilor art. 126 din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, prin imobilul în care se execută arestul la domiciliu, prevăzut la art. 221 alin. 1 C.pr.pen., se înţelege locuinţa inculpatului, încăperea, dependinţa sau locul împrejmuit ţinând de acestea.

În aceeaşi ordine de idei, instanţa reţine că inculpata are un copil minor în vârstă de 4 ani, care de altfel este îngrijit de mama sa, martora P.I.. Pe de altă parte, tatăl copilului este arestat preventiv în prezenta cauză şi condamnat definitiv într-o altă cauză şi din aceste motive există o relaţie tensionată între familia acestuia şi inculpata G.E.

În acest context, instanţa apreciază că schimbarea locuinţei unde un inculpat execută măsura arestului la domiciliu poate fi dispusă de instanţă doar în măsura în care se constată că aceasta nu mai poate locui din motive independente de voinţa sa în acea locuinţă, deci în situaţii precum cea din prezenta cauză, ori pierderea proprietăţii, dărâmarea întâmplătoare, calamitate naturală.

Faptul că în cadrul instituţiei arestului la domiciliu nu este prevăzută expres o astfel de posibilitate, nu împiedică instanţa de a lua o astfel de măsură, urmând ca raportarea în ceea ce priveşte armătura juridică să se facă prin raportare la art. 11 din Codul de procedură penală, care reglementează respectarea demnităţii umane şi a vieţii private, ecranând astfel dispoziţiile art. 8 din CEDO.

Faţă de cele antereferite, instanţa urmează să admită cererea cu privire la schimbarea locului de executare a arestului la domiciliu al inculpatei G.E.A. şi, totodată, va înlătura interdicția de a nu lua legătura cu martora P.I.

În continuare, instanţa va stabili că supravegherea respectării de către inculpată a obligaților care îi revin pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de organul de poliție în raza căruia locuieşte, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului D.

Va menține celelalte dispoziții ale interdicțiilor instituite în baza art. 221 C.pr.pen. prin încheierea nr. 13 din 13.03.2018 pronunţată în dosarul nr. Y al T.G..

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE:

Admite cererea formulată de inculpata G.E.A.

Schimbă locul de executare a arestului la domiciliu al inculpatei, stabilit prin încheierea nr. 13 din 13.03.2018 pronunţată în dosarul nr. Y al Tribunalului G., de la adresa din B.J., localitatea C., judeţul G., la imobilul situat în comuna B., sat R. J. str. M. S., judeţul D.

Dispune înlăturarea interdicției de a nu lua legătura cu martora P.I.

Stabileşte că supravegherea respectării de către inculpată a obligaților care îi revin pe durata arestului la domiciliu va fi exercitată de organul de poliție în raza căruia locuieşte, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului D.

Menține celelalte dispoziții ale interdicțiilor instituite în baza art. 221 C.pr.pen. prin încheierea nr. 13 din 13.03.2018 pronunţată în dosarul nr. Y al T.G..

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică din 20.03.2018.