Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 4804 din 27.07.2016


Prin cerere înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de .. sub nr … contestatoarea O M a formulat în contradictoriu cu intimata  S A S contestaţie la executare prin care a solicitat anularea  încheierii din camera de consiliul din .. din dosarul nr .., anularea executării silite din dosarul de executare nr .. al SCPEJ Ciobanu şi Asociaţii cu anularea tuturor formelor de executare, respectiv încheierea nr .. de stabilire a cheltuielilor de executare, somaţia din .. şi orice alte acte de executare ce s-ar emite până la soluţionarea contestaţiei, suspendarea provizorie a executării silite, suspendarea executării până la soluţionarea contestaţiei. Totodată a solicitat cheltuieli de judecată.

În motivare, contestatoarea  a arătat că între creditorul din cauză, în calitate de locator şi SC R. SRL s-a încheiat contractul de închiriere din …, contract sub semnătură privată, iar la data de .. s-a încheiat actul adiţional nr 1 prin care contractul de locaţiune a fost cesionat de SC R. SRL către debitoarea OM, cesiunea asumată de locator. A mai arătat că la data de 05.01.2016  SC A. SRL a depus la ANAF Bacău declaraţia nr .. de înregistrare a actului adiţional, la rubrica b "modificări ale contractului de locaţiune"-Act adiţional nr 1 din .. creditoarea făcând menţiunea expresă "prelungire de la … până la ....", însă în pofida recunoaşterii exprese a prelungirii duratei contractului, la data de .. SC A. SRL i-a comunicat o notificare de încetare a raporturilor contractuale întemeiată pe art 3 alin 2 din contract, clauză care nu prevede posibilitatea încetării intempestive şi înainte de termen a contractului.

Contestatoarea a susţinut că ulterior, deşi pe de o parte contractul de locaţiune nu constituie titlu executoriu, iar pe de altă parte, obligaţia de părăsire a spaţiului nu este exigibilă, intimata s-a adresat executorului judecătoresc, care sesizezază instanţa şi obţine încuviinţarea executării silite.

A învederat contestatoarea că în raport de dispoziţiile art 666 alin 6 coroborate cu art 712 C.proc.civ încheierea de încuviinţare a executării silite pentru predarea bunului din .. este nelegală şi netemeinică întrucât instanţa a considerat că în speţă contractul de locaţiune ar constitui titlu executoriu în baza art 120 din OUG 99/2006. A mai arătat că potrivit art 1809 C.civ pentru ca un contract de locaţiune încheiat sub semnătură privată să constituie titlu executoriu în privinţa obligaţiei de restituire a bunului, trebuie să îndeplinească două condiţii: să fi fost înregistrat la organul fiscal competent şi să fi expirat termenul pentru care a fost încheiat, moment în care devine exigibilă obligaţia de restituire, or prin declaraţia înregistrată la ANAF, avută în vedere de instanţă, contractul a fost prelungit până la ..  astfel că nefiind expirat termenul pentru care a fost încheiat, iar obligaţia nu e exigibilă,  contractul de locaţiune nu este titlu executoriu.

Contestatoarea a arătat că invocă aceleaşi argumente şi în ceea ce priveşte anularea executării silite însăşi.

Cu privire la cererile de suspendare a executării silite a susţinut că prin somaţia emisă la .. şi comunicată la .... i s-a pus în vedere să predea spaţiul ce formează obiectul locaţiunii, or în măsura în care până la soluţionarea contestaţiei s-ar ajunge la evecuarea din spaţiu, situaţia ar fi de natură să perturbe grav activitatea  societăţii, al cărei obiect de activitate  îl constituie servicii de optometrie, consultaţii oftalmologice.

Contestatoarea a solicitat instanţei să dispună suspendarea fără cauţiune întrucât executarea silită se face fără titlu executoriu.

În probaţiune a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri şi interogatoriu.

La cerere a anexat înscrisuri.

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 100 lei pentru contestaţia la executare, 50 lei pentru cererea de suspendare provizorie a executării şi 50 lei pentru cererea de suspendare a executării silite.

Contestatoarea a achitat cauţiune în cuantum de 1000 lei.

La solicitarea instanţei a fost depus dosarul de executare nr 239/2016 al SCPEJ Ciobanu şi Asociaţii.

Prin încheierea din data de 22.06.2016 instanţa a admis cererea de suspendare provizorie a executării silite şi a dispus suspendarea provizorie a executării silite până la soluţionarea cererii de suspendare  din dosarul nr ...

Intimata a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea contestaţiei şi obligarea contestatoarei la plata cheltuielilor de judecată.

