Obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Decizie 882 din 11.10.2022


Obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări  sociale de sănătate. Nedepunerea declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice în contextul schimbării opţiunii exercitată prin depunerea declarației pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri.

Decizia civilă nr. 882/11.10.2022

 Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Galați - Secția Contencios administrativ și fiscal la data de 08.04.2021, sub dosar numărul …/121/2021, reclamanta …, în contradictoriu cu pârâta Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Finanțelor Publice Galați, a solicitat anularea tuturor actelor de executare emise de către pârâtă și exonerarea de la plata sumei de 2.609 lei.

Prin sentinţa civilă nr. 327/06.05.2022 a Tribunalului Galaţi a fost admisă acţiunea reclamantei şi s-a dispus anularea în parte a Deciziei de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019 nr. …2018, numai cu privire la contribuția de asigurări sociale de sănătate calculată pentru perioada 15.05.2018 – 31.01.2019.

S-a mai dispus anularea Deciziei referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere nr. …/….2020.

Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut următoarele considerente :

“În fapt, reclamanta … a înregistrat la organul fiscal Declarația 604 nr. …/15.02.2018 pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal (f. 66).

Prin Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019 nr. ..../…2018 (f. 67-68), s-au stabilit în sarcina reclamantei contribuții de asigurări sociale de sănătate în sumă de 2.280 lei pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019.

 Decizia de impunere a fost comunicată prin publicitate cu Anunțul colectiv din data de 12.03.2018 (f.71-72).

Prin Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere nr. …/31.12.2020 (f. 75-76) s-au stabilit în sarcina reclamantei dobânzi în sumă de 346 lei și penalități de întârziere în sumă de 173 lei calculate pentru perioada 26.04.2018 – 31.12.2020.

Decizia de calcul accesorii a fost comunicată reclamantei prin poștă cu confirmare de primire (f. 28).

Prin cererea de chemare în judecată reclamanta a arătat că nu i s-a comunicat Decizia de impunere nr. …/21.02.2018.

În drept, potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma în vigoare la data emiterii deciziei de impunere menționată,

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului/plătitorului căruia îi este destinat. În situația contribuabilului/plătitorului fără domiciliu fiscal în România, care şi-a desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situația numirii unui curator fiscal, în condițiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat fie prin poștă potrivit alin. (3) - (7), fie prin remitere la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia potrivit alin. (8) - (12), fie prin remitere la sediul organului fiscal potrivit alin. (13), iar actul administrativ fiscal emis în formă electronică se comunică prin mijloace electronice de transmitere la distanță potrivit alin. (15) - (17).

(3) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie se comunică contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestora, la domiciliul fiscal, prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(4) În cazul în care comunicarea potrivit alin. (3) nu a fost posibilă, aceasta se realizează prin publicitate potrivit alin. (5) - (7).

(5) Comunicarea prin publicitate se efectuează prin afișarea unui anunț în care se menționează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/plătitorului, după cum urmează:

a) în cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal central prin afișarea anunțului, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a A.N.A.F.;

b) în cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local prin afișarea anunțului, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a autorității administrației publice locale respective.

(6) Anunțul prevăzut la alin. (5) se menține afișat cel puțin 60 de zile de la data publicării acestuia şi conține următoarele elemente:

a) numele şi prenumele sau denumirea contribuabilului/ plătitorului;

b) domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului;

c) denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal.

(7) În cazul în care actul administrativ fiscal se comunică prin publicitate, acesta se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afișării anunțului.

(8) Prin excepție de la prevederile alin. (3), organul fiscal competent poate decide comunicarea actului administrativ fiscal emis pe suport hârtie, prin remiterea, sub semnătură, la domiciliul fiscal al contribuabilului/plătitorului ori împuternicitului sau curatorului acestuia, prin angajații proprii ai organului fiscal.

(9) Dacă în procedura comunicării actului administrativ fiscal prin remitere potrivit alin. (8) destinatarul refuză primirea actului sau nu este găsit la domiciliul fiscal, se afișează pe ușa acestuia o înștiințare.

