Legea nr. 10/2001. Obligaţia de restituire a despăgubirilor primite cu ocazia preluării imobilului. Condiţii şi efecte

Decizie 160/A din 11.05.2007


Legea nr. 10/2001. Obligaţia de restituire a despăgubirilor primite cu ocazia preluării imobilului. Condiţii şi efecte.

Obligaţia restituirii despăgubirilor este una corelativă restituirii în  natură însă momentul îndeplinirii acesteia este lăsat la aprecierea persoanei îndreptăţite,  consecinţa neexecutării acesteia  constând în lipsa de efecte juridice a dispoziţiei iar nu în pronunţarea unei soluţii de respingere a cererii de restituire.

Secţia  civilă – Decizia civilă nr. 160/A/11 mai 2007

Prin sentinţa civilă nr. 1409/2006 pronunţată de Tribunalului Alba în dosar nr. 1790/107/2006 a fost admisă acţiunea civilă formulată de reclamantele K.H. şi K.M.E. în contradictoriu cu pârâţii Primăria Municipiului Sebeş şi Primarul Municipiului Sebeş, dispunându-se anularea dispoziţiei nr. 2175 emisă la 2.08.2006 de Primarul Municipiului Sebeş, acesta fiind obligat să emită o nouă dispoziţie de restituire în natură a imobilului situat în Sebeş, str. 1 Mai, nr. 825, înscris în CF nr. 489 Sebeş nr. top 609 şi 610/1 în cote de ? părţi pentru fiecare reclamantă, condiţionată de intrarea în vigoare în termen de 48 de ore de la data prezentării dovezii privind restituirea sumei plătită de stat cu titlu de despăgubire, actualizată cu coeficientul de actualizare stabilit.

Pârâţii au fost obligaţi la plata cheltuielilor de judecată.

În considerentele sentinţei s-a reţinut că prin dispoziţia atacată a fost respinsă notificarea prin care s-a solicitat restituirea în natură a imobilului descris mai sus, motivat de faptul că până la data soluţionării notificării, nu a fost depusă de către notificatoare dovada restituirii sumei de 17.500 lei reactualizată, care s-a acordat drept despăgubire la data preluării imobilului de către Statul Român pentru cota de ? a lui K.J.N.

Prima instanţă a apreciat că în condiţiile în care imobilul a fost preluat prin Decretul nr. 223/1974, chiar dacă s-a emis o decizie administrativă şi s-au plătit despăgubiri, statul a preluat imobilul fără titlu valabil, încălcând regimul constituţional al ocrotirii proprietăţii prin obligaţia impusă proprietarului de a lăsa imobilul în proprietatea statului.

S-a reţinut, totodată, că, în raport cu spiritul şi raţiunea Legii 10/2001, guvernată de principiul restituirii în natură, unitatea deţinătoare trebuia să aibă în vedere această măsură, condiţionată de restituirea sumei primită cu titlu de despăgubiri.

S-a considerat că această concluzie este în concordanţă cu dispoziţiile art. 5 ale anexei 1 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 10/2001, care arată că în cazul în care se restituie în natură un imobil printr-o dispoziţie, aceasta intră în vigoare în termen de 48 de ore de la data prezentării dovezii privind restituirea sumei plătite de stat cu titlu de despăgubire.

În consecinţă, instanţa fondului a procedat la admiterea acţiunii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâtul Primarul Municipiului Sebeş.

În expunerea motivelor de apel se arată că, deşi reclamantele au fost notificate să facă dovada restituirii despăgubirilor primite la data preluării imobilului pentru cota de ? a lui K.J.N., solicitarea comisiei a rămas fără rezultat, astfel că, dacă în aceste condiţii s-ar fi dispus restituirea imobilului în natură reclamantelor, s-ar fi încălcat prevederile imperative ale art. 12 din Legea 10/2001 şi s-ar fi ajuns în situaţia îmbogăţirii fără justă cauză a reclamantelor în detrimentul Statului Român.

În drept se invocă şi dispoziţiile art. 282 şi următoarele Cod procedură civilă.

Reclamantele nu au formulat întâmpinare în cauză, însă, prin concluziile scrise depuse la dosar au solicitat respingerea apelului, arătând că nu poate fi obligată persoana îndreptăţită să plătească în avans suma primită cu titlu de despăgubire la data preluării imobilului.

Prin decizia civilă nr. 160/A/2007 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia  în dosar nr. 1790/107/2007 a fost respins ca nefondat  apelul reţinându-se următoarele:

Este adevărat că Legea 10/2001, prin art. 12 instituie în sarcina persoanelor îndreptăţite obligaţia restituirii valorii despăgubirilor primite cu ocazia preluării imobilului dacă doresc restituirea în natură.

Însă, dovada achitării acestor despăgubiri nu este obligatoriu a fi făcută înainte de emiterea dispoziţiei de restituire, aşa cum susţine pârâtul, niciunde în cuprinsul actele normative care reglementează procedura restituirii imobilelor preluate abuziv neexistând o prevedere care să justifice o astfel de interpretare a textului de lege menţionat.

Dimpotrivă, art. 5 al anexei nr. 1 la Normele Metodologice de aplicare a Legii 10/2001 arată că dispoziţia de restituire nu intră în vigoare decât după prezentarea dovezii privind restituirea sumei plătite de stat cu titlu de despăgubire, respectiv în termen de 48 de ore de la data prezentării dovezii.

Aşadar, obligaţia restituirii despăgubirilor este într-adevăr una corelativă restituirii în natură, însă momentul îndeplinirii acesteia este lăsat la aprecierea persoanei îndreptăţite, consecinţa neexecutării acesteia constând în lipsa de efecte juridice a dispoziţiei şi nici într-un caz în pronunţarea unei soluţii de respingere a cererii de restituire, aşa cum a considerat pârâtul.