Civil. Cerere de indreptare a erorii materiale strecurate in cuprinsul incheierii de carte funciara respinsa. Plangere impotriva incheierii prin care s-a respins aceasta cerere, formulata de o persoana care nu justifica un interes propriu si nu are m...

Sentinţă civilă din 01.04.2009


Cu adresa a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara a fost inaintata spre solutionare plangerea formulata de SC SRL impotriva incheierii de carte funciara.

Cauza  a fost inregistrata la Judecatoria Buzau.

In motivare, petenta SC SRL a invederat  ca s-a adresat O.C.P.I  cu cerere de indreptare a erorii materiale constand  in omisiunea inscrierii adresei  complete a creditorului ipotecar Eurohypo AG. in partea a III  a cartii Funciare.

Petenta  a precizat  ca este  proprietar  al imobilului  inregistrat in Cartea funciara, provenita din conversia de pe  hartie a Cartii Funciare a municipiului  Buzau , avand  nr. cadastral si, de asemenea , are  calitatea de debitor ipotecar al Eurohypo A.G. , conform contractului de ipoteca autentificat, iar cand s-a inscris ipoteca in carte funciara  nu s-au  mentionat toate datele de identificare ale creditorului ipotecar, respectiv sediul Helfmann Park 5,65760, Eschborn.

In drept,  au fost invocate dispozitiile art.100 alin.1 lit a si art. 88 alin 1 din Ordinul  nr. 633/2006 si art. 8/1 din Legea nr. 31/1990.

Prin incheierea a OCPI , depusa la dosar , a fost  respinsa cererea petentei  , apreciindu-se  ca nu exista  omisiune intrucat creditorul ipotecar a fost identificat , cand s-a intabulat  dreptul de ipoteca, prin incheierea.

La dosar  s-au depus  înscrisuri, in copie: extras  de carte funciara  pentru informare ( cartea funciara  ); contract de ipoteca autentificat ,incheiere a OCPI  , extras de carte funciara, Carte Funciara  ; incheiere a O.C.P.I..

Analizand actele  dosarului, instanta retine urmatoarele:

Petenta SC SRL s-a adresat OCPI, prin cererea  formulata  solicitand  a se indrepta  eroarea  materiala  din cuprinsul Partii  a III-a  a Cartii Funciare, in sensul inlaturarii  omisiunii inscrierii adresei  complete  a creditorului ipotecar Eurohypo AG , respectiv  a se mentiona sediul acestuia-Helzaman Park 5,6760 Escbosn.

Prin  incheierea a O.C.P.I  s-a respins aceasta cerere , in temeiul art. 49  din Legea nr. 7/1996 republicata  apreciindu-se ca nu exista  omisiune , in incheierea creditorul  ipotecar a fost  identificat ca fiind EUROHYPO AG , in  baza contractului de ipoteca , in care au fost identificate complet partile contractante.

Intr-adevar , prin incheierea data de O.C.P.I., in dosar  s-a  dispus inscrierea  intabularii  dreptului de ipoteca  in favoarea EUROHYPO A.G , asupra imobilului constructi , proprietatea debitorului SC SRL, inscris in cartea  funciara a municipiului Buzau, cu nr. cadastral.

Astfel, in cartea funciara  ( provenita din conversia  de pe hartie a CF), in partea a III-a , pct.4 este  inscris  contractul de ipoteca  , fiind intabulat  dreptul  de ipoteca si notarea  interdictiilor de  grevare , instrainare , vanzare, inchiriere , etc in  favoarea  Eurohypo AG.

La baza  acestor  inscrieri a stat  contractul  de ipoteca  incheiat de parti  , in care sunt  identificate complet , prin denumire, sediu, telefon, fax, etc.

Petentul  a invocat , in cuprinsul plangerii  formulate , dispozitiile  art.8/1 din Legea nr.31/1990 privind  persoanele  juridice  datele de identificare sunt: denumire , sediu, nationalitate , nr. de inregistrare , potrivit legii nationale  aplicabile. Insa,  din interpretarea acestui text nu reiese  ca toate  datele trebuie  mentionate, cumulativ, important e sa existe suficiente date care sa o identifice.

Relevant in speta este ca orice incident s-ar putea ivi  in legatura cu ipoteca constituita  in favoarea EUROHYPO A.G , cu executarea contractului de ipoteca , acesta s-ar  solutiona in baza contractului respectiv  si nu a  mentiunilor din cartea funciara , iar in  contractul de ipoteca, cum s-a aratat, apar toate datele de identificare ale creditorului  ipotecar , inclusiv sediul acestuia.

Mai trebuie  relevat si faptul ca cel care ar fi avut interes sa formuleze o astfel de cerere este creditorul ipotecar  , daca  s-ar  fi ivit  unele neintelegeri  referitoare la contract sau ar fi existat  neclaritati  invocate  de terti, or , in  cauza  cererea  fost formulata  de debitor , in nume personal , neavand  un mandat de reprezentare dat de creditor in acest sens.

In  considerarea celor  ce preced , instanta apreciaza  ca plangerea  de fata nu este intemeiata , nu se poate  vorbi de  o eroare  materiala strecurata in cartea funciara  in conditiile  expuse si , in consecinta , o va respinge.