(10) În situația în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestuia refuză primirea actului administrativ fiscal potrivit alin. (9), actul se consideră comunicat la data afișării înștiințării.

(11) În situația în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestuia nu este găsit la domiciliul fiscal potrivit alin. (9), contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestuia este în drept să se prezinte, în termen de maximum 15 zile de la data afișării înștiințării, la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal. În situația în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestuia nu se prezintă în acest termen, actul se consideră comunicat la împlinirea acestui termen.

(12) Înștiințarea prevăzută la alin. (9) trebuie să cuprindă:

a) denumirea organului fiscal emitent;

b) numele şi prenumele celui care a făcut afișarea şi funcția acestuia;

c) numele, prenumele şi domiciliul fiscal al celui înștiințat;

d) denumirea, numărul şi data emiterii actului administrativ fiscal în legătură cu care se face înștiințarea;

e) anul, luna, ziua şi ora când afișarea a fost făcută;

f) mențiuni cu privire la data la care se consideră comunicat actul administrativ fiscal, potrivit alin. (10) sau (11);

g) semnătura celui care a afișat înștiințarea.

(13) Actul administrativ fiscal emis pe suport hârtie poate fi comunicat şi prin remiterea, sub semnătură, la sediul organului fiscal emitent ori de câte ori contribuabilul/plătitorul sau împuternicitul ori curatorul acestora se prezintă la sediul organului fiscal şi solicită acest lucru.

(14) Ori de câte ori comunicarea se realizează prin publicitate, potrivit alin. (5) sau prin afișare potrivit alin. (9), organul fiscal întocmește un proces-verbal. Procesul-verbal se întocmește şi în situația în care contribuabilul/plătitorul ori împuternicitul sau curatorul acestora primește actul administrativ fiscal, dar refuză să semneze dovada de înmânare ori, din motive întemeiate, nu o poate semna.

(19) În termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data emiterii actului administrativ fiscal, organul fiscal trebuie să inițieze acțiunile pentru comunicarea actului.

Din prevederile legale menționate rezultă că procedura de comunicare a actului administrativ fiscal prin publicitate este subsidiară procedurii de comunicare prin poștă cu confirmare de primire.

În cauză, reclamanta a arătat că decizia de impunere nu i-a fost comunicată iar pârâta nu a făcut dovada comunicării deciziei către reclamantă prin poștă cu confirmare de primire la domiciliul fiscal indicat în Declarația 604, anterior comunicării prin publicitate.

Prin urmare instanța reține că procedura de comunicare, către reclamantă, a Deciziei de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019 nr. …/21.02.2018 a fost viciată.

Conform art. 48 din Legea nr. 207/2015,

(1) Actul administrativ fiscal produce efecte din momentul în care este comunicat contribuabilului/plătitorului sau la o dată ulterioară menționată în actul administrativ comunicat, potrivit legii.

(2) Actul administrativ fiscal care nu a fost comunicat potrivit art. 47 nu este opozabil contribuabilului/plătitorului şi nu produce niciun efect juridic.

Potrivit art. 95 alin. 6 din lege, decizia de  impunere și decizia referitoare la obligațiile  de plată accesorii constituie și înștiințări de plată, de la data comunicării acestora, în condițiile în care se stabilesc sume de plată.

Prin urmare, față dispozițiile legale menționate și având în vedere că decizia de impunere nu a fost comunicată reclamantei, aceasta nu a produs niciun efect juridic cu privire la termenul de plată, astfel încât nu puteau fi calculate accesorii, astfel încât Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere nr. …/31.12.2020, calculate la suma din decizia de impunere menționate este lovită de nulitate.

Cu privire la suma de 2.280 lei cu titlu de C.A.S.S. calculată pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019, instanța reține că, potrivit art. 153 alin. 1 lit. a din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în forma în vigoare la data emiterii deciziei de impunere analizată în cauză, următoarele persoane au calitatea de contribuabili/plătitori de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum şi ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, după caz: a) cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România.

