Anulare proces verbal de contravenţie. Calitate procesuală pasivă.

Decizie 639/R din 09.11.2011


Contencios administrativ şi fiscal.

Anulare proces verbal de contravenţie. Calitate procesuală pasivă.

Sancţiunea fiind constatată de primar prin funcţionarii din aparatul de specialitate şi aplicată de acesta, primăria nu poate fi subiect pasiv al contravenţiei.

Prin plângerea înregistrată pe rolul judecătoriei petenta SC A SRL a solicitat instanţei, în contradictoriu cu intimata Primăria oraşului C. anularea procesului-verbal de sancţionare contravenţională încheiat de aceasta.

În motivarea plângerii, petenta a arătat că a fost amendată contravenţional de organul constatator cu amendă în sumă de 2500 lei deoarece nu poseda  autorizaţie de funcţionare pentru fiecare punct de lucru al societăţii.

Prin sentinţa civilă  judecătoria a admis plângerea contravenţională împotriva actului de constatare încheiat de intimata Primăria oraşului C .

Împotriva hotărârii pronunţate de instanţa de fond a declarat recurs intimata Primăria oraşuluiC.

Examinând sentinţa civilă recurată, potrivit motivelor de recurs invocate, cât şi din oficiu, pentru orice motiv de casare prevăzut de art. 312, raportat la art. 304 C.proc.civilă şi sub aspectul temeiniciei şi legalităţii se constată că recursul este fondat din următoarele considerente:

Tribunalul constată că, prin procesul-verbal de sancţionare contravenţională  încheiat de împuternicitul Primarului Municipiului C. contravenienta SC A Ed SRL a fost sancţionată contravenţional pentru fapta de a funcţiona pe raza oraşului  fără a deţine autorizaţie de funcţionare eliberată de Primărie conform dispoziţiilor HCL.

Tribunalul observă că în conformitate cu prevederile art. 61 din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, primarul îndeplineşte o funcţie de autoritate publică.

În acelaşi timp, potrivit  prevederilor art. 15 alin. 2 din OG. nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, primarii au în competenţă constatarea şi sancţionarea contravenţiilor în domenii foarte diverse, printre care şi în domeniul lucrărilor edilitare (cazul în speţă).

Ca urmare, cum în cauză, sancţiunea a fost constatată de primar prin funcţionarii din aparatul de specialitate şi aplicată de acesta, în mod greşit, instanţa de fond a soluţionat cauza faţă de o persoană lipsită de calitate procesuală pasivă, primăria neputând fi subiect pasiv al contravenţiei.

Faţă de aceste considerente, Tribunalul, în temeiul art.304 indice 1, art. 3121 pct.5 Cod procedură civilă, a admis recursul, a casat hotărârea atacată şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeaşi judecătorie pentru a nu fi încălcat şi dreptul la apărare al persoanei care are calitate procesuală pasivă în cauză.

 

1