Proprietate intelectuală

Hotărâre **** din 26.02.2019


Cod ECLI ECLI:RO:.......................

ROMÂNIA

TRIBUNALUL BUCUREŞTI SECŢIA A III-A CIVILĂ

Dosar nr. ..................

SENTINŢA CIVILĂ NR. .............

Şedinţa publică din ..................

Tribunalul constituit din:

Preşedinte: *****

Grefier: ****

Pe rol soluţionarea cauzei civile de faţă privind pe reclamanta ................... în contradictoriu cu pârâta ................., având ca obiect drepturi de autor şi drepturi conexe.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică s-a prezentat reclamanta prin avocat, lipsind pârâta.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă după care,

Reclamanta, prin avocat, arată că nu are obiecţiuni la raportul de expertiză. Arată că nu mai are alte cereri de formulat sau probe de administrat.

Tribunalul, constatând cauza în stare de judecată, acordă cuvântul asupra fondului.

Reclamanta, prin avocat, solicită admiterea cererii de chemare în judecată şi să se dispună obligarea pârâtei la plata sumelor astfel cum au fost stabilite prin raportul de expertiză, şi la plata penalităţilor în continuare până la plata efectivă a sumelor datorate. Cu cheltuieli de judecată, conform dovezilor pe care le depune la dosar.

Tribunalul reţine dosarul în pronunţare.

T R I B U N A L U L

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a III – a Civilă nr. .................., reclamanta .................., Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor in domeniul muzical, in temeiul art. 192 din Noul Cod de Procedura Civila a chemat în judecată pe pârâta ................... prin care a solicitat obligarea paratei:

In principal: la plata sumei de ................ lei, inclusiv TVA, reprezentând triplul remuneraţiilor ce ar fi fost legal datorate, cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru radiodifuzarea operelor muzicale de către parata pe postul ................., in perioada trimestrul I .............- trimestrul IV ...........;

In subsidiar: la plata remuneraţiei in cuantum de ............. lei, inclusiv TVA, datorate cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru radiodifuzarea operelor muzicale de către parata pe postul ..............., in perioada trimestrul I ............- trimestrul .....................; la plata sumei de .............. lei, reprezentând penalităţi de .............%/zi de întârziere, aferente remuneraţiilor neachitate, in perioada trimestrul ............ - trimestrul .........., calculate pana la data ................; la plata penalităţilor de întârziere de .................%/zi de întârziere începând cu data de ................ si pana la plata efectiva a sumei de .............. lei, reprezentând remuneraţii restante;

Reclamanta a solicitat obligarea pârâtei să comunice ............, pentru perioada trimestrul I ............. - trimestrul IV ..............., cate un raport, în format scris si electronic cuprinzând lista operelor muzicale utilizate zilnic pe postul ............. (inclusiv cele cuprinse in spoturile publicitare, promo, muzica de fundal,etc.) cu menţionarea pentru fiecare opera muzicala în parte a denumirii operei, autorului/autorilor(compozitor, textier, aranjor), ora, data, durata de radiodifuzare(min, sec) şi obligarea pârâtei sa înceteze orice activitate de radiodifuzare a operelor muzicale pe postul de radio fără a avea încheiata cu .............. autorizaţia licenţa neexclusiva de utilizare a operelor muzicale pentru emisiuni de radio, cu cheltuieli de judecata privind prezenta cauza.

În motivare s-a arătat că ................ este organism de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, aşa cum rezulta si din Decizia ORDA nr................ publicata in M. Of. al României Partea I nr.58/1997.

Pârâta .............. radiodifuzează opere muzicale pe postul ................., fără să fi încheiat cu ................... autorizaţia licenţa neexclusiva de utilizare a operelor muzicale pentru emisiuni de radio. Parata nu si-a îndeplinit obligaţiile fata de ................ privind plata remuneraţiei si a penalităţilor pentru perioada trimestrul I ............... - trimestrul IV .................. si respectiv cea de comunicare a rapoartelor privind operele muzicale radiodifuzate pentru aceeaşi perioada.

Pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe postul ..............., ............ este îndreptăţită sa colecteze remuneraţiile reprezentând drepturile patrimoniale de autor de opere muzicale. Determinarea  remuneraţiei  se  realizează  procentual din  baza de calcul (venituri  din  activitatea de  radiodifuzare). Potrivit Metodologiei publicata prin Decizia .......... nr............., in Monitorul Oficial Partea I nr.93/06.02.2007, parata are obligaţia de a achita .................... o remuneraţie procentuala reprezentând ...........% din veniturile trimestriale, obţinute din activitatea de radiodifuzare, cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru radiodifuzarea operelor muzicale de către parata pe postul ..........., in perioada trimestrul I ........... - trimestrul IV .......... Totodată, remuneraţia datorata de parata nu poate fi mai mica de ....... lei/trimestru, la care se adaugă TVA.

