Pretenţii.Legea 136/1995, art.2223 cod civil. Daune materiale şi morale.

Sentinţă civilă 25 din 09.05.2018


Dosar nr. 3627/91/2017

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VRANCEA

SECTIA A II-A CIVILA SI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 25/2018

Şedinţa publică de la 09 Mai 2018

Completul compus din:

PREŞEDINTE ..

Grefier ..

Pe rol  fiind judecarea acţiunii formulată de reclamantul .., domiciliat în .. şi domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură .. în contradictoriu cu pârâta .., cu sediul în .. şi intervenientul forţat .., domiciliată în comuna .. pentru pretenţii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns  reclamantul personal şi asistat de av. .. în baza împuternicirii avocaţiale Seria BC/395537/2018 aflată la fila 10 şi  pârâta  prin avocat .., lipsă fiind  intervenientul forţat .. .

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că procedura de citare este legal îndeplinită, cauza se află la al doilea termen de judecată, după care:

Av. .. depune la dosar împuternicirea avocaţială seria B nr. 4154829/2018.

Se procedează la audierea martorilor propuşi de reclamant,  .. şi .., în condiţiile art.321 C.pr.civilă, depoziţii consemnate şi ataşate la dosarul cauzei conf. disp. art. 323 C.pr.civilă.

Av. ..  pentru reclamant depune la dosar dovada cheltuielilor de judecată şi declară că nu mai are cereri de formulat.

Av. .. solicită să-i fie comunicate actele depuse de apărătorul reclamantului.

Instanţa constată că nu se impune comunicarea înscrisurilor cu care reclamantul face dovada cheltuielilor de judecată.

Nefiind alte cereri şi socotindu-se lămurită, instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi dă cuvântul părţilor.

Av. .. pentru reclamant  având cuvântul, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată. Conform înscrisurilor  medicale rezultă că reclamantul a suferit o traumă ireparabilă şi având în vedere vârsta acestuia şi  pregătirea profesională  daunele morale  reprezintă corespondentul suferinţelor suferite.

În ce priveşte daunele materiale, acestea sunt dovedite cu înscrisurile depuse la dosar Potrivit scrisorii medicale aflată la filele 21-22  se remarcă necesitatea ca reclamantul să urmeze o artoplastie de şold, intervenţie care  costă 12.500 Eur conform ofertei de preţ  al unei clinici specializate şi solicită  ca şi  această sumă să fie suportată de  către asigurator.

Solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, cu cheltuieli de judecată.

Av. .. pentru pârâtă  având cuvântul, solicită respingerea în tot a acţiunii  având în vedere  că  nu sunt întrunite condiţiile prev. de art.1357 şi 1349 privind antrenarea răspunderii civile delictuale.

La dosar nu există dovezi ale vinovăţiei asiguratei ..  în afara unei adrese a IPJ  din care rezultă că s-a constatat că  asigurata ..  nu a acordat prioritate de trecere,  în dosarul  penal 4070/P2016 se continuă urmărirea penală şi cum nu s-a făcut dovada că reclamantul s-a constituit parte civilă în cauza penală, acţiunea  este inadmisibilă  având în vedere dis part.27 Cod procedură penală.  Apreciază că în cauză operează suspendarea prev. de art.413 alin.1 pct.2 Cod procedură civilă.

Pe fondul cauzei,  cererea privind daunele materiale nu este cu totul dovedită, prejudiciul trebuie să fie cert potrivit art.1532 Cod procedură civilă, ori reclamantul  cel puţin în ce priveşte costurile pentru intervenţie, nu face dovada  decât a unei recomandări şi depune doar o ofertă de preţ  de 12500 Eur. Cel mai probabil intervenţia se va efectua, dar în lipsa facturii şi a unor documente  acţiunea  nu poate fi admisă decât în parte, conform întâmpinării depusă la dosar.

