Pretenţii

Sentinţă civilă 483 din 18.02.2013


Asupra cauzei deduse judecăţii , constată următoarele:

Reclamant : P.I.

Pârât : 1) M.A.I. ,2) I.J.P. Bacău.

 Obiectul cererii : Solicitare de obligare a pârâtelor la plata sumei de 8000 euro în echivalent în lei, la data plăţii şi la plata cheltuielilor de judecată, conform H.G. 1083/2008.

 Motivele cererii : Reclamantul  arată că a deţinut funcţia de agent şef principal  în cadrul I.P.J Bacău şi conform certificatului decizie medicală cu nr. A-5510/1 din 22.12.2011 emis de Comisia de expertiză medio legală  de pe lângă S.M.U. Focşani , avizat de Comisia centrală de expertiză medico-legală a M.A.I. , din şedinţa din data de 28.12.2011 a fost clasat medical „inapt pentru serviciul în poliţie „şi încadrat în gradul II de invaliditate.

Arată că în conformitate cu art. 2 din H.G. 1083/2008 coroborat cu at. 28 alin 1 lit. m din L. 360/2002 privind statutul poliţistului , are dreptul la o despăgubire de 8000 euro ,. Arată că îndeplineşte condiţiile prevăzute de actele normative indicate respectiv  poliţist invalid – poliţist rănit clasat inapt pentru serviciul poliţienesc de către comisiile de expertiză medicală şi evaluare a capacităţii de muncă.. Arată că a parcurs procedura prealabilă şi a solicitat structurii de resurse umane din cadrul I.P.J. Bacău plata despăgubirilor dar cererea a fost respinsă prin adresa nr.62941/2.11.2011 deoarece situaţia invocată nu se încadrează în prevederile art. 2 lit .b. din H.G. 1083/2008.

Depune în copie deciziile medicale, procedura prealabilă şi răspunsul I.P.J. Bacău.

Apărările pârâtelor :

M.A.I prin Întâmpinare ridică excepţia lipsei calităţii procesuale pasive . În acest sens invocă art. 8 alin 1 şi art. 9 alin  din O.M.A.I. nr. 24/2009 privind normele metodologice de aplicare a H.G. 1083/2008  şi susţine că poliţistul în cauză trebuie să adreseze o cerere la structura de resurse umane , iar conducătorul unităţii aprobă sau respinge cererea . În consecinţă arată că M.A.I nu are nici un raport juridic direct cu reclamantul în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor. Arată că este ordonator principal de credite şi nu are competenţe în stabilirea sau acordarea drepturilor pentru poliţiştii din Inspectoratele teritoriale de poliţie.

Pe fondul cauzei solicită respingerea cererii ca nefondată . Arată că de despăgubirea în cauză beneficiază poliţiştii care au fost răniţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu , ceea ce nu este cazul în speţa dedusă judecăţii. Arată că prin statutul poliţistului se stabileşte că acesta are dreptul la despăgubire de viaţă , sănătate şi bunuri în condiţiile stabilite prin Hotărâre as Guvernului.

În acest sens, H.G. 1083/2008 stabileşte condiţiile în care se acordă aceste despăgubiri. Acestea din textele normative invocate se acordă poliţiştilor răniţi şi rămaşi invalizi ca urmare a exercitării atribuţiilor de serviciu.

Arată că H.G. 1083 /2008 face referire la poliţistul rănit şi poliţistul invalid.

I.P.J. Bacău solicită respingerea cererii de chemare în judecată ca nefondată. Arată că reclamantul a fost încadrat în gradul II de invaliditate pentru o boală obişnuită , invaliditatea fiind datorată unei afecţiuni şi nu unei răniri.Ca urmare reclamantul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege. Invocă prevederile Statutului poliţistului şi ale H.G. 1083/2008 şi arată că despăgubirile la care fac referire aceste acte normative se acordă poliţiştilor răniţi , răniţi rămaşi invalizi sau decedaţi

Soluţia instanţei : Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine că reclamantul P.I. fost agent şef principal de poliţie, a suferit de o serie de afecţiuni după cum rezultă din Decizia medicale A5510/1/22.12.2011 acesta a fost declarat invalid pentru serviciul în poliţie diagnosticul clinic fiind acela de boală cardiacă ischemică,angină pectorală de efort, hipertensiune arterială, aritmie extrasistolică, psoriazis,steatoză hepatică, microlitiază renală. Reclamantul solicită acordarea despăgubirilor în valoare de 8000 euro prevăzute de H.G. 1083/2008.

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a MAI instanţa va avea în vedere că art. 1 din H.G. 1083/2008 despăgubirile se acordă de către M.A.I.

Ca urmare instanţa va respinge această excepţie.

Pe fondul cauzei instanţa reţine faptul că H.G. 1083/2008 prevede acordării despăgubirilor de 8000 euro poliţistului rănit şi poliţistului invalid . Din textul de lege rezultă cu claritate că poliţistul invalid este poliţistul rănit clasat inapt pentru serviciul poliţienesc. Deci pentru a se acorda dreptul în cauză poliţistul trebuie să fi fost rănit.

 Poliţistul rănit este acela supus în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu , independent de voinţa lui,  efectelor unor cauze vătămătoare , in urma cărora ăi este afectată integritatea anatomică şi /sau funcţionare a organismului.

Reclamantul în cauză nu a fost rănit în timpul serviciului. El a fost declarat invalid pentru serviciul în poliţie deoarece suferă e anumite afecţiuni care nu s-au instalat în urma unei răniri în exercitarea funcţiei de poliţist. Rănirea nu poate fi interpretată in sensul în care afecţiunile au intervenit în timpul exercitării serviciului deoarece orice persoană care de îmbolnăveşte de hipertensiune şi care lucrează poate  să susţină că a fost rănită în timpul serviciului. Intenţia legiuitorului este evidentă, şi anume aceea de a oferi o formă de protecţie poliţistului care exercitându-şi funcţie este rănit ori de o altă persoană ori datorită îndeplinirii unor misiuni care i-au pus integritatea fizică în pericol şi s-a rănit.

Pentru aceste considerente instanţa va respinge cererea ca nefondată.

Domenii speta