Baza de calcul a remuneraţiei este reglementata legal de art.5 din metodologia publicata prin Decizia ............ nr............/.......... in M. Of. nr.........../................ Conform acestei reglementari, baza de calcul reprezintă totalitatea veniturilor obţinute de parata din activitatea de radiodifuzare, ce includ veniturile din abonamente/taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicitate, anunţuri si informaţii, barter, sponsorizări, numere suprataxate, concursuri si jocuri radiodifuzate, închirieri spaţiu emisie, venituri din radiodifuzări realizate in urma unei comenzi, venituri din asocieri in participațiune obţinute din activitatea de radiodifuzare etc.

In cazul in care parata nu a obţinut venituri, baza de calcul este constituita din totalitatea cheltuielilor efectuate de către aceasta pentru activitatea de radiodifuzare (incluzând, dar fără a se limita la, cheltuielile de personal, cheltuielile pentru serviciile prestate de terţi, achiziţii de orice fel etc.), în trimestrul pentru care remuneraţia este datorata.

Remuneraţiile, TVA-ul aferent si penalităţile de întârziere urmează a fi precizate după prezentarea documentelor financiar contabile de către parata sau după efectuarea expertizei judiciar contabile.

Pentru trimestrele I ......... - IV ......... parata nu a comunicat .............. veniturile obţinute din activitatea de radiodifuzare a operelor muzicale, iar acestea au fost determinate potrivit bilanţului paratei publicat pe site-ul finante.ro pentru anii ......... si ........... si estimativ pentru anul ........... la nivelul veniturilor înregistrate in anul .............

În acest sens a solicitat obligarea paratei la plata sumei de .............. lei, inclusiv TVA, reprezentând remuneraţia minima datorata cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru radiodifuzarea operelor muzicale de către parata pe postul ................, in perioada trimestrul I ................ - trimestrul IV .............., remuneraţie rezultata prin aplicarea procentului de  ............% asupra veniturilor.

REMUNERAŢIE  MINIMA

LEITVA ......%/..........%/........%TOTAL REMUNERAŢII DE PLATA (LEI)

TRIM I ...................%..........................

TRIM II ....................%..............................

TRIM III ......................... %........................

TRIM IV ....................................%..........................

TRIM 1 ......................%..................

TRIM II ......................%...........................

TRIM III .......................................%.....................

TRIM IV ........................................%........................

TRIM I ........................%.......................

TRIM II ..............................%...........................

TRIM III ........................................%...............

TRIM IV ..........................%...............................

TOTAL..............................................

In acelaşi sens, potrivit dispoziţiilor art. 139 alin.2 din Legea nr. 8/1996, cu modificările si completările ulterioare, pentru încălcarea drepturilor de autor, cum este cazul si radiodifuzării operelor muzicale fără a deţine autorizaţie licenţa neexclusiva, sunt datorate despăgubiri. Întrucât in speţa este imposibila determinarea despăgubirilor in funcţie de consecinţele economice negative, de câştigul nerealizat, de beneficiile realizate pe nedrept de parata si de daunele morale, urmează ca acestea sa se limiteze doar la cuantumul reglementat de dispoziţiile art. 139 alin. 2 lit. b) din Legea nr. 8/1996, cu modificările si completările ulterioare, respectiv la triplul remuneraţiilor ce ar fi fost legal datorate, respectiv suma de ............ lei inclusiv TVA.

Obligaţia de plata a remuneraţiei este trimestriala.

Pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe postul ............., plata remuneraţiei trimestriale datorata cu titlu de drepturi patrimoniale de autor trebuie realizata pana la data de ................ a lunii următoare trimestrului încheiat.

Parata nu si-a îndeplinit fata de ..................obligaţia de a depune rapoartele lunare pentru perioada trimestrul I ......... - trimestrul IV ............ Scadenta obligaţiei era data de ......... a fiecărei luni pentru luna anterioara. Informaţiile sunt strict necesare ............, acestea constituind baza de repartizare a remuneraţiilor de către ............. către titularii de drepturi patrimoniale de autor, astfel cum prevede art.8 din Metodologia publicata prin Decizia .......... nr........./............

