Contestația la executare. Prescripția executării silite

Hotărâre 909 din 27.11.2017


Este cert că această linie de credit nu a fost achitată în totalitate, dar intimata nu a făcut dovada că ulterior anului 2008 au existat din partea contestatorilor plăţi voluntare întreruptive a termenului de prescripţie.

Încheierea civilă nr. 909/27.11.2017

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi sub nr. ..., contestatorii ... au formulat în contradictoriu cu intimata ..., contestaţie la executare împotriva actelor de executare întocmite în dosarul nr. ..., solicitând admiterea contestaţiei la executare, constatarea ca prescris a dreptului de a solicita executarea silită şi anularea tuturor actelor de executare. Au solicitat totodată suspendarea executării silite până la soluţionarea contestaţiei precum şi obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

Prin încheierea nr. 909/27.11.2017, Judecătoria Galați a admis contestaţia la executare formulată de contestatorii ..., în contradictoriu cu intimata ..., a constatat prescris dreptul intimatei ... de a cere executarea silită a titlului executoriu contractul de credit nr. ... din ... încheiat între contestatori şi ..., a anulat toate actele de executare din dosarul execuţional nr. ..., a obligat intimata la plata către contestatori a sumei totale de 1.085 lei cu titlu cheltuieli de judecată reprezentând, 1.000 lei onorariu avocat, 85 lei contravaloare dosar executare si a respins ca prematur formulată cererea contestatorilor de restituire a taxei judiciare de timbru.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța de fond a reținut următoarele:

În fapt, prin contractul de credit nr. ..., debitorul a beneficiat de o linie de credit de 11.181 lei din partea ...

Ulterior, creditoarea a cesionat creanţa către ..., la data de 27.05.2015.

După cum precizează şi intimata, anterior preluării creanţei de către intimată, a mai existat un dosar de executare silită deschis împotriva debitorilor ..., în anul 2008, de către corpul executorilor bancar ai ..., în baza creanţei provenite din contractul de credit nr. ..., în acest dosar fiind încetată executarea silită în cursul anului 2016 pe motiv de insolvabilitate a debitorilor.

Prin cererea înregistrată pe rolul BEJ ... la data de 13.02.2017 în dosar execuţional nr. ..., intimata – creditoare cesionară ... a solicitat executarea silită a acestui contract până la concurenţa sumei de  35.155,46 lei.

În drept, potrivit art. 712 NCPC, împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.

Analizând cu prioritate excepţia prescripţiei dreptului intimatei de a obţine executarea silită a titlului contract de credit nr. ... , invocată de contestator, instanţa a reţinut că potrivit art. 706 alin. 1 NCPC si art. 3 alin. 1 din Decretul nr. 167/1958, dreptul de a cere executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, termen ce începe sa curgă de la data când se naște dreptul de a cere executarea silită, iar conform art. 7 alin. 3 din Decretul nr. 167/1958, dacă dreptul este sub condiţie suspensivă sau cu termen suspensiv, prescripţia începe să curgă de la data când s-a împlinit condiţia sau a expirat termenul.

Totodată, potrivit art. 706 alin. 2 NCPC, prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. 

Contractul de credit nr. ..., titlul executoriu ce face obiectul executării silite începute în dosarul execuţional nr. ..., a făcut obiectul unui dosar de executare silită deschis împotriva debitorilor ..., în anul 2008, de către corpul executorilor bancar ai ..., în baza creanţei provenite din contractul de credit nr. ..., în acest dosar fiind încetată executarea silită în cursul anului 2016 pe motiv de insolvabilitate a debitorilor.

Ulterior, acest contract a făcut obiectul cesiunii de creanţă către ..., la data de 27.05.2015. Astfel că, instanţa a reţinut anul 2008 ca dată când prezentul contract putea fi pus în executare pentru recuperarea creanţei, lucru care de altfel s-a şi întâmplat potrivit celor arătate chiar de către intimată.

Astfel, termenul de 3 ani, indicat de art. 706 alin. 1 NCPC a început să curgă din anul 2008 şi s-a împlinit în anul 2011, şi chiar fără a se reţine data exactă ori luna, este evident că termenul s-a împlinit cu mult înainte de data formulării cererii de executare silită la 13.02.2017.

Este cert că această linie de credit nu a fost achitată în totalitate, dar intimata nu a făcut dovada că ulterior anului 2008 au existat din partea contestatorilor plăţi voluntare întreruptive a termenului de prescripţie.

 Pentru aceste argumente, instanţa a apreciat că în cauză, titlul executoriu şi-a pierdut puterea executorie înainte de formularea cererii de executare silită şi nu mai putea fi pus în executare. 

Instanța de control judiciar a respins apelul ca fiind nefondat.