Conform art. 155 din lege, 

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, definite potrivit art. 76, realizate din România şi din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România.

 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67 şi 671;

b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

d) venituri din investiții, definite conform art. 91;

e) venituri din activități agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;

f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 116.

 (3) Prevederile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în cazul în care veniturile sunt realizate de persoane fizice aflate în situațiile prevăzute la art. 60.

Conform art. 156 din lege, cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% şi se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prezentei legi.

Potrivit art. 180 alin. 1 din același act normativ, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel: a) lunar, prin aplicarea cotei de contribuție prevăzute la art. 156 asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară şi au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația prevăzută la art. 181; sau b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației prevăzute la art. 181, aplicând cota de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară.

Potrivit art. II alin. 10 și 11 din OUG nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,

(10) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care au depus până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență declarația pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare - formular 604 şi care își mențin în continuare opțiunea exercitată nu depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

 (11) În cazul în care persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu își mențin opțiunea exercitată prin depunerea declarației prevăzute la alin. (9) depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Este adevărat că reclamanta nu a respectat prevederile OUG nr. 18/2018 menționate și nu a depus o declarație de schimbare a opțiunii exercitată pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate, dar acest fapt nu justifică încasarea de către organul fiscal a contribuției de asigurări sociale de sănătate de la reclamantă de două ori pentru aceeași perioadă.

Cum reclamanta a făcut dovada că a fost salariată cu contract individual de muncă în perioada 15.05.2018 – 07.09.2020 (f.6-19), perioadă în care contribuțiile către stat au fost achitate de către angajator, fapt necontestat de către pârâtă, aceasta nu mai datorează C.A.S.S. pentru perioada 15.05.2018 – 31.01.2019 calculat de către pârâtă în baza Declarației 604 din data de 15.02.2018. Drept urmare în mod nelegal pârâta a calculat reclamantei C.A.S.S., pentru perioada menționată, prin Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019 nr. …/21.02.2018.

În concluzie, față de considerentele expuse, instanța urmează a admite cererea de chemare în judecată, a anula în parte Decizia de impunere privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a din Codul fiscal pentru perioada 01.02.2018 – 31.01.2019 nr. …/21.02.2018, numai cu privire la contribuția de asigurări sociale de sănătate calculată pentru perioada 15.05.2018 – 31.01.2019 și a anula Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere nr. …./31.12.2020”.

Împotriva acestei sentinţe civile a declarat recurs pârâta Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, criticând-o ca fiind nelegală.

Recurenta a precizat că hotărârea cuprinde motive contradictorii (art. 488, pct. 6 Noul Cod de Procedură Civilă) și a fost dată cu aplicarea greșită a normelor de drept material și cu interpretarea eronată a probelor administrate în cauză (art. 488, pct. 8 Noul Cod de Procedură Civilă).

In fapt, la data de 15.03.2021, instituția pârâtă a emis pe numele contestatoarei Somația nr. …. şi Titlul executoriu nr. … pentru obligațiile fiscale în cuantum total de 2.609 lei, reprezentând CASS datorat de persoanele care realizează venituri din activităţi independente, din care 2.090 lei debit, 346 lei dobânzi şi 173 lei penalităţi.

Obligațiile fiscale de plată în cuantum total de 2.609 lei, reprezentând CASS datorat de persoanele care realizează venituri din activităţi independente, din care 2.090 lei debit, 346 lei dobânzi şi 173 lei penalităţi, provin din Declarația cod 604 depusă de către reclamantă la data de 15.02.2018.

Prin sentința civilă nr. 327/06.05.2022, instanța de fond în mod greșit a admis acțiunea formulată de reclamanta … şi a anulat în parte Decizia de impunere privind CASS datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal nr. …/21.02.2018 numai cu privire la CASS calculată pentru perioada 15.05.2018 - 31.01.2019. Totodată, în mod greșit a anulat Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere nr. …/31.12.2020.