Pentru întârzierea plaţii remuneraţiilor datorate .......... parata datorează penalităţi de întârziere. Potrivit punctului 1.1 al metodologiei publicata prin metodologia publicata prin Decizia ........... nr......../........ in M.Of. nr.........../............, dar si potrivit autorizaţiei licenţa neexclusiva ........./..........., pentru întârzierea plaţii remuneraţiilor parata datorează penalităţi de ......%/zi de întârziere.

Pana la data de ............ penalităţile datorate de parata către ..........., pentru întârzierea plaţii remuneraţiilor aferente trimestrelor I ....... - IV ........ sunt in cuantum de ............. lei.

Începând cu data de .......... parata datorează in continuare penalităţi, pentru toate sumele restante.

In susţinerea cererii de chemare in judecata înţelege sa solicite administrare următoarelor mijloace de proba : înscrisuri: Notificări adresate paratei de ...........; Extras de pe site-ul Registrului Comerţului cu datele paratei; Extras de pe site-ul Ministerului Finanţelor in care se observa veniturile paratei in anii ......... si ..........., Dovada calitate reprezentant legal al .................; Dovada achitării taxei de timbru.

In cadrul probei cu înscrisuri, in temeiul art.293 si sub sancţiunea art.295 c.proc.civ., solicitam instanţei sa dispună ca parata sa depună la dosar copii certificate ale: balanţelor contabile analitice lunare, pentru toata perioada in litigiu, in mod special pe cele privind clasa 7 „venituri"; copii ale contractelor de publicitate încheiate de aceştia cu terţi;

In cazul in care parata nu va depune aceste înscrisuri solicitam instanţei sa considere dovedite pretenţiile ....................... deduse judecaţii, in sensul ca baza de calcul trimestriala a remuneraţiilor, remuneraţiile trimestriale si remuneraţiile totale restante sunt cele menţionate in prezenta cerere de chemare in judecata.

Expertiza judiciar contabila cu următoarele obiective:

Determinarea veniturilor trimestriale obţinute de parata in perioada trimestrul I .......... - trimestrul IV ........... din activitatea de radio, respectiv totalitatea veniturilor obţinute de parata din activitatea de radiodifuzare, ce includ veniturile din abonamente/taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicitate, anunţuri si informaţii, barter, sponsorizări, numere suprataxate, concursuri si jocuri radiodifuzate, închirieri spaţiu emisie, venituri din radiodifuzări realizate in urma unei comenzi, venituri din asocieri in participațiune obţinute din activitatea de radiodifuzare etc.

Determinarea remuneraţiilor trimestriale si a TVA-ului aferent, datorate de parata cu titlu de drepturi patrimoniale de autor pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe postul ............., in perioada trimestrul I ........ - trimestrul IV ..........., remuneraţii reprezentând ........% din veniturile determinate potrivit obiectivului nr.1 dar nu mai puţin de ............ lei/trimestru plus TVA;

Determinarea penalităţilor de întârziere aferente remuneraţiilor calculate pentru activitatea de radio, penalităţi reprezentând ........ %/zi de întârziere, calculate de la data scadentei trimestriale si pana la data plaţii pentru cele achitate si pana la data efectuării expertizei pentru cele neachitate.

Anexat acţiunii s-au depus: extras site ........, extras inf. .........., Notificare .......... către ............, dovada reprezentării ...............

Pârâta nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat la instanţă pentru a-şi face apărările.

Tribunalul a încuviinţat proba cu înscrisuri şi proba cu expertiza contabilă, cu obiectivele propuse de reclamantă.

Expertul contabil .............. a fost înlocuită cu expertul ..........., de pe lista experţilor comunicată de ..................

Cauza a fost amânată de mai multe ori, raportul fiind depus la dosar la data ............................

Analizând actele şi lucrările dosarului, în raport de susţinerile reclamantei şi faţă de obiectul acţiunii, tribunalul constată că reclamanta .............. solicită obligarea pârâtei .............. la plata remuneraţiilor datorate autorilor de muzică pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe postul său de radio, precum şi obligarea la plata penalităţilor de întârziere aferente remuneraţiilor restante precum şi obligarea pârâtei să depună raportul lunar menţionat în acţiune pentru perioada trim.I ........ – trim. IV ..............

Reclamanta arată că ............. este organism de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, fiind autorizată prin Decizia ............ nr........./...... publicata in M. Of. al României Partea I nr.58/1997.

Pârâta ................ radiodifuzează opere muzicale pe postul său de radio ............ şi nu şi-a îndeplinit obligaţiile fata de .............. privind plata remuneraţiei si a penalităţilor pentru perioada trimestrul I ............. - trimestrul IV ............ si respectiv cea de comunicare a rapoartelor privind operele muzicale radiodifuzate pentru aceeaşi perioada, reclamanta fiind îndreptăţită sa colecteze remuneraţiile reprezentând drepturile patrimoniale de autor de opere muzicale şi penalităţile de întârziere aferente.

