În mod greşit prima instanţă a reţinut că, după emiterea dispoziţiei de restituire, nu mai subzistă nicio obligaţie în sarcina unităţii deţinătoare sau a persoanei investite cu soluţionarea notificării, din lege rezultând în mod expres şi obligaţia de punere în posesie. În acelaşi timp însă, trebuie observat că alin.5 al art.25 cuprinde termenul mai extins de „deţinător actual”, ceea ce înseamnă că deţinătorul poate avea şi o altă calitate decât aceea de proprietar, fără ca legea să impună, pentru încheierea protocolului, vreo formalitate de publicitate imobiliară. Cu atât mai mult, emitentul dispoziţiei de restituire nu se poate prevala de efectuarea acestor formalităţi de publicitate imobiliară, ce nu au efect constitutiv de proprietate, ci interesează din perspectiva opozabilităţii faţă de terţi.
În lipsa menţiunilor corespunzătoare din dispoziţia ce constituie titlul de proprietate al reclamanţilor, reclamanţii nu puteau indica limitele imobilului, astfel că nu se putea întocmi documentaţia cadastrală necesară pentru îndeplinirea formalităţilor de publicitate imobiliară, o soluţie contrară fiind de natură a permite pârâtului să se prevaleze de propria culpă în apărare.
Curtea de Apel București
De calea procedurala prevazuta de art.26 din Legea nr.10/2001 se pot prevala numai persoanele care au formulat notificarea solutionata prin emiterea dispozitiei, respectiv a deciziei
Tribunalul Bacău
Legea 10/2001
Curtea de Apel Constanța
Teren aferent locuintei înstrainate conform Legii nr. 112/1995. Imposibilitatea restituirii in natura a terenului aferent.
Judecătoria Târgu Jiu
revendicare mobiliară
Curtea de Apel București
Obligatie de a emite o dispozitie în solutionarea unei notificari formulare în temeiul Legii nr.10/2001. Cerere accesorie de obligare a pârâtului la plata de daune cominatorii. Admisibilitate.