Întreruperea termenului de reabilitare prin comiterea unei noi infractiuni în cursul acestui termen. Retinerea în consecinta a recidivei postexecutorii prin schimbarea încadrarii juridice. Gratiere. Reabilitare. Recidiva.

Sentinţă penală 2120 din 15.06.2009


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Iasi,  s-a pus in miscare actiunea penala si a fost trimis in judecata in stare de libertate inculpatul X, pentru savârsirea infractiunii de vatamare corporala grava prev. si ped. de art. 182 alin. 1 Cod penal.

In motivarea rechizitoriului procurorul a retinut în esenta ca inculpatul la data de 11.03.2008 a lovit-o pe partea vatamata Y cu muchia unei securi în zona mâinii stângi, provocându-i fractura cominutiva medie humerus stând cu deplasare, tratata ortopedic, leziuni pentru care au fost necesare 75-80 zile de îngrijiri medicale.

Fapta a fost savârsita în stare de recidiva postexecutorie (art. 37 lit. b Cod penal) în raport cu condamnarea de 15 ani închisoare dispusa prin sentinta penala nr.38/19.06.1984 a Tribunalului Iasi pentru infractiunea de omor, din executarea careia inculpatul a fost liberat conditionat la data de 18.01.1990 cu un rest de 621 zile. Termenul de reabilitare cu privire la aceasta condamnare nu s-a împlinit deoarece în cursul termenului de reabilitare de 14 ani si 6 luni (care a început sa curga în anul 1992, data la care pedeapsa de considera executata prin curgerea restului de pedeapsa ramas neexecuat) inculpatul a suferit o noua condamnare la amenda penala prin sentinta penala nr. 215/21.01.1997 a Judecatoriei Iasi. Ori, potrivit dispozitiilor art. 137 lit. a coroborat cu art. 38 Cod penal, o conditie pentru inexistenta starii de recidiva este împlinirea termenului de reabilitare în cursul caruia inculpatul sa nu mai fi suferit o condamnare.

Asadar, de la data condamnarii amenzii penale termenul de reabilitare care începuse a curge din anul 1992 s-a întrerupt, un nou termen de reabilitare începând sa curga. Acest nou termen de reabilitare, fiind vorba de condamnari succesive, curge de la considerarea ca executata a ultimei pedepse (anul 1997, anul gratierii pedepsei amenzii penale) dar termenul se calculeaza în functie de pedeapsa cea mai grea (raportat la pedeapsa de 15 ani aplicata pentru infractiunea de omor, termenul de reabilitare este de 14 ani si 6 luni ).

În consecinta instanta urmeaza a dispune schimbarea încadrarii juridice data faptei prin rechizitoriu în sensul retinerii starii de recidiva postexecutorie.