Cu privire la daunele morale, solicită a se ţine cont  de practica judiciară şi jurisprudenţă, de faptul că reclamantul nu lucra la momentul evenimentului şi nu lucrează nici în prezent, iar cuantumul acestora nu trebuie să constituie o îmbogăţire fără just temei.

Şi în ce priveşte cheltuielile de judecată, solicită a se avea în vedere disp. art.453 Cod procedură civilă.

În replică, av. ..  arată că  a depus la dosar ordonanţa de clasare în care asigurata .. şi-a recunoscut vina în producerea accidentului.  În ce priveşte costurile pentru artoplastie, în discuţie este un prejudiciu viitor, care se va produce.

Instanţa  închide dezbaterile şi reţine cauza în pronunţare la sfârşitul şedinţei de judecată.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă;

Prin cererea înregistrată la nr. 3627/91/2017 reclamantul .. a chemat în judecată pârâta .. şi intervenientul forţat .. pentru ca prin hotărâre judecătorească să se oblige pârâta la 64.292 lei daune materiale şi 688.500 lei daune morale.

În motivarea acţiunii reclamantul a arătat că la 13.07.2016 a fost victima unui accident rutier provocat de intervenienta forţată în timp ce conducea autovehiculul  ..  asigurat la societatea pârâtă şi a suferit vătămări pentru a căror vindecare a avut nevoie de 60-75 de zile îngrijiri medicale.

Cum autoturismul intervenientei era asigurat obligatoriu la societatea pârâtă, asiguratorul trebuie să-i achite daunele materiale de 64.708 lei reprezentând cheltuielile cu medicamentele, investigaţii, dispozitive medicale, transport, alimente, pentru eliberarea certificatului medico-legal, corespondenţa purtată cu organele de urmărire penală, biletul de avion pe care l-a pierdut şi costul artoplastiei de şold şi 688.500 lei daune morale, suferinţa psihică şi schimbarea condiţiilor de viaţă fiind evidente.

Legal citată, pârâta a formulat întâmpinare şi a invocat inadmisibilitatea având în vedere că reclamantul nu a făcut dovada că nu s-a constituit parte civilă în penal, potrivit art. 27 Cod procedură penală.

Pe fond, a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată întrucât în cauză nu este dovedită vinovăţia numitei .. şi legătura de cauzalitate, iar pe de altă parte sumele solicitate sunt exagerate şi nedovedite, potrivit Normei CSA 23/2014 putându-se acorda numai daune dovedite.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 13.07.2016 pe .. pe raza localităţii .. a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicaţi conducătorii auto .. –reclamantul din cauza de faţă şi intervenienta forţată .., reclamantul suferit vătămări pentru a căror vindecare au fost necesare 70-75 zile de îngrijire medicală.

La data producerii accidentului autovehiculul numitei ..,  citată în cauză pentru opozabilitate,  era asigurat obligatoriu la societatea pârâtă.

Potrivit art. 2223 Cod civil în cazul asigurării de răspundere civilă asiguratorul se obligă să plătească o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratorul răspunde potrivit legii faţă de terţele persoane prejudiciate şi pentru cheltuielile făcute de asigurat în procesul civil.

Art. 52 şi 54 din Legea nr. 136/1995 dispune în acelaşi sens, în discuţie nefiind o răspundere solidară a asiguratorului şi a persoanei răspunzătoare de producerea accidentului sau a succesorului său.

În ceea ce priveşte întrunirea condiţiilor legale privind răspunderea intervenientei forţate .., se constată următoarele:

Din ordonanţa de clasare rezultă că accidentul a fost determinat de numita .., care nu a acordat prioritate de trecere reclamantului.

Împrejurarea că prin încheierea din 20.11.2017 a Judecătoriei Focşani s-a desfiinţat soluţia de clasare şi s-a dispus trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmăririi penale având în vedere că părţile vătămate nu au fost citate pentru formularea plângerii prealabile relevă faptul că reclamantul nu s-a constituit parte civilă, prin raportare la dispoziţiile art. 27 Cod procedură penală excepţia inadmisibilităţii invocată de pârâtă urmând a fi respinsă ca neîntemeiată.

