Infracţiunea de fraudă informatică. Elemente constitutive.

Sentinţă penală 56/P din 31.08.2016


Existenţa infracţiunii de fraudă informatică este condiţionată de obţinerea unui folos material din introducerea, modificarea sau ştergerea datelor informatice sau din restricţionarea accesului la aceste date.

 Prin sentinţa penală nr. 56/P din 31 august 2016, în baza art. 386 Cod procedură penală, s-a respins cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpata Ţ. A..

În temeiul art.  396 al. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. b Cod procedură penală, s-a dispus achitarea inculpatei Ţ. A. pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, prevăzută de art. 249 Cod penal.

 A fost condamnată inculpata Ţ. A. la pedepsele de :

- câte 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic prevăzută de art. 360 al. 3 Cod penal şi şantaj prevăzută de art. 207 al. 3 Cod penal.

 În baza art. 38 alin. 2 Cod penal şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, s-a constatat că infracţiunile sunt în concurs şi s-au contopit cele două pedepse în pedeapsa de 2 ani  închisoare, la care s-a adaugat un spor de 8 luni închisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare.

În temeiul art. 91 alin. 1 şi art. 92 Cod penal, s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatei şi s-a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe.

 În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, s-au stabilit măsurile de supraveghere pe care urmează să le respecte inculpata pe durata termenului de supraveghere.

 În temeiul art. 93 alin. 2 lit. d Cod penal, a fost obligată inculpata să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei.

 În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, s-a dispus ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

 În temeiul art. 91 alin. 4 Cod penal, s-a atras atenţia inculpatei asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art. 96 alin. 1 şi 4 Cod penal, cu privire la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 72 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicată inculpatei perioada reţinerii de la data de 1 octombrie 2015 la 2 octombrie 2015.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut următoarele:

La data de 29 septembrie 2015, persoana vătămată R. C. P. a reclamat faptul că, persoane necunoscute au accesat fără drept pagina de facebook a persoanei vătămate A. D. C., prietenul ei, şi au blocat accesul acestuia prin schimbarea parolelor de acces. Ulterior, aceleaşi persoane au citit corespondenţa electronică dintre ea şi şi A. D. C., şantajând-o cu publicarea mesajelor către toate persoanele din lista de prieteni, dacă nu va remite o sumă de bani.

Din cercetările efectuate s-a constata că persoana vătămată R. C. P. este titulara paginii de facebook http://www.facebook.com/....50951 şi prietena lui A. D. C., titularul paginii de facebook http://www.facebook.com/....3 -. Datorită relaţiei dintre ei, aceştia au avut mai multe convorbiri pe mesageria facebook, discuţii care aveau un conţinut intim şi nu erau destinate publicităţii.

La data de 17 septembrie 2015, inculpata Ţ. A., care a fost prietenă cu A. D. C., a accesat fără drept contul de messenger şi e-mail al acestuia. Pentru a putea sparge conturile, inculpata cunoştea răspunsul la una din întrebările de securitate şi, după mai multe încercări, a aflat răspunsul şi la a doua întrebare de securitate. După accesarea ilegală a acestor conturi, inculpata a schimbat parola de acces şi întrebările de securitate, restricţionând accesarea conturilor de messenger şi e-mail de titular

Ulterior, inculpata Ţ. A. a accesat pagina de facebook a persoanei vătămate A. D. C., a schimbat parola de acces şi a copiat toate conversaţiile din pagina de mesaje ale acestui cont. Pentru a avea control asupra paginii de facebook, inculpata a modificat parola de acces.

La data de 20.09.2015, inculpata Ţ. A. i-a comunicat pe facebook prietenei sale, inculpata T. S. G., faptul că a spart contul de facebook al lui A. D. C. şi a făcut diverse modificări, respectiv a şters anumite persoane din lista de prieteni, a citi tot conţinutul mesageriei şi a modificat parola de acces.

La data de 25.09.2015, inculpata T. S. G., tot prin mesaje trimise pe facebook,  i-a solicitat inculpatei Ţ. A. să-i comunice adresa de facebook şi noua parolă a lui A. D. C. pentru a intra, fără drept, pe pagina acestuia, să facă o copie a mesajelor dintre el şi persoana vătămată R. C. P., după care să o şantajeze pe aceasta.

 Pentru realizarea acestor activităţi infracţionale, inculpata T. S. G. a întrebat-o pe Ţ. A. ce date are despre persoana vătămată, unde lucrează, dacă ea sau părinţii ei au bani. Inculpata Ţ. A. i-a comunicat celeilalte inculpate că persoana vătămată nu lucrează, este studentă, dar provine dintr-o familie cu bani.

În cuprinsul conversaţiei purtate între cele două inculpate s-a constatat că inculpata T. S. G., i-a comunicat coinculpatei Ţ. A., referitor la şantajarea persoanei vătămate că „poate scot 3 mil d l ea.facem nişte bni”. În continuare, inculpata T. S. G. i-a spus celeilalte inculpate să nu spună nimănui despre ce urmează să facă.

După primirea capturilor pe ecran – screen – inculpata T. S. G., utilizând parola remisă de Ţ. A., a intrat pe pagina de facebook a lui A. D. C. şi a trimis mai multe mesaje persoanei vătămate R. C. P., prin care o ameninţa că va face publice acele conversaţii dacă nu va remite suma de 400 lei.

