Amenzi

Sentinţă civilă 5657 din 02.09.2013


Dosar nr. 7657/318/2013 Cod operator 2445

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU JIU

JUDEŢUL GORJ

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA Nr. 5657

Şedinţa publică din 02.09.2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE : ALEXANDRU BOGDAN POPESCU

GREFIER : ELENA DOBROMIR CĂRĂVAN

Pe rol fiind soluţionarea cauzei civile privind petentul B.L., în contradictoriu cu intimatul I.P.J. …, având ca obiect plângere contravenţională.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns petentul personal şi asistat de apărător ales O.I. şi martorul asistent C.D., lipsă fiind reprezentantul intimatului.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care petentul prin apărător depune la dosar înscrisuri în copie, şi anume proces-verbal, tabel, avize de însoţire, după care instanţa interpelează petentul asupra probelor pe care înţelege să le propună pentru dovedirea susţinerilor sale.

Petentul prin apărător ales O.I arată că înţelege să propună proba cu înscrisuri şi proba testimonială, solicitând citarea şi audierea ca martor a pădurarului V.D..

În temeiul art. 255, art. 258 Cod pr. civ., considerând-o admisibilă şi aptă să ducă la soluţionarea procesului, instanţa încuviinţează pentru ambele părţi proba cu înscrisuri, respingând ca neutilă soluţionării cauzei proba testimonială cu martorul V.D., faţă de citarea martorului asistent consemnat în procesul-verbal contestat, pădurarul C.D.

Instanţa procedează la audierea martorului asistent C.D. sub prestare de jurământ, declaraţia sa fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Nemaifiind alte cereri de formulat, excepţii de invocat sau probe de administrat, instanţa constată încheiată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri pe fondul cauzei.

Petentul prin apărător ales O.I. solicită admiterea plângerii contravenţionale, anularea procesului-verbal contestat şi exonerarea sa de plata amenzii aplicate prin acesta, fără cheltuieli de judecată, arătând că lemnele respective fuseseră marcate şi achitate anterior, însă nu au fost aduse întrucât căruţa se defectase, iar în curtea sa au fost găsite lemne ridicate potrivit avizului de însoţire din data de 01.03.2013.

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin plângerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 10.05.2013, sub nr. 7657/318/2013, petentul B.L., în contradictoriu cu intimatul I.P.J. …, a solicitat instanţei ca, prin sentinţa ce o va pronunţa, să dispună anularea procesului-verbal de contravenţie seria CCS nr. 0061000/16.04.2013 încheiat de către agentul intimatului şi exonerarea sa de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei aplicate prin acesta.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că procesul-verbal contestat este netemeinic şi nelegal, fiind încheiat în lipsă şi fără a fi întrebat de provenienţa lemnelor din curte, iar la rubrica martor asistent a fost consemnat numele unui agent constatator, aşa încât procesul-verbal este lovit de nulitate.

A mai susţinut petentul că deţine documente de provenienţă pentru lemnele tăiate, acestea fiind achitate pădurarului V.D. la data de 03.12.2012 din punctul …, fiind mai apoi tăiate şi transportate în tranşe, ultimul transport efectuându-se la data de 17.04.2013.

În drept, petentul a invocat disp. art. 19 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001.

În dovedirea plângerii, petentul a solicitat instanţei încuviinţarea probei cu înscrisuri şi a probei testimoniale, iar în susţinere a depus la dosarul cauzei, în copie, carte de identitate, proces-verbal contestat, tabel, aviz de însoţire (filele 4-7).

Plângerea contravenţională este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar conform dispoziţiilor art. 36 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, art. 15 lit. i din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi art. 1 din O.G. nr. 32/1995 privind timbrul judiciar.

În termen legal, intimatul a formulat întâmpinare, prin care a solicitat  respingerea plângerii contravenţionale şi menţinerea  procesului-verbal contestat ca  temeinic  şi legal.

În motivare, intimatul a arătat că  procesul-verbal contestat  a  fost întocmit  cu respectarea condiţiilor de formă prevăzute de O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, iar temeinicia aspectelor reţinute prin acesta rezultă din documentele anexate.

Cu adresa nr. 14260/03.05.2013, intimatul a depus la dosarul cauzei materialul probator de la baza încheierii procesului-verbal contestat, şi anume raportul agentului constatator, procese-verbale, declaraţie (filele 13-17).

Petentul nu a formulat răspuns la întâmpinare.

Analizând ansamblul materialului probator, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul-verbal de contravenţie seria CCS nr. 0061000/16.04.2013 încheiat de către agentul intimatului petentul B.L. a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 lei, pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 19 alin. 1 lit. m din Legea nr. 171/2010, reţinându-se în sarcina sa că, la data de 16.04.2013, în jurul orei 18.05, deţinea la domiciliu său din satul … material lemnos fără documente de provenienţă.

Petentul nu a fost de faţă la întocmirea procesului-verbal contestat, în cuprinsul acestuia fiind consemnate datele de identificare ale martorului asistent C.D..

Instanţa sesizată cu soluţionarea plângerii contravenţionale, în temeiul art. 34 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, verifică legalitatea şi temeinicia procesului-verbal contestat.

Verificând legalitatea procesului-verbal contestat, instanţa reţine că acesta este nelegal întocmit, impunându-se anularea sa şi fiind de prisos verificarea temeiniciei sale, pentru motivele ce vor fi expuse în continuare.

Astfel, instanţa arată că, potrivit art. 19 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001, în cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor, caz în care procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia, iar în conformitate cu alin. 2 al aceluiaşi articol, nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

Prin aceste dispoziţii legale este consacrat principiul nemo testis indoneus in re sua, aşa încât observând că martorul asistent C.D. consemnat în cuprinsul procesului-verbal contestat apare totodată şi ca agent constatator, învederând el însuşi prin declaraţia dată în faţa instanţei că are această calitate, fiind angajat în funcţia de pădurar la Ocolul Silvic …, instanţa reţine că se impune anularea procesului-verbal întocmit cu încălcarea prevederilor legale, sens în care, vâzând şi disp. art. 34 din O.G. nr. 2/2001, instanţa urmează a admite plângerea contravenţională formulată de către petent, a anula procesul-verbal contestat şi a exonera petentul de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei aplicate prin acesta.

 PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite plângerea contravenţională formulată de petentul B.L., domiciliat în comuna …., în contradictoriu cu intimatul I.P.J. … cu sediul în ….împotriva procesului-verbal de contravenţie seria CCS nr. 0061000/16.04.2013 încheiat de către agentul intimatului.

Anulează procesul-verbal contestat şi exonerează petentul de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei aplicate prin acesta.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02.09.2013.

PREŞEDINTE,  GREFIER,

POPESCU ALEXANDRU BOGDAN DOBROMIR CĂRĂVAN ELENA

Red., tehnored. P.A.B.-jud./04.09.2013, 4 ex.

Domenii speta