Lovire sau alte violențe

Sentinţă penală 292 din 01.07.2016


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. Lovire sau alte violențe.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 292/01.07.2016

Prin rechizitoriul nr. …../P/2015, din data de 19.04.2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria T B a trimis în judecată pe inculpatul E D, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal, constând în aceea că în data de 30.08.2015, în jurul orei 1630, fiind provocat de persoana vătămată P G prin adresarea în mod repetat a unor injurii, care i-au produs o stare puternică de emoţie, a lovit-o pe aceasta cu pumnii în zona stângă a feţei, provocându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 8-9 (opt-nouă) zile de îngrijiri medicale.

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanţa constată următoarele :

Inculpatul E Dlocuieşte în oraş T B, judeţul G şi este de ocupaţie zidar, fiind angajat al SC Negru SRL.

Persoana vătămată P G, în prezent decedat, domiciliat, de asemenea, în oraşul T B, fiind pensionar. Acesta figura în evidenţele medicului de familie cu următoarele afecţiuni:  insuficienţă mitrală severă postendocarditică, ce a necesitat protezare valvulară mitrală (în anul 2010), necesitând tratament anticoagulant permanent; insuficienţă cardiacă clasa NYHA III (2010), reacţie depresivă (2011), accident vascular hemoragic în teritoriul vertebro-bazicar (în remisie) şi atrofie corticală medie; hemoragie digestivă superioară şi inferioară sub tratament anticoagulant (2013); anemie secundară severă cu necesar transfuzional (2013); steatoză hepatică (2013).

Inculpatul şi persoana vătămată erau cunoştinţe vechi, tatăl inculpatului fiind coleg de serviciu cu persoana vătămată. Cei doi consumau împreună alcool, ocazional, în localurile din oraşul T B.

La data de 30.08.2015, în jurul orei 1600 inculpatul E D a mers împreună cu martorul B V la barul SC Calandrion SRL din oraşul T. B şi, aşezându-se la una din mese, au început să consume băuturi alcoolice, fiind serviţi de către martora V T, angajată pe postul de barman.

După aproximativ 20 de minute a ajuns la acelaşi local şi persoana vătămată P G, fiind în stare de ebrietate şi s-a aşezat la masa la care se aflau inculpatul şi martorul, consumând băuturi alcoolice împreună cu aceştia. În cursul discuţiei purtate de cei trei, persoana vătămată P G, pe fondul consumului de alcool, l-a jignit de mai multe ori pe inculpat, făcând referire la mama acestuia, între cei doi creându-se o stare de tensiune. În aceste condiţii, martorul B V i-a solicitat persoanei vătămate să meargă la o altă masă din local, aceasta conformându-se.

După ce s-a mutat la altă masă, persoana vătămată P G a continuat să-l insulte pe inculpat, iar acesta din urmă s-a ridicat la un moment dat, s-a apropiat de persoana vătămată solicitându-i să înceteze şi spunându-i că în caz contrar îl va lovi, după care s-a întors la masa sa.

Întrucât persoana vătămată P G continua să-l insulte, inculpatul E D nu s-a mai putut stăpâni, a mers la masa persoanei vătămate şi i-a aplicat trei lovituri cu pumnul drept în zona stângă a feţei, după care a părăsit localul.

Urmare agresiunii suferite din partea inculpatului, persoana vătămată a început să sângereze, fiind îndrumat de către administratorul localului, martorul C I, ajuns între timp la faţa locului, să-şi cureţe sângele de pe faţă şi să sesizeze serviciul unic de urgenţă 112, însă acesta a refuzat, plecând la domiciliul său, unde a fost găsit de soţia lui, P G şi de către martorii MM şi M V. Persoana vătămată i-a relatat soţiei că fusese lovit de către inculpatul E D, iar aceasta l-a condus în aceeaşi seară la Spitalul T. B pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale, de aici fiind transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă G, unde a fost internat.

La data de 02.09.2015 persoana vătămată P G a fost examinată medico-legal. Conform raportului de expertiză medico-legală nr. …./A1-D/02.09.2015 emis de Serviciul Clinic de Medicină Legală G, la data examinării, acesta prezenta pe regiunea frontală partea stg., lateral, o echimoză de 1,5/1 cm, pe regiunile orbitară, infraorbitară, malară, zigomatică şi mandibulară stg. o echimoză de 12/8 cm, pe regiunea unchiului lateral orbitar stg. o plagă cu margini excoriate, liniară oblic verticală de 1,2/0,2 cm, suturată, iar pe faţa vestibulară a buzei inferioare partea stg. un infiltrat hemoragic de 2/1 cm. Concluziile certificatului medico-legal menţionat stipulează că leziuni traumatice suferite de persoana vătămată au putut fi produse prin lovire cu corp dur sau mijloc contondent. Leziunile pot data din 30 august 2015 și au necesitat un număr de 8-9 (opt-nouă) zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, nepunându-i în primejdie viaţa.

