Contravenţii

Sentinţă civilă 148 din 18.02.2010


Contravenţii

Sentinţa civilă nr.148/18 februarie 2010

Prin plângerea formulată împotriva procesului verbal de contravenţie întocmit de I.P.J.Tel., contravenientul B.M. a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie, prin care i s-a aplicat o amendă contravenţională în sumă totală de 300 lei pentru săvârşirea contravenţiilor prev.de art.2 pct.1 şi art.2 pct.33 din legea nr.61/1991, constând în aceea că a adresat telefonic injurii şi expresii vulgare numiţilor C.M.şi I.M. iar, la data de 8.12..2009, ora 10,00, nu s-a prezentat la sediul postului de poliţie, la invitaţia justificată.

În motivarea plângerii, contravenientul  a arătat că cele consemnate în procesul verbal nu corespund realităţii.

Instanţa, verificând legalitatea procesului verbal, în conformitate cu disp.art.34 alin.1 din O.G. nr.2/2001, a reţinut că acesta a fost întocmit cu nerespectarea dispoziţiilor legale, în sensul că agentul constatator nu a precizat în procesul verbal de contravenţie dacă fapta a fost săvârşită în public, în condiţiile în care dispoziţiile art.2 pct.1 din legea nr.61/1991, condiţionează calificarea faptei ca fiind contravenţie, de săvârşirea acesteia în public.

În ceea ce priveşte a doua contravenţie, instanţa a reţinut, în urma probelor administrate că, în cauză, nu s-a făcut dovada emiterii unei invitaţii la sediul poliţiei şi că agentul constatator avea obligaţia de a demonstra vinovăţia contraveninetului , acesta beneficiind de prezumţia de nevinovăţie.

Cum contravenientului nu-i revine sarcina de a dovedi fapte negative, anume că nu a săvârşit faptele reţinute în procesul verbal de contravenţie, instanţa a apreciat că plângerea este întemeiată şi a anulat procesul verbal de contravenţie ca fiind nelegal şi netemeinic.