Termene procedurale – împlinirea termenului

Decizie 381 din 14.04.2016


Termene procedurale -  împlinirea termenului ( art. 182 alin. 2 Cod Procedură Civilă ), Acte depuse la instanţă prin poştă electronică sau fax ; art. 183 CPC

Dispoziţiile art. 183 Cod procedură civilă nu fac referire şi la trimiterile actelor de procedură efectuate prin poştă electronică sau fax. Aşa fiind, întrucât, ca orice normă specială, dispoziţiile art. 183 Cod procedură civilă nu pot fi aplicate prin analogie, actul de procedură transmis prin asemenea mijloace de comunicare va fi considerat ca săvârşit în termen doar dacă data la care a fost înregistrat la instanţă – iar nu data trimiterii efectuate prin poşta electronică sau fax – se situează înainte de împlinirea termenului. Altfel spus, în situaţii precum cea de faţă, pentru a fi considerat ca efectuat în termen, este necesar ca actul de procedură să fi fost trimis prin aceste mijloace de comunicare până la ora închiderii registraturii instanţei.

Prin decizia civilă nr. 381/14.04.2016 pronunţată de Tribunalul Arad, a fost respins ca tardiv apelul declarat de pârâta x împotriva sentinţei civile nr. 7039 din 15.12.2015 pronunţată de Judecătoria Arad.

Având a se pronunţa asupra excepţiei tardivităţii apelului, tribunalul a constatat că hotărârea primei instanţe a fost comunicată pârâtei apelante x la data de 23.12.2015, conform dovezii de la fila 190 dosar fond, iar aceasta a declarat prezentul apel la 26.01.2016, conform ştampilei aplicate de Judecătoria Arad pe memoriul de apel.

 Luând în calcul termenul legal de declarare a apelului de 30 zile calculat de la data comunicării hotărârii – 23.12.2015, ţinând seama de dispoziţiile art. 181 al. 1 pct. 2 şi 182 al. 2 Cod procedură civilă, tribunalul a constatat că ultima zi în care partea ar fi putut formula în termen prezenta cale de atac este data de 25.01.2016.

 Punând în discuţie această problemă, reprezentanta apelantei admite că ultima zi de declarare a apelului era 25.01.2016, dar susţine că a formulat calea de atac tocmai la această dată trimiţând memoriul de apel pe adresa de email a Judecătoriei Arad la orele 22,23 (adică 10:23 PM) ale zilei de 25.01.2016, astfel după cum rezultă din menţiunile existente în colţul din stângă sus al memoriului de apel.

Potrivit art. 182 Cod procedură civilă „Termenul care se socoteşte pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlineşte la ora 24,00 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură. Cu toate acestea, dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanţă sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal”.

Pe de altă parte, potrivit art. 183 al. 1 Cod procedură civilă „Actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare este socotit a fi făcut în termen”.

Din cele arătate anterior, trebuie remarcat că dispoziţiile art. 183 Cod procedură civilă nu fac referire şi la trimiterile actelor de procedură efectuate prin poştă electronică sau fax. Aşa fiind, întrucât, ca orice normă specială, dispoziţiile art. 183 Cod procedură civilă nu pot fi aplicate prin analogie, actul de procedură transmis prin asemenea mijloace de comunicare va fi considerat ca săvârşit în termen doar dacă data la care a fost înregistrat la instanţă – iar nu data trimiterii efectuate prin poşta electronică sau fax – se situează înainte de împlinirea termenului. Altfel spus, în situaţii precum cea de faţă, pentru a fi considerat ca efectuat în termen, este necesar ca actul de procedură să fi fost trimis prin aceste mijloace de comunicare până la ora închiderii registraturii instanţei (respectiv ora 15,30 a datei de 25.01.2016).

Prin urmare, observând că apelul a fost trimis prin poşta electronică după ora închiderii registraturii instanţei din ultima zi a termenului de apel, tribunalul a constatat tardivitatea promovării prezentei căi de atac, fiind respins apelul în temeiul art. 480 al. 1 Cod procedură civilă, art. 471 şi art. 181, 182 şi 183 Cod procedură civilă.