Plângere contravenţională

Sentinţă civilă 8775 din 09.11.2011


Obiect: plângere contravenţională

 Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub numărul …. pe rolul Judecătoriei Bacău petenta POLIŢIA LOCALĂ A MUNICIPIULUI B. a solicitat în contradictoriu cu intimatul NLF înlocuirea a 110 amenzi contravenţionale aplicate acestuia prin 110 procese-verbale cu sancţiunea obligării la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

În fapt, petenta  arată că procesele-verbale de constatare a contravenţiei seria …………….i-au fost restituit deoarece amenzile aplicate nu au putut fi încasate până la această dată, pe considerentul nedeţinerii de bunuri urmăribile de către contravenient şi lipsei posibilităţii încasării debitului şi executării silite.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art.9 şi art.39 ind.1 din OG nr.2/2001 şi Decizia CCR nr.1354/10.12.2008.

Cererea este scutită de plata taxelor judiciare de timbru şi a timbrului judiciar.

Legal citat intimatul nu s-a prezentat în instanţă şi nu a formulat apărări în scris.

În susţinerea cererii, petentul a depus înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesele-verbale de constatare a contravenţiilor indicate mai sus încheiate de Poliţia Locală a Municipiului B. , intimatul  NLF  a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale pentru săvârşirea unor contravenţii pe raza municipiului B.

 Din probele administrate în cauză rezultă faptul că sancţiunile au rămas definitive prin aceea că împotriva proceselor-verbale nu a fost exercitată calea de atac prevăzută de lege, iar amenzile nu au fost achitate şi nu există posibilitatea executării silite întrucât intimatul nu are venituri sau bunuri urmăribile.

Conform art. art. 391 din OG 2/2001,  „1) În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, acesta va sesiza instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama, după caz, şi de partea din amendă care a fost achitată.

(2) În cazul în care contravenientul, citat de instanţă, nu a achitat amenda în termenul prevăzut la alin. (1), instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, iar pentru minori începând cu vârsta de 16 ani, de 25 de ore.”

Având în vedere starea de fapt prezentată şi dispoziţiile legale incidente în cauză instanţa reţine că sunt întrunite condiţiile pentru înlocuirea amenzilor contravenţionale cu sancţiunea obligării intimatului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii. Drept pentru care, în condiţiile în care numărul mediu de ore prestate lunar de un angajat este potrivit legii de 176 (22 zile, media zilelor lunare lucrătoare înmulţite cu 8 ore de lucru zilnic), echivalentul unei ore de muncă prin raportare la salariul minim brut lunar pe economie, în prezent 670 lei, este de aprox.4 lei. Împărţind amenda contravenţională aplicată intimatului prin fiecare proces-verbal în parte,  la acest echivalent orar rezultă un număr total de  3237 de ore. ce urmează a fi prestate pe raza oraşului B. jud. B.

Având în vedere dispoziţiile art. 391 alin. 2 din OG 2/2001, instanţa va admite sesizarea şi va dispune înlocuirea amenzilor contravenţionale aplicate intimatului prin procesele-verbale de constatare a contravenţiei seria ……cu sancţiunea  prestării unei activităţi  în folosul comunităţii  pe o durată de 3237 de ore ce urmează a fi prestate pe raza oraşului B., jud. B. 

 Pentru a stabili acest număr de ore instanţa are în vedere dispoziţiile art.  391 alin. 2 din OG 2/2001 citat mai sus şi care prevede că instanţa procedează la înlocuirea amenzii cu sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii pe o durată maximă de 50 de ore, de unde se înţelege că se analizează fiecare proces-verbal în parte şi fiecare amendă stabilită iar numărul de ore se are în vedere pentru fiecare sancţiune înlocuită.