Urmare a ameninţărilor cu divulgarea convorbirilor private, persoana vătămată a acceptat să achite suma de 200 lei, bani în schimbul cărora inculpata să comunice noua parolă a contului de facebook, pentru a putea şterge mesajele compromiţătoare. Pentru a avea control asupra activităţilor persoanei vătămate, în perioada 25.09. – 30.09.2015, inculpata Ţ. A. a contactat-o de mai multe ori pe R. C. P., fără a-i da de înţeles că ea a spart contul de facebook.

În urma schimbului de mesaje efectuat  prin intermediul reţelei de socializare, persoana vătămată R. C. P. a promis inculpatei T. S. G. că la data de 30 septembrie 2015, va remite suma de 200 lei, prin intermediul unui microbuz care efectua curse pe relaţia Iaşi - Piatra Neamţ. Inculpata i-a solicitat persoanei vătămate ca banii să fie puşi într-un plic pe care să treacă numele ei, respectiv R. C..

La data de 30 septembrie 2015, inculpata T. S. G. a contactat-o pe Ţ. A. şi a întrebat-o dacă vine şi ea în Piatra Neamţ pentru a fi împreună la ridicarea plicului cu bani. Întrucât avea treabă la domiciliu şi nu putea pleca, Ţ. A.a stabilit ca T. S. G. să meargă singură la autogară, urmând ca jumătate din suma primită să-i fie remisă la o dată ulterioară.

Conform convenţiei, la data de 30 septembrie 2015, în jurul orelor 1630, inculpata T. S. G. s-a prezentat la autogara „Minuţ” din Piatra Neamţ, pentru a ridica plicul cu bani. După ce s-asigurat că în zonă nu sunt persoane necunoscute care să ridice semne de întrebare, inculpata a mers la dispeceratul acestei autogări şi a ridicat plicul expediat de persoana vătămată, ocazie cu care a fost prinsă în flagrant.

Cu ocazia verificării conţinutului plicului pe care era menţionat numele R. C., s-a constatat că în interior era o bancnotă de 50 lei, cu seria 053D1494570. În prezenţa inculpatei, bancnota a fost testată cu lampa cu radiaţii ultraviolete, ocazie cu care s-a constatat că pe aversul acesteia era scris cuvântul „ŞANTAJ”, iar pe revers era scrisă data de „29.09.15”.

În cursul urmăririi penale, inculpatele au recunoscut faptele pentru  care au fost cercetate, declarând că nu au conştientizat gradul de pericol social. Cele două inculpate au declarat că au accesat contul modificând parolele de acces ale conturilor de yahoo şi facebook, pentru a se răzbuna pe A. D. C..

Raportat la probatoriul administrat în cauză, s-a constatat că fapta inculpatelor de a accesa fără drept conturile de e-mail şi facebook ale persoanei vătămate A. D. C., prin înlăturarea măsurilor de securitate stabilite de furnizorul acestor programe, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic prevăzută de art. 360 al. 3 Cod penal.

De asemenea, fapta aceloraşi inculpate de a o constrânge pe persoana vătămată R. C. P. să le dea o sumă de bani pentru a nu publica conţinutul corespondenţei electronice dintre ea şi persoana vătămată A. D. C., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 al. 3 Cod penal.

Deşi inculpata Ţ. A. nu a recunoscut comiterea acestei fapte, susţinând că ideea i-a aparţinut celeilalte inculpate, idee cu care ea nu a fost de acord, din conţinutul mesajelor pe care cele două inculpate şi le-au trimis pe facebook, rezultă că în momentul în care T. S. G. i-a propus lui Ţ. A. să o şantajeze pe R. C. P., cerându-i totodată să-i comunice dacă aceasta are bani, lucrează, inculpata Ţ. A. i-a răspuns că dacă se află că ea a spart parola, o să aibă probleme, comunicându-i totodată că persoana vătămată nu lucrează, este studentă, însă provine dintr-o familie cu bani. De asemenea, în momentul în care inculpata T. S. G. i-a comunicat inculpatei Ţ. A. că „poate scot 3 mld de la ea, facem nişte bani”, aceasta din urmă nu a refuzat ideea. În aceste condiţii, chiar dacă ideea comiterii şantajului aparţine inculpatei T. S. G., inculpata Ţ. A. a fost de acord cu propunerea făcută, oferindu-i detalii cu privire la posibilităţile materiale ale persoanei vătămate şi acceptând împărţirea banilor obţinuţi, astfel că şi în sarcina acesteia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii.

Inculpata Ţ. A. a fost trimisă în judecată şi pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, prevăzută de art. 249 Cod penal, constând în aceea că a împiedicat accesul persoanei vătămate A. D. C. la conturile de yahoo e-mail, yahoo messenger şi facebook, prin modificarea întrebărilor de securitate şi a parolelor de acces, în scopul obţinerii unui beneficiu material.

Instanţa a constatat că inculpata a spart parolele de acces la conturile menţionate pentru a putea vedea cu cine poartă fostul său prieten, A. D. C., conversaţii pe reţelele yahoo şi facebook, şi pentru a şterge numele unor fete cu care acesta era prieten, în scopul de a se răzbuna pe acesta şi nu în scopul de a obţine un folos material. Faptul că ulterior, în urma discuţiilor purtate între cele două inculpate, acestea au hotărât să o şantajeze pe R. C. P., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj.

Raportat la aceste aspecte, în temeiul art. 396 al. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. b Cod procedură penală, s-a dispus achitarea inculpatei pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 249 Cod penal.