Minori

Sentinţă civilă 120 din 31.01.2017


Prin cererea înregistrată la data de 20.04.2015 pe rolul Judecătoriei M. sub nr. de dosar …, reclamanta T. I. a solicitat în contradictoriu cu pârâtul Z. M., ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fi stabilită locuinţa minorei Z. Ş. I. la domiciliul reclamantei din Germania, autoritatea părintească să fie exercitată în comun de părinţi, să fie obligat pârâtul la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei şi să fie suplinit consimţământul pârâtului cu privire la emiterea şi ridicarea paşaportului minorei şi libera circulaţie a acesteia.

A arătat reclamanta că a avut o relaţie de concubinaj cu pârâtul şi din această relaţie a rezultat minora Z. Ş. I., născută la data de …

Când minora avea vârsta de trei ani, datorită neînţelegerilor cu pârâtul s-a despărţit de acesta şi deoarece nu avea posibilităţi materiale, a fost nevoită să lase copilul o perioadă la sora şi cumnatul său şi a plecat să lucreze în străinătate.

A revenit în ţară de mai multe ori pentru a vedea copilul şi a încercat să o înscrie la şcoală, dar pârâtul nu şi-a dat acordul, astfel că minora nu a fost înscrisă la clasa 0, din cauza refuzului nejustificat al pârâtului fiind pierdut un an şcolar.

Pârâtul nu a vizitat-o pe minoră, dar s-a dus la grădiniţa la care aceasta era înscrisă cu scopul de a o lua cu el în străinătate. Deoarece copilul nu a fost la grădiniţă în acea zi, planul pârâtului nu a fost dus până la capăt.

În concluzie, se impune admiterea cererii în sensul precizat mai sus.

În susţinerea cererii s-a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, martori interogatoriul pârâtului şi anchetă psihosocială.

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 80 lei.

Prin cererea înregistrată la data de 06.05.2015 pe rolul Judecătoriei V. D. sub nr. de dosar …, reclamantul Z. M. a solicitat în contradictoriu cu pârâta T. I., ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se stabilească locuinţa minorei la domiciliul reclamantului, autoritatea părintească să fie exercitată de ambii părinţi, să fie obligată pârâta la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei.

A arătat reclamantul că a cunoscut-o pe pârâtă în anul 2006, că a avut o relaţie de concubinaj cu aceasta şi au locuit împreună timp de patru ani de zile, perioadă în care s-a născut şi minora Ş. I..

Datorită dificultăţilor financiare s-au mutat împreună în Germania şi minora a fost lăsată în grija familiei pârâtei, respectiv a surorii şi cumnatului acesteia.

După ce s-au mutat în Germania, pârâta l-a părăsit şi s-a mutat cu un alt bărbat cu care are doi copii.

După ce s-au despărţit a încercat să o convingă pe pârâtă să o aducă pe minoră în Germania, dar pârâta nu efectuat nici un demers în acest sens.

i-a trimis minorei bani, jucării, haine şi a încercat să-i fie alături la evenimentele importante din viaţă şi a petrecut cu minora diferite perioade de timp.

După o perioadă, nu i s-a mai permis să ia legătura cu minora, iar la data de 09.04.2015, când a încercat să viziteze copilul, nu a fost lăsat de familia pârâtei, astfel că a anunţat organele de poliţie.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 448 raportat la art. 400, 397, 402 alin. 1 şi 2 Cod civil.

În susţinerea cererii s-a solicitat administrarea probei cu înscrisuri, anchetă psihosocială şi audierea unui martor.

Prin sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria V. D. în dosarul nr. … a fost admisă excepţia necompetenţei teritoriale şi a fost declinată competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei M.

Pe rolul Judecătoriei M. cauza a fost înregistrată sub acelaşi număr de dosar şi prin încheierea pronunţată la data de 28.06.2016 de Judecătoria M. în dosarul nr. … s-a dispus conexarea celor două dosare.

În prezenta cauză au fost efectuate anchete psihosociale, s-a luat interogatoriul pârâtului - reclamant şi au fost audiaţi doi martori.

Din actele şi lucrările dosarului, prin prisma probatoriului administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Părţile au avut o relaţie de concubinaj din care a rezultat minora Z. Ş. I., născută la data de …

Ambele părţi au recunoscut că la aproximativ trei ani de zile de la naşterea minorei s-au despărţit, iar copilul a rămas să locuiască împreună cu sora reclamantei şi soţul acesteia, respectiv familia A., iar reclamanta lucrează în Germania.

Din înscrisurile depuse la dosar reiese că reclamanta este angajată în Germania şi că deţine un imobil cu chirie.

În ce priveşte comportamentul pârâtului- reclamant, instanţa reţine că din probatoriu a reieşit că acesta este un tată preocupat de copilul său, că a încercat să ia legătura cu minora, dar şi faptul că între părţi au existat animozităţi ce nu au permis ca legătura tată- fiică să aibă caracter de continuitate.

Cu toate acestea, fără a nega ataşamentul pârâtului faţă de copil, raportat la vârsta copilului, precum şi la faptul că reclamanta prezintă garanţiile morale şi financiare pentru a se ocupa de minoră, instanţa apreciază că este necesar ca această să locuiască împreună cu mama ei, tatăl având posibilitatea de a o vizita sau de a o lua la domiciliul său, în funcţie de cum vor decide părţile în viitor.

Instanţa mai are în vedere şi faptul că însuşi pârâtul a precizat în răspunsurile la interogatoriu că este de acord cu stabilirea domiciliului minorei la mama sa.

Tot în cadrul interogatoriului pârâtul a dat relaţii cu privire la veniturile sale, iar în raport de acestea va fi stabilită o pensie de întreţinere în cuantum de 875 lei lunar, începând cu data de 20.04.2015 şi până la majoratul copilului.

Pentru că în cauză nu au rezultat indicii care să conducă la ideea că ar fi în interesul copilului să aibă relaţii doar cu unul dintre părinţi, iar tatăl, aşa cum am arătat mai sus, este ataşat de copil, autoritatea părintească va fi exercitată în comun de către părinţi.

Deoarece pentru ca această hotărâre să poată fi pusă în executare, respectiv copilul să locuiască în Germania cu mama sa, pentru că pe de altă parte nici unei persoane nu trebuie să-i fie îngrădit fără motive temeinice dreptul de liberă circulaţie, va fi suplinit consimţământul pârâtului cu privire la emiterea paşaportului minorei şi libera circulaţie a acesteia.