În apărare a arătat că la data de .. a încheiat cu SC R. SRL un contract de închiriere  până la data de .. cu posibilitatea prelungirii şi întrucât, potrivit prevederilor contractuale de la art 3 alin 2, până la .. nici una dintre părţi nu şi-a manifestat intenţia de încetare a contractului, acesta s-a prelungit până la data de ... Intimata a susţinut că prin actul adiţional nr 1 din .. SC R. SRL a cesiont către contestatoarea contractul de închiriere a căror clauze au rămas nemodificate inclusiv în ceea ce priveşte durata contractului.

A mai arătat că prin notificarea nr 6 din .. a făcut cunoscut debitoarei încetarea la termen a contractului, cu respectarea art 3 alin 2 din contract ce a încetat prin expirarea termenului la .., la aceeaşi dată luând naştere obligaţia de predare a spaţiului.

Intimata a susţinut că Noul Cod civil consacră caracterul de titlu executoriu al contractelor de închiriere încheiate în formă autentică şi al celor încheiate prin înscris sub semnătură privată, dar înregistrate la organele fiscale în ceea ce priveşte obligaţia de plată a chiriei conform art 1798 N.C.civ şi obligaţia de restituire a bunului conform art 1809 alin 2, 3 C.civ, art 1816 alin 3 N.C.civ, consecinţele reglementării fiind importante întrucât locatorul nu mai trebuie să obţină o hotărâre judecătorească pe fondul pretenţiei, ci poate porni direct executarea silită împotriva debitorului chiriaş de rea-credinţă.

Intimata a arătat că a respectat dispoziţiile art 1809 alin 2 şi 3 N.C.civ din care rezultă cu claritate că titlul executoriu este contractul de locaţiune ca atare  şi nu declaraţia de înregistrare a acestuia la organul fiscal competent, eroare materială comisă cu prilejul completării declaraţiei de înregistrare, care este un formular tipizat este irelevantă, nefiind în măsură să modifice conţinutul contractului şi nici caracterul executoriu.

În drept a invocat prevederile art 205 C.proc.civ.

În probaţiune a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Prin încheierea din data de .. instanţa a încuviinţat pentru părţi proba cu înscrisuri şi a luat act de renunţarea contestatoarei la proba cu interogatoriu.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În baza cererii intimatei creditoare SC A. SRL, înregistrată la SCPEJ Ciobanu şi Asociaţii la .., a fost demarată procedura executării silite împotriva contestatoarei debitoare O M în baza contractului de închiriere înregistrat la .. din .. în vederea predării spaţiului comercial situat în ..r, în suprafaţă de 38 mp şi recuperarea cheltuielilor de executare.

Prin încheierea din 01.06.2016 a fost admisă cererea intimatei, s-a dispus înregistrarea cererii de executare silită şi deschiderea dosarului de executare nr ...

Prin încheierea din data de .. din dosarul nr ..  al Judecătoriei Bacău s-a încuviinţat executarea silită, la cererea creditorului SC A. SRL, a obligaţiilor cuprinse în titlul executoriu reprezentat de contractul de închiriere înregistrat la .. împotriva debitorului SC O. M. SRL, pentru predarea spaţiului comercial situat în mun. Bacău, st…

Prin încheierea din .. s-a stabilit suma de 6260 lei cu titlu de cheltuieli de executare.

La data de .. s-a emis somaţia nr ..  prin care i s-a pus în vedere contestatoarei ca în termen de 8 zile de la primire sau lăsarea la sediu să predea spaţiul comercial situat în mun. Bacău, .., .., în suprafaţă de 38 m.p. şi în termen de o zi să achite suma de 6260 lei.

Somaţia a fost comunicată contestatoarei la ... 

Între SC A. SRL, în calitate de locator şi SC R. SRL, în calitate de locatar a intervenit contractul de închiriere din .. având ca obiect spaţiul comercial situat în mun. Bacău, … în suprafaţă de 38 m.p. Contractul a fost încheiat începând cu data de .. până la .., cu posibilitatea prelungirii automate, în fiecare an, de la un an calendaristic la un alt an calendaristic, dacă până cel mai târziu la 31 martie a fiecărui an calendaristic în curs (două luni calendaristice înainte de expirarea contractului) una din părţi nu îşi exprimă printr-o notificare scrisă intenţia de încetare a contractului, conform art 3 din contract.

Prin actul adiţional nr 1 din … SC R. SRL a cesiont către contestatoarea  O M contractul de închiriere menţionat anterior.

Contractul de locaţiune a fost înregistrat la ANAF-AFP Bacău sub nr …la rubrica "modificări ale contractului de locaţiune" fiind menţionat actul adiţional nr …, fiind totodată indicată perioada de prelungire a contractului de la … până la ….

Conform art 712 alin 1 C.proc.civ împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii. Potrivit alin 2  dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută la art. 443, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu. Conform alin 3  de asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale.