Tribunalul constată că în cauză sunt incidente dispoziţiile Legii nr.8/1996 a drepturilor de autor si a drepturilor conexe modificată, invocate de reclamantă, respectiv disp. art. 13, lit. g), privind dreptul autorului de a autoriza radiodifuzarea operei muzicale, dispoziţiile privind gestiunea colectivă ( art. 43 alin. (2) art. 123/1 alin. (1) d) şi alin. (2), art. 131/2 alin. (8), art. 134 alin. (2) lit. d, art. 151), dispoziţiile din metodologia publicata prin Decizia .......... ......./...........

Tribunalul nu poate primi cererea reclamantei privind obligarea pârâtei la plata triplului remuneraţiilor, întrucât nu sunt aplicabile în cauză disp. de la art. 139 din legea 8/1996 modificată privind dreptul de autor, pe care le invocă, prin care se reglementează dreptul titularilor de a solicita instanţei să se constate încălcarea drepturilor lor de autor şi de a solicita despăgubiri. În cauză, pârâta nu a încălcat dreptul autorilor de muzică, întrucât pentru radiodifuzarea operelor muzicale se prevede o remuneraţie echitabilă, utilizatorii trebuind să încheie o autorizaţie licenţă neexclusivă cu .............

Astfel, având în vedere cele menţionate mai înainte, tribunalul va admite acţiunea reclamantei ......... în parte şi, în baza concluziilor raportului de expertiză va obliga pârâta la plata către reclamantă a sumei de .............. lei, reprezentând remuneraţie datorată pentru radiodifuzarea operelor muzicale în perioada trim. I .......... - trim. IV ............, precum şi la plata penalităţilor de întârziere în sumă de ................ lei, calculate până la data de ............ şi ............. lei, calculate pentru perioada .............. .

Totodată, tribunalul va obliga pârâta la plata penalităţilor de întârziere  de ........%/zi de întârziere, începând cu data de ............. şi până la achitarea efectivă a remuneraţiilor.

Constatând întemeiat capătul de cerere privind obligarea pârâtei să comunice pentru perioada menţionată prin acţiune, la ..............., câte un raport cuprinzând lista operelor muzicale utilizate zilnic în perioada menţionată prin acţiune, tribunalul urmează să îl admită şi să oblige pârâta să comunice un raport cu menţionarea pentru fiecare operă muzicală în parte a denumirii operei, autorului, durata operei, data difuzării.

Tribunalul va respinge ultimul capăt de cerere din acţiunea reclamantei, cu privire la obligarea pârâtei de a înceta activitatea de radiodifuzare a operelor muzicale pe postul său de radio fără autorizaţie licenţă neexclusivă, având în vedere că dreptul la remuneraţie stabilit în beneficiul reclamantei nu este un drept exclusiv, ci este un drept la remuneraţie, astfel că utilizatorul poate comunica operele muzicale fără a solicita acordul expres al titularului de drepturi, însă are obligaţia de a achita remuneraţia care face obiectul autorizaţiei de licenţă neexclusivă emisă de ..........

În aplicarea disp. art. 480 C.pr.civ., tribunalul va obliga pârâta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de .......... lei taxa judiciară de timbru, ........... lei, onorariu de expert şi ........... lei onorariu de avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea reclamantei .............. cu sediul în ..........., în contradictoriu cu pârâta ................, cu sediul în ............, în parte.

Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de .......... lei, reprezentând remuneraţie datorată pentru radiodifuzarea operelor muzicale în perioada trim. I ............ - trim. IV .............., precum şi la plata penalităţilor de întârziere în sumă de ............. lei, calculate până la data de ........... şi .............. lei, calculate pentru perioada ............... .

Obligă pârâta la plata penalităţilor de întârziere de ............%/zi de întârziere începând cu data de ............ şi până la achitarea efectivă a remuneraţiilor.

Obligă pârâta să comunice pentru perioada menţionată prin acţiune, la .................., câte un raport cuprinzând lista operelor muzicale utilizate zilnic, cu menţionarea pentru fiecare operă muzicală în parte a denumirii operei, autorului, durata operei, data difuzării.

Respinge ultimul capăt de cerere.

Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în sumă de ......... lei taxa judiciară de timbru, .......... lei, onorariu de expert şi ................ lei onorariu de avocat.

Cu apel în 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.01.2019.

Preşedinte *** Grefier***