Astfel, în mod eronat instanța de fond a reţinut faptul că procedura de comunicare către reclamantă a Deciziei de impunere privind CASS datorate de către persoanele fizice potrivit art. 180 alin. 1 lit. a) din Codul fiscal nr. …/21.02.2018 a fost viciată.

Comunicarea Deciziei de impunere nr. …/21.02.2018, prin care s- au stabilit obligații de plată reprezentând contribuție de asigurări sociale de sănătate în sumă totală de 2.280 lei pe o perioadă de 12 luni, cu scadenţe lunare începând cu data de 26.03.2018, a fost realizată iniţial prin poştă cu scrisoare recomandată, plic returat şi neidentificat. Ulterior, organul fiscal a procedat la comunicarea actului administrativ fiscal prin publicitate, în acest sens s-a afișat anunțul nr. 42, în data de 12.03.2018, concomitent la sediul AJFP Galati şi pe pagina de internet portal ANAF.

Deși instanța de fond a reţinut faptul că reclamanta nu a respectat prevederile OUG nr. 18/2018 şi nu a depus o declarație de schimbare a opțiunii exercitată pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de CASS, totuși a dispus anularea în parte a Deciziei de impunere nr. …/21.02.2018 şi anularea Deciziei referitoare la obligațiile fiscale accesorii nr. …1/31.12.2020.

Potrivit disp. art. I din O.G. nr. 18/2018 din 15.03.2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative:

Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, care au depus până la data intrării in vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă declarația pentru stabilirea obligațiilor de plaţă cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Legea nr. 227/2015 - formular 604 şi care îşi mențin în continuare opțiunea exercitată nu depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

În cazul în care persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 nu îşi mențin opțiunea exercitată prin depunerea declarației prevăzute la alin. (9) depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

De asemenea, potrivit disp. art. II din O.G. nr. 18/2018 din 15.03.2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal- bugetare şi pentru modificarea unor acte normative:

Persoanele prevăzute la art. 180, care încep să realizeze venituri de natura celor prevăzute la art. 155 sau se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției, depun la organul fiscal competent, în termen de 30 zile de la data la care a intervenit evenimentul, declarația prevăzută la art. 174 alin. (3) şi îşi recalculează obligația de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul în curs.

Însă reclamanta nu şi-a îndeplinit această obligație declarativă la momentul realizării veniturilor de natura celor prevăzute la art. 155 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu a depus cerere de stopare a obligațiilor de plată reprezentând contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Codul fiscal cu documente justificative la organul fiscal competent, în vederea recalculării contribuției de sănătate în conformitate cu OPANAF 2731 /2016.

Faţă de motivele invocate, recurenta – pârâtă a solicitat admiterea recursului astfel cum a fost formulat, cu consecința respingerii acțiunii reclamantei ca nefondată şi a menținerii actelor administrativ fiscale emise de AJFP Galați ca legale şi temeinice.

În drept, recurenta-pârâtă a invocat dispoziţiile art. I, art. II din O.G. nr. 18/2018 din 15.03.2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, dispoziţiile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, OPANAF 2731/2016.

Reclamanta … a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului ca nefondat 

Examinând sentinţa recurată prin prisma motivelor invocate, conform art. 488 pct. 6 si 8 Noul Cod de procedură civilă, Curtea constată următoarele:

Contrar susţinerilor recurentei-pârâte, hotărârea recurată este motivată, conținând o evaluare a argumentelor prezentate de părţi într-o modalitate clară, fluentă și inteligibilă, care  exclude  ideea de arbitrariu și făcând totodată  posibilă exercitarea controlului judiciar.

Împrejurarea că  argumentele pârâtei nu au fost acceptate de către judecătorul fondului nu echivalează cu o motivare contradictorie a sentinţei recurate.

Conform art. 155 din lege, 

(1) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), datorează, după caz, contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor, definite potrivit art. 76, realizate din România şi din afara României, cu respectarea legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, pentru care există obligația declarării în România.