Art 666 alin 5 C.proc.civ  instanţa poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă:

1. cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;

2. hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;

3. înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege sau alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege;

4. creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;

5. debitorul se bucură de imunitate de executare;

6. titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;

7. există alte impedimente prevăzute de lege.

Potrivit alin 6 încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, însă poate fi cenzurată în cadrul contestaţiei la executare silită, introdusă în condiţiile prevăzute de lege. Dispoziţiile art. 712 alin. (3) rămân aplicabile.

Art 632 alin 1 C.proc.civ prevede că executarea silită se poate efectua numai în temeiul unui titlu executoriu.

În speţă, contractul de închiriere ce stă la baza executării silite nu reprezintă titlu executoriu.

Conform art . 1798 C.civ  contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Potrivit art. 1809 alin 2 în privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului. Conform alin 3 dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.

Astfel, instanţa reţine că un contract de locaţiune încheiat sub semnătură privată constituie titlu executoriu în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunului dacă îndeplineşte cumulativ, două condiţii: este înregistrat la organul fiscal competent şi a expirat termenul pentru care a fost încheiat.

Contractul de închiriere este înregistrat la organul financiar, însă nu a expirat termenul  pentru care a fost încheiat. Contractul iniţial a fost încheiat începând cu data de .. până la …, fiind cesionat la data … prin actul adiţional nr 1 către contestatoare, efectele cesiunii fiind reglementate de art 1808 C.civ. potrivit cărora prin cesiunea contractului de locaţiune de către locatar, cesionarul dobândeşte drepturile şi este ţinut de obligaţiile locatarului izvorâte din contractul de locaţiune. În cuprinsul actului adiţional nu există menţiuni privind perioada contractuală, însă conform declaraţiei de înregistrare, contractul  modificat prin actul adiţional a fost prelungit de la .. până la .., menţiune făcută de însăşi intimata creditoare. Or, această împrejurare referitoare la perioada contracuală nu poate fi apreciată drept o eroare materială, fiind vorba de menţiuni care produc consecinţe juridice şi nu pot fi negate. În orice caz, intimata ar fi avut posibilitatea rectificării  declaraţiei de înregistrare a contractului de locaţiune dacă s-ar fi strecurat o eroare materială. Instanţa reţine că simplul contract de locaţiune încheiat sub semnătură privată nu reprezintă titlu executoriu în sine, ci doar dacă este înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice, menţiunile din formularul de înregistrare şi cele din convenţie fiind indisolubil legate, neputând fi disociate.  Declaraţia este un formular tipizat în ceea ce priveşte forma, însă conţinutul este completat de declarant, în speţă intimata.

În acest context, notificarea  nr 5 din .. prin care intimata a pus în vedere contestatoarei să predea spaţiul la data de .. conform art 3 din contract nu are relevanţă, data încetării contractului prin expirarea termenului fiind 17.11.2016.

În acest context, executarea silită a fost demarată înainte de expirarea termenului, contractul neavând caracterul de titlu executoriu la acest moment. Or, această împrejurare afectează valabilitatea actelor de executare din dosarul de executare nr … respectiv încheierea nr .. de stabilire a cheltuielilor de executare silită şi somaţia din .., dar şi încheierea din data de .. pronunţată de Judecătoria Bacău în dosarul nr .. de  încuviinţare a executării silite, executarea silită având la bază un înscris ce nu reprezintă titlu executoriu.

Referitor la susţinerile contestatoarei respectiv că în cuprinsul încheierii de încuviinţare a executării silite s-a indicat în cuprinsul acesteia că în speţă contractul de locaţiune reprezintă titlu executoriu în baza art 120 din OUG 99/2006, nu reprezintă un motiv de nelegalitate, fiind vorba de o eroare materială ce poate fi îndreptată în baza art 442 C.proc.civ.

În ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării silite, faţă de prevederile art 719 C.proc.civ, instanţa apreciază  că aceasta a rămas fără obiect, urmând a fi respinsă cu această motivare, dat fiind că prin prezenta hotărâre instanţa a soluţionat contestaţia la executare, în sensul admiterii şi anulării executării silite.

Cu privire la cererea de obligarea a intimatei la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru conform art 453 rap la art 451 C.proc.civ, instanţa reţine că potrivit art 45 alin 1 lit f din OUG 80/2014 sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, după caz, integral, parţial sau proporţional, la cererea petiţionarului, când contestaţia la executare a fost admisă, iar hotărârea a rămas definitivă, astfel că aceste sume nu pot fi acordate cu titlu de cheltuieli de judecată, motiv pentru care va respinge cererea ca neîntemeiată.