Vinovăţia numitei .. a fost stabilită de organele de cercetare penală şi recunoscută de pârâtă care în procedura administrativă a admis cererea de despăgubire a reclamantului cu o sumă derizorie, de 2.942,62 lei.

Ca urmare a încălcării normelor de circulaţie rutieră,  reclamantul a suferit leziuni traumatice constând în fractură perete posterior acetabul stâng, plagă suprapatelară genunchi stâng şi contuzie antrebraţ drept.

Din actele medicale rezultă că reclamantul are nevoie de artroplastie de şold, iar martorii audiaţi în cauză .. şi .. au arătat că după accident acesta s-a deplasat cu dificultate, mobilitatea fiindu-i afectată şi în prezent.

Cheltuielile efectuate de reclamant, dovedite cu înscrisuri şi în legătură cu leziunile suferite sunt în cuantum de 5567,29 lei.

Reclamantului i se cuvin şi cheltuielile efectuate cu corespondenţa purtată cu organele de urmărire penală şi cu eliberarea certificatului medical, de 114,18 lei.

Pentru cele 70-75 zile îngrijiri medicale instanţa apreciază că reclamantul a avut nevoie de îngrijiri şi de alimentaţie specială, 300 lei pentru fiecare zi fiind o compensaţie materială rezonabilă, suma totală fiind în consecinţă de 22.500 lei.

Cât priveşte intervenţia chirurgicală şi costul acesteia,  din actele medicale rezultă necesitatea efectuării ei.

Cu privire la costuri,  având în vedere că reclamantul nu este angajat şi nu are asigurare medicală de drept, costul intervenţiei este un prejudiciu viitor neîndoielnic în sensul art. 1385 al.2 Cod civil.

Din declaraţiile martorilor rezultă că în continuare reclamantul face proceduri de recuperare şi cu atât mai mult are nevoie de acestea în cazul intervenţiei chirurgicale.

Aşa fiind, având în vedere disp.art. 2223 cu referire la art. 1381, 1385 şi 1387 Cod civil urmează să se admită în parte acţiunea reclamantului şi să se oblige pârâta la 50.000 lei daune materiale.

Referitor la daunele morale, având în vedere vârsta reclamantului care la data accidentului avea 26 ani , împrejurarea că posibilităţile sale de viaţă, familială şi socială s-au restrâns, suferinţa psihică provocată de accident fiind evidentă, urmează ca în baza art. 1391 al.1 Cod civil să se admită cererea doar în parte.

Schimbarea modului de viaţă al reclamantului, faptul că este deprimat şi că nu mai poate desfăşura activităţile care îi fac plăcere rezultă din declaraţiile martorilor,  dar în actualul context socio-economic reclamantului nu i se poate acorda o sumă exorbitantă.

Instanţa apreciază că obligarea pârâtei la daune morale de 200.000 lei reprezintă o compensaţie rezonabilă a suferinţelor reclamantului.

Având în vedere dispoziţiile art. 453 cu referire la art. 451 Cod procedură civilă urmează să se oblige pârâta la 600 lei cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat şi cheltuieli de transport.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

Admite în parte acţiunea  formulată de reclamantul .. ., domiciliat în .. şi domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedură la ..  în contradictoriu cu pârâta .., cu sediul în .. şi intervenientul forţat .., domiciliată în comuna .. pentru pretenţii.

Obligă pârâta către reclamant la 50.000 lei daune materiale şi 200.000 lei daune morale. Obligă  pârâta la 600 lei cheltuieli de judecată.

Cu apel, în 30 zile de la comunicare.

Cererea de apel se va depune la Tribunalul Vrancea – Secţia a II a civilă, de contencios administrativ şi fiscal.

Pronunţată în şedinţa publică de la 09 Mai 2018.

PREŞEDINTE,

. GREFIER,

.

Red:-14.05.2018

Tehnored:_15.05.2018

Ex