 (2) Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 alin. (1) lit. a) - d), care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor art. 154, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activități independente, definite conform art. 67 şi 671;

b) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;

c) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;

d) venituri din investiții, definite conform art. 91;

e) venituri din activități agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 103;

f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 şi 116.

(3) Prevederile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în cazul în care veniturile sunt realizate de persoane fizice aflate în situațiile prevăzute la art. 60.

Conform art. 156 din lege, cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% şi se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit prezentei legi.

Potrivit art. 180 alin. 1 din același act normativ, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate astfel: a) lunar, prin aplicarea cotei de contribuție prevăzute la art. 156 asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe țară şi au obligația să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația prevăzută la art. 181; sau b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declarației prevăzute la art. 181, aplicând cota de contribuție asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe țară.

Potrivit art. II alin. 10 și 11 din OUG nr.18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative,

(10) Persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care au depus până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență declarația pentru stabilirea obligațiilor de plată cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu realizează venituri sau alte categorii de persoane prevăzute la art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare - formular 604 şi care își mențin în continuare opțiunea exercitată nu depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

(11) În cazul în care persoanele fizice prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, nu își mențin opțiunea exercitată prin depunerea declarației prevăzute la alin. (9) depun declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Din cuprinsul dispoziţiilor mai sus enunţate rezultă că pentru perioada în care contribuabilul a obţinut venituri din salarii, acesta are obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări  sociale de sănătate doar raportat la aceste venituri, la care nu se adaugă valoarea salariului minim brut pe ţară în funcţie de care a fost stabilită contribuţia aferentă perioadei pentru care nu a obţinut venituri, în cazul în care aceste perioade se suprapun.

Chiar dacă intimata-reclamantă nu a respectat obligaţia prevăzută de art. II din OG nr. 18/2018 de depunere a unei noi declaraţii în termen de 30 de zile de la momentul în care aceasta a început să realizeze venituri, această împrejurare nu este de natură să conducă la încasarea unei contribuţii peste limita  legală, ci eventual la înlăturarea culpei în emiterea deciziilor de impunere respective.

Cum în cauză nu au fost acordate cheltuieli de judecată, instanţa de recurs constată că  nerespectarea dispozitiilor art. II din OUG nr. 18/2018 nu poate afecta legalitatea sentinţei recurate.

De asemenea, Curtea reţine şi incidenţa dispozitiilor art. 50 alin. 2 din Codul de procedură fiscală, potrivit cărora anularea ori desfiinţarea totală sau parţială, cu titlu definitiv, potrivit legii, a actelor administrative fiscale prin care s-au stabilit creanţe fiscale principale, atrage anularea, desfiinţarea sau modificarea, totală sau parţială, atât a actelor administrative fiscale prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente creanţelor fiscale principale individualizate în actele administrative fiscale anulate, desfiinţate ori modificate, cât şi a actelor administrative fiscale subsecvente emise în baza actelor administrative fiscale anulate, desfiinţate sau modificate, chiar dacă actele administrative fiscale prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii sau actele administrative fiscale subsecvente au rămas definitive în sistemul căilor administrative de atac sau judiciare ori nu au fost contestate.

Astfel, Curtea nu va mai analiza aspectele referitoare la modalitatea de comunicare a deciziei de impunere nr. …/21.02.2022 şi efectele acesteia în ceea ce priveşte legalitatea deciziei nr. …/31.12.2020,  întrucât  dobânzile şi penalităţile stabilite prin această din urmă deciziei au caracter accesoriu faţă de creanţa principală stabilită prin decizia de impunere nr. …/21.02.2022 urmând soarta acesteia.

Odată ce s-a constatat nulitatea deciziei de impunere nr. …/21.02.2022 trebuie constată, în baza art. 50  alin. 2 din Codul de procedură fiscală, şi nulitatea deciziei nr. …/31.12.2020.