La data de 03.09.2015, ora 0920, persoana vătămată P G, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” G, a decedat. Potrivit Raportului de expertiză medico-legală – necropsie nr. …./A3/04.09.2015 moartea persoanei vătămate a fost neviolentă, datorându-se unei ciroze hepatice micronodulare, decompensate mixt (vascular şi parenchimatos), asociată cu steatoză hepatică masivă, cu insuficienţă hepatică, la o persoană cu cardiopatie hipertensivă şi simfiză paricardică. La autopsia cadavrului s-au constatat: echimoză frontală stânga; tumefacţie echimoticăpalpebro-facială stânga, cu plagă contuză suturată rebord orbitar lateral stâng şi mică hemoragie conjunctivală bulbară stânga, echimoză labială inferioară stânga, infiltrat hemoragic epicranian fronto-temporal stâng şi în muşchiul temporal stâng – leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corp sau mijloc contondent; echimoză preclaviculară stânga – posibil prin comprimare cu degetul; excoriaţie coapsă dreapta – prin frecare cu sau de corp/plan rugos.

Concluziile raportului de expertiză ultim menţionat stipulează că leziunile fronto-faciale pot data din 30.08.2015, extinderea tumefacţiei echimotice şi a echimozelor frontală şi labială faţă de examinarea medico-legală iniţială datorându-se tulburărilor de coagulare din cadrul cirozei hepatice decompensate, cu hipersplenismtrombocitopenic şi că acestea nu i-au pus în primejdie viaţa şi nu au avut nici un rol în tanatogeneză, iar în cazul supravieţuirii şi în lipsa complicaţiilor ar fi necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Restul leziunilor au putut fi produse şi în timpul spitalizării, prin traumatisme minime, pe fondul tulburărilor de coagulare din cadrul cirozei hepatice decompensate, iar acestea nu necesitau îngrijiri medicale şi nu au avut nici un rol în tanatogeneză.

În drept.

Fapta inculpatului E D, care în data de 30.08.2015, în jurul orei 1630, fiind provocat de persoana vătămată P G prin adresarea în mod repetat a unor injurii, care i-au produs o stare puternică de emoţie, a lovit-o pe aceasta cu pumnii în zona stângă a feţei, provocându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 8-9 (opt-nouă) zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplic. art. 75 alin. 1 lit. a Cod penal.

Din punct de vedere al laturii obiective, elementul material al infracţiunii s-a realizat în momentul în care inculpatul a săvârşit acte de violenţă asupra persoanei vătămate constând  în lovirea acesteia cu pumnul în zona feţei. Urmarea imediată a acţiunii a fost atinsă atunci când persoanei vătămate i s-au cauzat suferinţe fizice şi leziuni pentru a căror vindecare a necesitat un număr de 14 – 15 zile de îngrijiri medicale.

Legătura de cauzalitate între elementul material şi urmarea socialmente periculoasă există, fiind dovedită şi prin concluziile raportului medico-legal care atestă faptul că leziunile traumatice suferite de persoana vătămată au putut fi produse prin lovire cu corp dur sau mijloc contondent şi pot data din data de 30 august 2015, dată la care s-a comis agresiunea.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că atitudinea inculpatului faţă de fapta săvârşită şi de urmările acesteia se caracterizează prin intenţie directă, inculpatul având atât reprezentarea caracterului ilicit al faptei sale cât şi a urmărilor produse de aceasta, chiar dacă se afla într-o stare de încărcare nervoasă urmare a atitudinii provocatoare a persoanei vătămate.

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile cumulative prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, respectiv că fapta există, constituie infracţiune sub aspect obiectiv şi subiectiv şi a fost săvârşită de inculpat, instanţa urmează a pronunţa condamnarea inculpatului.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv : împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Totodată va face aplicarea disp. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi art. 79 alin. 1 Cod penal.

În raport de gradul de pericol social concret al faptei, de urmările produse, având în vedere persoana inculpatului care nu este cunoscut cu antecedente penale şi a adoptat o poziţie procesuală de recunoaştere şi regretare a faptei, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins fără privare de libertate.

În temeiul disp. art. 91 Cod penal va dispune suspendarea executării pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

 Cu privire la latura civilă.

Soţia persoanei vătămate PG, numita P G s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5000 lei reprezentând prejudiciul moral suferit.

Cum între leziunile suferite de persoana vătămată la data de 30.08.2015 şi decesul acesteia survenit la data de 03.09.2015 nu există legătură de cauzalitate astfel cum rezultă din concluziile raportului de expertiză medico legală nr. …../A1-D/02.09.2015 iar leziunile fizice suferite de persoana vătămată P G urmare agresiunii nu au produs soţiei acestuia vreun prejudiciu moral, instanţa va respinge pretenţiile părţii civile ca nefondate.